Dolar (USD)
34.11
Euro (EUR)
38.05
Gram Altın
2867.37
BIST 100
9923.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ukrayna yanıyor!

Gösterilerde ölü sayısının 28'e yükseldiği Ukrayna'nın ateşi sönmüyor.
Ukrayna yanıyor!
20 Şubat 2014 13:40:00
Gösterilerde ölü sayısının 28'e yükseldiği Ukrayna'nın ateşi sönmüyor.

Ukrayna'da aylardır devam eden gösterilerde bugüne kadar aralarında güvenlik görevlilerinin de bulunduğu 28 kişi hayatını kaybetti. Son olarak dün gece Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri arasında Kiev'de yapılan görüşmelerde tarafların ateşkes ilan etmesi anlaşmasına varıldığı açıklandı. Herkes rahat bir nefes aldığını düşünürken bugün Ukrayna'daki protesto gösterilerine katılan radikal grupları bünyesinde birleştiren Sağ Sektör Örgütü hükümet ile muhalefet arasında yapılan ateşkes anlaşmasına uymayı reddettiğini açıklayarak hararetin yeniden yükseleceği sinyalini verdi.

Sağ Sektör'ün lideri Dmitriy Yaroş "Birileri, halk ayaklanmasını sahte ateşkes ilan ederek durdurmak istiyor. Resmen açıklıyorum: Sağ Sektör, herhangi bir anlaşma imzalamadı, hiç kimse ile herhangi bir konuda mutabakat sağlamadı" ifadesini kullandı.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının 28'e çıktığı ifade edildi.

GENELKURMAY BAŞKANI DEĞİŞTİ

Yanukoviç, donanmanın başındaki Yury Ilyin'i Volodimir Zamana'nın yerine atadı. Atama kararının gerekçesiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARININ ZİYARETİ İPTAL

Olaylar nedeniyle Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile görüşmek için ülkeye gelmeyi düşünen Fransa, Almanya ve Polonya dışişleri bakanları ziyaretlerini iptal etti.

''AB, UKRAYNA İÇİN YAPTIRIMA HAZIR''

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Avrupa Birliği'nin, Ukrayna'ya yaptırım hazırlığı içinde olduğunu söyledi. Ukrayna'da yönetim karşıtı gösterilerde ölenlerin olması üzerine Ukrayna'ya giden Fabius, Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç ile görüşmeden önce Europe 1 radyosuna verdiği demeçte, "Ona (Yanukoviç) artık bu şiddeti durdurmasını ve şiddetin sorumlularına karşı yaptırım başlatma kararı almaya hazırlandığımızı söyleyeceğim" ifadelerini kullandı.

ÇATIŞMALAR, DÜNYA LİDERLERİNİN DE TEPKİSİNİ ÇEKTİ Meksika'nın Toluca kentindeki Kuzey Amerika Zirvesi'nde Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve Kanada Başbakanı Stephen Harper ile bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, taraflar arasında ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve şiddetin önlemesinde asıl sorumluluğun Devlet Başkanı Yanukoviç ile hükümete ait olduğunu vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna kabinesinin 20 üyesine vize yasağı uyguladığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise şiddet olaylarını "darbe girişimi" olarak niteledi.

OBAMA OLAYLARI KINADI, HÜKÜMETİ UYARDI

ABD Başkanı Barack Obama, öncelikle Ukrayna hükümetinin barışçıl göstericilerle uygun bir şekilde anlaşmasına dikkat çekerek, "Hükümet halkın baskı altında olmasızın toplanabilme ve kendi çıkarlarını özgürce konuşabilmelerinin sağlanamısında birinci derecede sorumludur. Açık bir şekilde ifade etmek istiyorum ki önümüzdeki birkaç gün içerisinde Ukrayna'daki durumu yakından izleyeceğiz. Hükümetin itidal göstermesi ve barışçıl göstericilere karşı şiddete başvurmaması beklentisi içerisindeyiz" dedi. Obama, eylemcilere de seslenerek gösterilerin barışçıl bir şekilde devam etmesini beklediklerini söyledi.

MERKEL İLE HOLLANDE, UKRAYNA'YI GÖRÜŞTÜ

Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna'da şiddetin tırmanması konusunu ele alırken, sorumlulara yaptırım uygulanmasının gözden geçirildiğini açıkladı.

Alman devlet kanalları, ARD, ZDF ve Deutsche Welle, iki liderin görüşmesi ile ilgili ayrıntıları yayınladı. Ortak basın toplantısı düzenleyen iki liderden Hollande, Ukrayna'daki olayların sorumlusu olan kişilerin her şartta yaptırımlara maruz kalacaklarının bilincinde olmaları gerektiğini söyledi.

Ukrayna'daki yönetim karşıtı gösteriler, 21 Kasım'da Yanukoviç'in Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) geri çevirmesinin ardından başlamıştı. Üç aydır devam eden gösteriler sırasında yaşanan en kanlı çatışmalar ise salı günü Ukrayna Parlamentosu'nda iktidar partisi milletvekillerinin devlet başkanının yetkilerinin sınırlandırılması için oylama yaptırmaya çalışan muhalif grupları engellemeye çalışması ile başlamıştı. Muhalif milletvekilleri, parlamentoda kürsüyü işgal etmiş binlerce protestocu da parlamento binasını kuşatmıştı.

Kaynak: Haber7