Ukrayna: Sondaj kulelerinin kontrolü bizde
Karadeniz'in kuzeyindeki savaşta Ukrayna'nın, Rusya'ya karşı mücadelesi devam ediyor.
Ukrayna askeri istihbaratı (GUR), Kırım'a yakın birçok doğalgaz ve petrol sondaj platformunun kontrolünü Rusya'dan geri aldığını duyurdu.
Ukrayna: Eşsiz operasyonla ele geçirdik
Sosyal medyadan açıklama yapan GUR, Kiev kuvvetlerinin "Boyko Kuleleri" olarak bilinen sondaj platformlarını "eşsiz bir operasyonla" ele geçirdiğini söyledi.
Platformların, 2014 yılında Kırım'ı ilhak eden Rusya tarafından 2015 yılından bu yana "işgal edildiği" ifade edildi.
Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam kapsamlı saldırılarının başlamasından bu yana Moskova tarafından askeri amaçlarla kullanıldığı belirtildi.
'Stratejik önemde, Rusya askeri amaçla kullanamaz'
Ukrayna istihbaratının açıklamasında şöyle denildi:
Ukrayna için Boyko Kuleleri'nin kontrolünü yeniden ele almak stratejik önemde. Rusya, bunları askeri amaçlarla kullanma yeteneğini kaybetti.
'Kırım'ı geri almaya daha yakınız'
Rusya'nın, Karadeniz sularını tam olarak kontrol etme yeteneğinden mahrum kaldığı ve bunun, Ukrayna'yı Kırım'ı geri almaya daha da yaklaştırdığı savunuldu.
Operasyonda botlardaki Ukrayna özel kuvvetleri ile Rus savaş uçağı arasında çatışma çıktığı kaydedildi.
Karadeniz sahanlığından gaz çıkarıyorlardı
Ayrıca helikopter mühimmatları ve gemilerin Karadeniz'deki hareketlerini takip eden bir radar sistemi gibi unsurların da ele geçirildiği duyuruldu.
The Guardian'ın haberine göre, Rusya, Kırım yarımadasını ele geçirmeden önce Ukrayna, doğalgazının önemli bir kısmını Karadeniz sahanlığından çıkarıyordu.
Bu şekilde sadece Kırım'a değil, Ukrayna'nın ana kara bölgelerine de gaz sağlanıyordu.
Rusya-Ukrayna Savaşı
Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır.
Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir.
Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır.
21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı istila etmeye başladı.
2014'te başlayan Ukrayna'ya yönelik Rus silahlı saldırganlığının açık bileşenleri şunlardır:
Kırım'ın Şubat-Mart 2014'te Rusya tarafından ele geçirilmesi (20 Şubat 2014'te Rusya tarafından yarımadanın geçici olarak işgal edilmesinin ardından)
Rusya Federasyonu'nun özel servisleri tarafından "halk" konuşmaları kisvesi altında Donetsk ve Luhansk "halk cumhuriyetlerinin" yaratılmasıyla başlayan Nisan 2014'ten bu yana Doğu Ukrayna'daki (Donbass) savaş
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı istilası, uzun bir askeri yığınak ve Rusya'nın ayrılıkçı kukla devletler «DHC» ve «LHC»yi devlet kurumları olarak tanımasının ardından başladı.
Ocak 2021 itibarıyla, BM'ye göre, savaşta toplam insan zayiatı 13.100-13.300 kişidir. Bu sayı 3.375 sivil ölümü, yaklaşık 4.150 Ukrayna askeri ölümü ve yaklaşık 5.700 Rus yanlısı savaşçıyı içeriyor. Yaklaşık 1,8 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş kişiler haline geldi ve Ukrayna topraklarının %7'sinden fazlasını işgal etti.
27 Ocak 2015'te Ukrayna'nın Verkhovna Rada'sı Rusya Federasyonu'nu saldırgan olarak tanıdı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.