Ukrayna İyileştirme Konferansı'nda Kiev'e 60 milyar dolar destek sözü verildi
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, konferansın ikinci ve son gününde yaptığı açıklamada, Ukrayna toparlanıp yeniden inşa edilirken, ülkenin daha güçlü, dirençli, sürdürülebilir ve yenilikçi ekonomiyle ortaya çıkma hedeflerini desteklediklerini bildirdi.
Konferansta verilen taahhütlerin, Ukrayna'nın en acil erken toparlanma ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli yol kat edeceğini belirten Cleverly, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yasa dışı savaşı devam ettikçe faturanın da arttığına işaret etti.
Cleverly, hükümetler ve sivil toplumdan oluşan bir koalisyon olarak, uluslararası toplum ve iş dünyasının Ukrayna'nın sadece özgürlüğünü savunmasına değil, aynı zamanda toparlanması ve yeniden inşasına destek için çabaları yoğunlaştırmasının önemine dikkati çekti.
Ukrayna'nın ayağa kalması için 411 milyar dolara ihtiyaç var
İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da konferansın 59 ülkeden iş dünyası, sivil toplum ve hükümet temsilcilerinden oluşan binlerce kişilik bir koalisyonu bir araya getirdiği, Ukrayna'nın modern, sürdürülebilir ve dirençli bir ekonomi olarak toparlanmasına destek sözü verildiği kaydedildi.
Açıklamada, Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna'nın toparlanmasına yönelik uluslararası taahhütlerin, "2023 Ukrayna İyileştirme Konferansı"nın kapanışında 60 milyar dolara ulaştığı aktarıldı.
Açıklamada, bu taahhüde, İngiltere'nin, Dünya Bankasının Ukrayna'ya kredi vermesini sağlamak üzere 3 milyar dolarlık yeni garanti taahhüdü ve 240 milyon sterlinlik iki taraflı yardımının da dahil olduğu kaydedildi.
İngiltere'nin yaptığı yeni duyurularla, Ukrayna'ya yapılan askeri olmayan yardımların toplamının ise 4,7 milyar sterlini aştığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Finansman ve taahhütler, Ukrayna'nın acil toparlanma ihtiyaçları için hayati destek sağlayacak, özel sektör yatırımlarını mümkün kılacak ve yenilikçi toparlanmayı teşvik etmek için teknolojiyi kullanmanın yanı sıra küresel güvenlik, refah ve uluslararası hukukun üstünlüğüne fayda sağlayacak."
Açıklamada, 42 ülke ve 21 sektörden yaklaşık 500 şirketin de Ukrayna'nın toparlanmasına yönelik taahhütlerde bulunduğu kaydedildi.
Dünya Bankası, Ukrayna'nın yeniden ayağa kalkması için 411 milyar dolara ihtiyaç olduğu ve bu yıl öncelikli yeniden yapılanma ve toparlanma yatırımları için 14 milyar doların gerektiği tahmininde bulunuyor.
ABD, Ukrayna'ya 1,3 milyar doların üzerinde ek yardım sözü verdi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün konferansta yaptığı açıklamada, ülkesinin, savaştan zarar gören Ukrayna'nın enerji ve altyapı ihtiyaçlarına odaklanılması kapsamında 1,3 milyar dolardan fazla ek yardım sağlayacağını açıklamıştı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de AB'nin 2021-2027 dönemine ilişkin bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçeve'nin (MFF) revizyonu için hazırladıkları teklif kapsamında, Ukrayna için gelecek 4 yılda kredi ve hibelerden oluşacak 50 milyar avroluk bir mali rezerv önerisinde bulunduklarını bildirmişti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da ülkesinin bu yıl Ukrayna'ya 381 milyon avro ek insani yardım sağlayacağını açıklamıştı.
Gelecek yıl Ukrayna İyileştirme Konferansı'na Almanya ev sahipliği yapacak
Konferansın ardından İngiliz ve Ukrayna hükümetlerinin yaptığı ortak açıklamada, bu yılki konferansın, geçen yıl Lugano'da kabul edilen taahhütler ve Ukrayna için Çok Ajanslı Donör Koordinasyon Platformunun çalışmaları üzerine inşa edildiği kaydedildi.
Açıklamada, "Konferans, Almanya'nın, Lugano ve Londra'da elde edilen sonuçları temel alarak 2024’te Ukrayna İyileştirme Konferansına ev sahipliği yapma taahhüdünü memnuniyetle karşıladı."
"2023 Ukrayna İyileştirme Konferansı"
İngiltere ve Ukrayna tarafından ortaklaşa düzenlenen "2023 Ukrayna İyileştirme Konferansı", sonuncusu geçen yıl 4-5 Temmuz'da İsviçre'nin işbirliğinde Lugano şehrinde yapılan yıllık etkinliklerin devamını teşkil etti.
Söz konusu konferanslar, Ukrayna'nın kalkınmasına ve savaş sonrası yeniden inşasına odaklanıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ve Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa konferansa katılan isimler arasında yer aldı.
Konferansta, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti.
Uluslararası finans kuruluşları, iş dünyası temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı ve iki gün süren konferansta, Ukrayna'da özel finansmanı harekete geçirmek için yatırım fırsatları ve risk azaltma mekanizmalarının yanı sıra ülkenin beşeri sermayesinin iyileştirilmesine yönelik yatırımlar da ele alındı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.