Uganda'dan Dünya Bankası'na rest!
Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Dünya Bankası'nın ülkesine yönelik aldığı kararı eleştirdi.
Museveni, Dünya Bankası yetkilisinin kendisini arayarak kredilerin askıya alınacağına dair uyarıda bulunduğunu aktardı ve "Başta Ugandalılar olmak üzere herkese şunu söylemek istiyorum ki Uganda kredili veya kredisiz kalkınacaktır." ifadelerini kullandı.
Kredilere bağımlı olmadan da ülkenin gelişme potansiyeline sahip olduğuna vurgu yapan Museveni, "Dünya Bankası ve diğer aktörlerin, para karşılığında inançlarımızdan, kültürümüzden, ilkelerimizden ve egemenliğimizden vazgeçmemizi talep etmesi talihsiz bir durumdur. Tüm Afrikalıları hafife alıyorlar." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Sorunlar bizim sorunlarımızdır
Ugandalıların sorunlarının çözümü konusunda kimseye ihtiyaç duymadığını belirten Museveni, "Sorunlar bizim sorunlarımızdır." ifadesini kullandı.
Dün Dünya Bankası, eş cinsellik karşıtı kanunun Uganda'da kabul edilmesi nedeniyle ülkeye yönelik desteğini kesme kararı aldığını duyurmuştu.
Uganda'da kabul edilen eş cinsel karşıtı kanun, ölüm cezasını öngören ve eş cinsel ilişkiyi suç sayan bir yasa tasarısını içermekteydi. Uganda hükümeti, eş cinsel ilişkilerin HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına yol açtığına inanıyor ve bu kanunla 18 yaşın altındaki kişilerin eş cinsel ilişkiye girmesi ve eşcinsel ilişkiler nedeniyle yayılan hastalıkların önlenmesi amaçlanıyordu. Yasayla birlikte, HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına sebep olan kişilere idam cezası verilebileceği belirtilmişti. Ayrıca, eş cinsel haklarını savunan kuruluşlara maddi destek sağlamak ve eşcinsellikle ilgili her türlü yayını yapmak da suç kapsamına alınmıştı.
Dünya Bankası
Dünya Bankası, resmi adıyla Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (International Bank for Reconstruction and Development - IBRD), dünya çapında ekonomik kalkınma ve yoksulluğun azaltılması amacıyla kurulmuş uluslararası bir finansal kuruluştur. 1944 yılında Bretton Woods Anlaşması'yla kurulan Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler'e bağlı bir kuruluş olarak faaliyet gösterir.
Dünya Bankası'nın temel amacı, düşük ve orta gelirli ülkelerin ekonomik kalkınmalarını desteklemek, altyapı projelerini finanse etmek, sağlık, eğitim ve tarım gibi sektörlerde gelişmeyi teşvik etmek ve yoksulluğu azaltmak için finansal kaynak sağlamaktır. Bunun yanı sıra, teknik danışmanlık, araştırma ve veri analizi gibi konularda da faaliyet gösterir.
Dünya Bankası, iki ana bileşenden oluşur:
Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD): Düşük ve orta gelirli ülkeler için uzun vadeli krediler, düşük faizli krediler ve hibe desteği sağlar. Altyapı projeleri gibi büyük ölçekli kalkınma projelerini finanse eder.
Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA): En yoksul ülkeler için hibe ve düşük faizli krediler sağlar. Temel sağlık hizmetleri, eğitim, su kaynakları yönetimi gibi sektörlerde projelere destek verir.
Dünya Bankası'nın faaliyetleri çeşitli eleştirilere ve tartışmalara da yol açmıştır. Eleştiriler arasında projelerin yerel halkın ihtiyaçlarına yetersiz cevap vermesi, çevresel etkilerin göz ardı edilmesi ve bazı durumlarda borç sarmalına yol açması gibi konular yer alır.
Dünya Bankası, dünya ekonomisinin ve kalkınmasının önemli bir oyuncusu olarak kabul edilir ve uluslararası kalkınma çabalarının bir parçası olarak hala aktif bir rol oynamaktadır
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.