Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.48
Gram Altın
2496.44
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

UEFA'dan şikeye karşı yeni formül

UEFA, şike, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele amacıyla hazırlanan 11 maddelik çözüm projesini kabul etti.
UEFA'dan şikeye karşı yeni formül
27 Mart 2014 13:25:00
UEFA, şike, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele amacıyla hazırlanan 11 maddelik çözüm projesini kabul etti.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan 38. UEFA Olağan Kongresi'ne katılan UEFA üyesi 54 federasyon, şike,rüşvet ve yolsuzlukla mücadele amacıyla "Oyunun bütünlüğü için Avrupa futbolunun birliği" adındaki 11 maddelik çözüm önerisinin altına imza attı.

Üye federasyonlardan, bu konudaki düzenlemelerini UEFA ile paralel hale getirmesini isteyen UEFA Başkanı Michel Platini, "Üyelerimize, sporun ruhunu tehdit eden bu belayla başa çıkmaları için tam destek vereceğiz" diye konuştu.

Platini, Moldovalı bir yetkilinin ömür boyu men cezası almasıyla sonuçlanan soruşturmada, kendilerine yardım eden Moldova 17 Yaş Altı Kadınlar Milli Takımı Teknik Direktörü Alina Stetenco'nun davranışını örnek göstererek, "Alina, şikeye, tehdide ve yolsuzluğa 'Hayır' dedi. İnandıkları uğruna mücadele veren Alina ayakta alkışlanmayı hak ediyor" ifadelerini kullandı.

UEFA Hukuk Komitesi İkinci Asbaşkanı Aleksander Ceferin de yeni çözüm projesinin eğitim, düzenleme, rapor etme, kanunların uygulanması ve ağır cezalar olmak üzere 5 ayağın üstüne oturduğunu anlatarak, bu ana başlıkları şöyle özetledi:

- Federasyonların, ülkelerindeki futbol ailesinin korunması için uyumlu bir plan dahilinde eğitimler vermesi

- Düzenlemeleri uygun hale getirmek (asgari standartlar belirlemek ve zaman aşımını kaldırmak)

- Rapor verme sistemini yürürlüğe koymak

- Üye ülkelerdeki kanun uygulayıcı kurumlarla işbirliği yapmak

- Şikeye bulaşmış şahıslara ağır cezalar vermek

Yeni uygulamaya göre, UEFA, ülke federasyonlarının her birine "bütünlüğü sağlamakla sorumlu yetkililer" gönderecek. Federasyonlara ayrıca UEFA'nın organize ettiği organizasyonlarda mücadele edecek kulüp ve takımlara dağıtmaları için "Fark et, reddet, rapor et" ismindeki kampanyayla ilgili gereçler de sağlanacak.

Bütünlüğü sağlamakla sorumlu yetkililer, şike şüphesi olan maçlarla ilgili futbol mercileri ve kanun uygulayıcılarla sürekli irtibat halinde olacak. Bu yetkililer UEFA yönetimiyle bilgi alışverişinde bulunacak. Bahis Sahtekarlığını Tespit Sistemi (BFDS) ve bütünlük yetkilileri ağına ek olarak 4 dilde hizmet veren bir telefon hattının yanı sıra 1 Temmuz'dan itibaren rapor etme sistemini desteklemek için uefa.org altında 7 dilde yayın yapan bir internet sitesi açılacak.

Federasyonlar 600 milyon avroyu paylaşacak

Toplantıda kabul edilen "HatTrick 4" adındaki finansal bölüştürme şemasına göre UEFA, üye federasyonların faaliyetleri ve uzun vadeli yatırımlarını desteklemek için 600 milyon avro tahsis etti.

UEFA İcra Kurulu ayrıca 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) katılacak 24 takıma 301 milyon avro dağıtılmasına da karar verdi. Bu çerçevede, finallere gitme hakkı kazanan takımlara 8'er, şampiyon olan takıma ise 27 milyon avro verilecek.

AA