Uçak fobisi neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Uçak Fobisinin Adı Nedir?
Uçuş fobisine aviofobi denir. Uçağa binmekten korkmak, çocukluktan gelebileceği gibi çeşitli etmenlerin tetiklemesi sonucunda kişinin yetişkinliğinde de oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre uçak seyahati, can kaybı oranının en az olduğu ulaşım biçimidir. Bu nedenle gereksiz korkular arasında yer alan uçak fobisi ile ilgili bilgiler edinerek uçuş korkusuna neden olan bu psikolojik rahatsızlık alt edilebilir.
Uçuş Fobisi Neden Olur?
Uçuş fobisi, uçma eylemi ya da düşüncesine karşı belirli bir şiddet seviyesinde bulunan ve tekrarlayan korku düşüncesine denir. Uçma düşüncesi kafada belirdiği an, bir çeşit anksiyete durumu meydana gelir ve kişi, bu durumu çeşitli nedenlere bağlayabilir. Şiddet seviyesi arttıkça anksiyete panik atağa dönüşerek kişinin bilinç dışı davranmasına da sebep olabilir. Uçuş fobisi, birçok dış etkenin bir araya gelerek oluşabileceği gibi tek bir travma sonucunda da ortaya çıkabilen bir korkudur. İnsan, uçmaktan korkarak dünyaya gelmez. Bu korku daha sonradan kişiliğine eklenir. Bu durum da psikiyatristlerin yardımı ile tedavi edilebilir.
Uçak Korkusunu Yenmek İçin Neler Yapılabilir?
Uçuş fobisinin şiddeti ciddi oranlarda ise kişinin tek başına bu korkuyu yenebilmesi zordur, ama her zaman kendine sorabileceği bazı sorular vardır.
Neden uçmaktan korkuyorum?
Uçmaktan ilk kez ne zaman korkmaya başladım?
Uçuş korkunuz, sizi hava yolu seyahatinden alıkoyacak seviyede ise bir uzmana başvurmanız önerilir. Onun dışında uçma eylemi sizde hafif bir gerginlik yaratıyorsa uçak personelinden her zaman destek alabilirsiniz. Tüm uçuş personeli, bu tür durumlarda yardımcı olabilmek için eğitim alır.
Uçak Korkusu Tedavisi
Uçak ile seyahat etmekten korkan kişiler, bu alanda uzman psikiyatristler tarafından hipnoz gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Uçuş fobisinin şiddeti çok yüksek olabilir ve bu tür durumlarda tanı, teşhis ve tedavi önemlidir. Genellikle bu korkuyu taşıyan insanların, korkularını yenmeden önce uçak seyahatine çıkmaması önerilir. Hayat standartlarınızı düşüren bu korkuyu yenmek istiyorsanız bu alanda uzmanlaşmış birçok psikiyatristten yardım alabilirsiniz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.