Dolar (USD)
32.67
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2439.92
BIST 100
10342.29
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

3 ülkeden işgalci İsrail'in kirli planına karşı şiddetli uyarı!

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri Katar, Kuveyt ve Bahreyn, işgalci İsrail hükümetinin işgal altındaki Kudüs'teki yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planını kınayarak tüm ülkelere çağrı yaptılar.
3 ülkeden işgalci İsrail'in kirli planına karşı şiddetli uyarı!
30 Haziran 2024 08:09:31
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri Katar, Kuveyt ve Bahreyn, işgalci İsrail hükümetinin işgal altındaki Kudüs'teki yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planını kınayarak tüm ülkelere çağrı yaptılar.

İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki sivillere yönelik saldırıları ve Lübnan'a kara operasyonu hazırlıkları devam ederken, Doğu Kudüs'ü kapsayan yasadışı genişleme planları 3 ülke tarafından şiddetle kınandı.

KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden Yahudilerin yaşadığı 5 kaçak yerleşim biriminin yasallaştırılması planına tepki göstererek, İsrail'in uluslararası hukuka ve meşru kararlara aykırı sistematik ihlallerini kesin bir şekilde reddettiklerini belirtti.

İSRAİL'E UYARI VE KINAMA

Budeyvi, İsrail'in bu tehlikeli politikaları sürdürmesinin bölgedeki sorunları daha da derinleştireceği ve geri dönülemez yollara sürükleyeceği uyarısı yaptı.

Katar Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında, İsrail'in kaçak yerleşim birimlerinin yasallaştırılması talebinin onaylanması kararını şiddetle kınadığını duyurdu.

TÜM ÜLKELERE ÇAĞRI YAPTILAR

Uluslararası meşru kararların bir kere daha ihlal edildiğine işaret edilen açıklamada, İsrail'in tek taraflı uygulamalarının önüne geçilmesi ve tüm ülkelere İsrail'in uluslararası kararlara uymaya zorlanması çağrısı yapıldı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planını şiddetle kınadı.

Bu adımın "uluslararası sözleşmelerin apaçık ihlali" olarak nitelendirildiği açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşim birimleri faaliyetlerine kesin şekilde karşı olunduğu vurgulandı.

'BU KARAR TEHLİKELİ BİR TEHDİTTİR'

Bahreyn Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da İsrail Güvenlik Kabinesi'nin, 5 kaçak yerleşim biriminin yasallaştırılması planının kınandığı belirtildi.

Açıklamada, "Bu karar, uluslararası hukukun apaçık ihlali ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması için harcanan çabalara yönelik tehlikeli bir tehdittir." ifadesine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

İsrail Güvenlik Kabinesi 28 Haziran'da, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in talebi üzerine Batı Şeria'nın "B bölgesi"nde bulunan 5 kaçak yerleşim biriminin yasallaştırılmasını onaylamıştı.

Filistin ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.