Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Üç kimsenin duası geri çevrilmez

Üç kimsenin duası geri çevrilmez
25 Nisan 2020 00:01:00

GÜNÜN AYETİ

“Allah, adaletle davranmayı, iyilik yapmayı ve akrabaya bakmayı emreder; çirkin işleri, kötülüğü ve azgınlığı yasaklar. Düşünürsünüz diye Allah size öğüt veriyor.” (Nahl, 90)

GÜNÜN HADİSİ
“Kişi büyük günahlardan kaçındığı takdirde, 5 vakit namazlar, cumadan cumaya ve Ramazan'dan Ramazan'a, aralarında işlenen günahlara kefarettir.” (Müslim, Tahâret, 16)

ÜÇ KİMSENİN DUASI GERİ ÇEVRİLMEZ

Sahurda kalkıp yemek müstehabdır. Peygamberimiz: “Sahurda yemek yeyiniz, çünkü sahur da bereket vardır”( Buhârî, Savm, 20; Müslim, Sıyam, 9) buyurmuştur. Sahur yemeği, oruca dayanma gücü verir. Duaların kabul edildiği vakitlerden biri de sahur zamanıdır. Oruçlu sahura kalktığı zaman, dilekleri için dua etmeli ve Allah'tan günahlarının bağışlanmasını istemelidir. Oruçlulara iftar yemeği vermek hayırlı bir davranış olduğu gibi bu sofralarda misafir ağırlamak unutulmaması gereken geleneklerimizdendir de.

Peygamberimiz buyuruyor ki: “Bir oruçluya iftar veren kimseye, o oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Ancak o oruçlunun sevabından da bir şey eksilmez.” (Et-Terğib ve't-Terhib, c.2, s.144) Oruç ibadetini tamamlayıp iftar vaktine yetişen kimse, bundan büyük bir mutluluk ve sevinç duyar. O, tuttuğu orucun mükâfatını almak üzere, kıyamet gününde Allah'ın huzuruna vardığı zaman en büyük sevinci tadacaktır.

Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “Oruçlunun iki sevinci vardır: Biri iftar ettiği vakit, diğeri de Allah'a kavuştuğu zamandır.” (Buhârî, Savm, 20; Müslim, Sıyam, 9) İftar vakti yapılan dualar kabul edilir. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: “Üç kimsenin duası geri çevrilmez, kabul edilir: Oruçlunun iftar vaktindeki duası, adaletli hükümdarın duası, mazlumun duası.” (Tirmizî, Deavât, 128)

ORUCUN FARZLARI

1- Niyet etmek,
2- Niyeti, ilk ve son vakitleri arasında yapmak,
3- İmsak vaktinden güneş batana kadar orucu bozan her şeyden sakınmak.

ORUCUN SÜNNETLERİ

1- Sahuru geç yemek.
2- İftarı hurma veya su ile namazdan önce ve acele ile yapmak.
3- Zevalden sonra misvâk kullanmamak.
4- Ramazan ayında bol bol infak ederek cömert olmak.
5- Kur'an'ı çok okumak.
6- İtikâfa girmek; her Ramazan'ın son on gününde itikâfa girmek daha da faziletlidir.

ORUCUN ÇEŞİTLERİ

Üç türlü oruç vardır. Avam’ın orucu, Havâs’ın orucu, Havassü’l-Havas’ın orucu.
Avam orucu tutanlar orucu bozucu yemek-içmek gibi maddi şeylerden kaçınmakla yetinirler.
Havas orucu tutanlar sadece Avamın kaçındıklarından kaçınmakla kalmazlar. Onlar bütün (uzuvlarıyla) oruçludurlar.

Havassü’l-Havas orucu tutanlar Havas’ın orucu ile aynı şeyleri yaptıkları gibi kalpleriyle de aynı titizliğe sahip olurlar. Kalplerine Allah’tan, Allah rızasından gayrı bir şey getirmemeye gayret gösterirler.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin