Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.85
Gram Altın
2970.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Üç bakanlık fahiş fiyatlar için harekete geçti

Hükümet, yüksek aidatlara düzenleme getirmek için harekete geçti. Yüksek seviyedeki konut aidatlarının kiralarla yarıştığı durumun önüne geçmek amacıyla hükümet, bu konuda yasal bir düzenleme hazırlıklarına başladı. Bu düzenleme ile site yönetimlerindeki şaibelerin de ortadan kalkması hedefleniyor.
Üç bakanlık fahiş fiyatlar için harekete geçti
08 Ağustos 2023 09:47:52
Hükümet, yüksek aidatlara düzenleme getirmek için harekete geçti. Yüksek seviyedeki konut aidatlarının kiralarla yarıştığı durumun önüne geçmek amacıyla hükümet, bu konuda yasal bir düzenleme hazırlıklarına başladı. Bu düzenleme ile site yönetimlerindeki şaibelerin de ortadan kalkması hedefleniyor.

Son günlerde Türkiye'de yüksek ev kiraları tartışmaları alevlenirken şimdi de yüksek apartman aidatları tartışma konusu oldu. Bazı semtlerde ev kiraları ile yarışan apartman aidatlarına yeni düzenleme yolda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, yüksek aidatlara çözüm getirmek amacıyla bir yasal çerçeve oluşturdu. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte yasal düzenleme Meclis'e sunulacak. Bu düzenlemeye göre, gelecekte site yöneticiliği artık herkes tarafından yapılamayacak.

Torpil ile mücadele edilecek

Yeni düzenleme ile torpil ve şaibenin önüne geçilecek. Sertifikalı tesis yönetim şirketleri, site yönetimlerini üstlenebilecek. Bu şirketlerin denetimi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bağımsız denetçilerle birlikte gerçekleştirilecek. Sitelerin bütçeleri, aidat toplamaları ve harcamaları her yıl detaylı bir şekilde denetlenecek.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle tesis yönetim şirketlerine mesleki standartlar getirilecek. Sektörün meslek tanımı yapılacak ve bu standartları karşılayan firmalara sertifika verilecek.

Türkiye'de bulunan 3.800 tesis yönetim şirketi bulunuyor ve bu şirketler genel kurulda oy çokluğuyla seçiliyor. Eğer üç bakanlığın hazırladığı düzenleme yasalaşırsa, sertifikalı olmayan şirketler faaliyetlerine son vermek zorunda kalacak. Tesis yönetim şirketlerinden saha tecrübesi, adli sicil kaydı ve mali belgeler talep edilecek.

Artık sitelerin yönetimi kat maliklerinin keyfi kararlarına bırakılmayacak. Yetki belgesine sahip, sertifikalı şirketler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilerek siteleri yönetebilecek. Herkes istediği gibi aidat planlayamayacak, işletme projeleri tasarlayamayacak.

Bu düzenleme ile birlikte Bakanlık, yetkilendirdiği tesis yönetim şirketlerini her yıl denetleyecek. Bağımsız denetçiler de devreye girecek ve şirketlerin defterleri incelenecek.

40 milyon toplu konut alanı var

Türkiye'de yaklaşık 40 milyon toplu konut yaşam alanı bulunuyor ve bunun 20 milyonu site ve apartmanlardan oluşuyor. Tesis yönetim şirketleri ise 5 milyon toplu konut alanını yönetiyor ve bu alanlarda 25 milyon vatandaş yaşıyor.

Aidatların artması ile binalardaki kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerilim yaşanmıştı. Aidatlar, son yıllarda büyük bir gider kalemi haline gelmişti. Özellikle İstanbul'da lüks sitelerde aidatlar 20-36 bin lira, rezidanslarda ise 10-15 bin lirayı buluyor. Yeni düzenleme ile aidat artışlarına sınır getirilmesi hedefleniyor.

yüzde 30'luk tavan sınır hedefleniyor

Temmuz ayında asgari ücrette yapılan yüzde 34'lük artışın ardından, site aidatlarındaki ara dönem artışları tartışmalara neden oldu. Bazı sitelerde yüzde 70'e kadar çıkan zamlar fahiş olarak değerlendirilerek, bu duruma çözüm aranıyor. Bu bağlamda, yüzde 30'luk tavan sınırı uygulamasının getirilmesi gündemde. Bu adım ile aidatlardaki aşırı artışlar önlenmeye çalışılacak.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin