Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Uber taksi nedir, nasıl kullanılır? Uber taksi yasaklandı mı?

Son zamanlarda çok fazla araştırılan Uber taksi nedir ve Uber nasıl kullanılır? Taksiler Uber'le davalık oldu. Peki sonuç ne oldu? Uber yasaklandı mı? İşte Uber hakkında detaylı bilgiler...
Uber taksi nedir, nasıl kullanılır? Uber taksi yasaklandı mı?
14 Mart 2018 14:29:00
Son zamanlarda çok fazla araştırılan Uber taksi nedir ve Uber nasıl kullanılır? Taksiler Uber'le davalık oldu. Peki sonuç ne oldu? Uber yasaklandı mı? İşte Uber hakkında detaylı bilgiler...

Uber nedir, uber taksi nasıl kullanılır? sorularının yanıtı uber taksi ile sarı taksiciler arasında yaşanan sorunlar sonrası büyük merak konusu oluyor. Kullanıcılar tarafından daha lüks, daha uygun fiyat ve daha güvenilir olması nedeniyle giderek yaygınlaşıyor. Peki nedir bu uber? İşte tüm ayrıntılar...İstanbul'daki Uber-taksici kavgasının arka planında 30 milyar liralık plaka kavgası var. Yıllık cirosu 5 milyar liraya ulaşan taksiler bu pazarda rakip istemiyor. Taksiciler biz vergi veriyoruz, Uber vermiyor diyor? Korsan taksinin 'markalaşmış' hali olan Uber, taksilerden daha ucuza hizmet verip gidilecek yer seçmeyince hızla popüler oldu. Taksiler başa çıkamadıkları Uber'ler ile davalık oldular. Bugün ilk duruşma görülde ve mahkeme UBER'e savunma için süre verdi.

UBER NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Uber, mobil cihazlarda kullanılan bir uygulamadır. Uber'i akıllı telefonunuza indirdiğinizde, gitmet istediğiniz noktaya lük araç, tekne, ve taksileri kolaylıkla çağırabiliyorsunuz. Uber'den çağırdığınız araçları uygulama üzerinden nerede olduğunu kontrol edebilirken sürücüyle de irtibat halinde olabiliyorsunuz. Uber uygulaması üzerinden gideceğiniz noktaya nasıl bir fiyatlandırma olduğunu da kolayca görme şansınız bulunuyor. Dünya genelinde 315 ülkede hizmet veren Uber uygulaması üzerinden hizmet ücretini kredi kartıyla kolayca yapabilme imkanınzda oluyor. Kullanım alanlarıyla geniş bir hizmet veren Uber taksi ile ilgili tüm ayrıntıları sitemizden takip edebilirsiniz.

Uber uygulamasını kullanmak için ilk olarak uygulama marketinden Uber uygulamasını akılllı telefona indirmek gerekmektedir. Ardından uygulamaya telefon numarasıyla veya e-posta adresi ile kayıt olmak gerekecektir. Bu aşamaları tamamladıktan sonra Uber uygulamasının ana ekranı açılmaktadır.

Ana ekranda bulunan haritadan bir konum seçerek veya arama kutucuğuna gidilecek yer yazılarak bir Uber aracı çağırılmaktadır. Uber'de 3 farklı araç tipi bulunmaktadır. Bunlar Uber Taxi, Uber XL ve Uber Black'tir. Araç çağırma ekranında sürücü ile eşleşme sağlandıktan sonra sürücünün ve aracın bilgileri yer alacaktır. Plaka, sürücü adı, sürücünün fotoğrafı ve sürücünün puanı yolculara sunulmaktadır. Eğer sürücü beğenilmez ise araç çağırma işlemi iptal edilebilir. Araç çağırıldıktan sonra çevrenizdeki boş Uber aracı sayısına da bağlı olarak ortalama 10 dakika içinde belirttiğiniz konuma Uber aracı gelmektedir.

Ödeme yöntemi olarak da yolculuk sonunda nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Yolculuk sırasında ödeme yönteminizi değiştirmek için uygulama ekranınızı yukarı doğru kaydırın. Menü'deki Ödemeler öğesini açmak için kart numaranızın son 4 hanesine dokunun. Ödemeler'de Uber hesabınızla önceden ilişkilendirdiğiniz farklı bir ödeme yöntemi seçebilir ya da yeni bir ödeme yöntemi ekleyebilirsiniz.

UBER TAKSİ FİYATLARI NE KADAR?

Uber'de klasik taksi fiyatlandırması şu şekilde;

Baz Ücret

TRY4.00

+

Dakika Başına

TRY0.39

veya

KM Başına

TRY2.50

Minimum Ücret

TRY10.00

İptal ÜcretiTRY5.00

UberXL araç fiyatlandırması şu şekilde;

Baz Ücret

TRY4.00

+

Dakika Başına

TRY0.20

+

KM Başına

TRY2.20

Minimum Ücret

TRY13.00

İptal Ücreti

TRY13.00

UBER TÜRKİYE'DE NEREDEYSE YASAKLANDI

Türkiye'de Uber kullanmak bir anlamda yasaklandı. Peki Uber Türkiye'de neden yasaklanıyor? Uygulamadan en çok şikayetçi olan taksiciler. Uber sisteminin Türkiye'de vergi ödemediği, bunun da haksız kazanç olduğu dile getiriliyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uber uygulamaaının hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı UBER için düzenleme getirecek

UBER şirketi ile İstanbul'da taksiciler arasında yaşanan tartışmanın ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Mevzuatta, UBER uygulamasının yeri olmadığını belirten bakanlık yetkileri, "İlk kez böyle bir sorun ile karşılaşıyoruz. Bakanlığımız açısından baktığımızda 'teşebbüs hürriyeti' var ancak hızlı şekilde konuyu gözden geçireceğiz ve bir düzenleme yapmamız gerekiyorsa yapacağız" dedi. Taksiciler, dünyada pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de faaliyet gösteren şirketin vergisiz çalıştığını ve haksız kazanca yol açtığını savunuyor. UBER ise hizmete sadece özel yazılımla aracılık ettiğini ve kendi sistemine bağlı çalışan şoförlerin gelir vergisi ödediğini belirtiyor.

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre UBER uygulamasını "teşebbüs hürriyeti çerçevesinde ticari bir faaliyet" olarak değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, "Bugüne kadar böyle bir sorunla karşılaşmadık. Hem yerel yönetimlerin hem bizim alanımız. Hızlı bir şekilde konuyu inceleyip değerlendirmemizi tamamlayacağız. Düzenleme yapmamız gerekirse yapacağız" diye konuştu. Gerekli izinlerin Ulaştırma ve İçişleri bakanlıklarından alındığını kaydeden yetkililer ise, "Aynı zamanda ticari taksilerde de bir tahdit var. Belediye demiş ki 'İstanbul'da ticari taksi sayısını şu kadar tutacağım. Bu taksiler de şu kadar katılım payı verecek. Ayrıca T plaka alacaksın'. Ancak bu araçlar ticari taksi sayılmıyor ve T plakaları yok" dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin