TZOB Başkanı Bayraktar'dan belediyelere üretici pazarları talebi
Bayraktar, yaptığı açıklamada, seracılığın dünyada önemli bir sektör haline geldiğini aktardı.
Bu sektörün Türkiye'de son yıllarda hızla atılım ve gelişme gösterdiğine işaret eden Bayraktar, Türkiye'nin seracılıkta dünyada dördüncü, Avrupa'da ise İspanya'nın ardından ikinci sırada olduğunu bildirdi.
Bayraktar, Türkiye'de 73 ilde 764 bin 207 dekar alanda örtü altı üretim yapıldığını belirtti.
Seralarda geçen yıl 8 milyon 956 bin 951 ton üretim yapıldığına dikkati çeken Bayraktar, bunların yüzde 89'unun sebzelerden oluştuğunu ifade etti.
Bayraktar, sebze seracılığının yoğun yapıldığı Antalya ve Mersin illerinde Ramazan Bayramı sonrasında örtü altı sebze ürünlerinde fiyat düşüşleri görüldüğünü ve bu düşüşlerin çiftçilere zarar ettirdiğini bildirdi.
- "Belediyeler denetimlerini artırmalı"
Örtü altı üretimin yaygın olduğu illerde söz konusu ürünlerin pazarlanmasında üretici birliklerinin piyasayı etkileyecek güçleri olmadığına işaret eden Bayraktar, söz konusu birliklerin mali ve idari yönden güçlenmesi ve tarımsal pazarlamada etkin olması için mevzuatta düzenlemeler yapılması talebinde bulundu.
Bayraktar, çabuk bozulabilen ürünlerin arzında artış yaşanan dönemlerde çiftçilerin zarar etmemesi için belediyelerin alım yapması gerektiğini belirten, "Semt pazarlarında üreticilere daha fazla yer ayrılmalı, üretici pazarları her ilçede kurulmalıdır. Belediyelerce belirlenecek günlerde üreticilerimizin ürünlerini halka doğrudan sunabileceği üretici pazarlarının her il ve ilçede kurulması sağlanmalı. Gıda fiyatları üzerinden haksız kazanç elde etmeye yönelik hareketler konusunda belediyeler denetimlerini artırmalı, piyasa üzerinde bozucu etkisi olanlara ceza uygulamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Çiftçilerin belediyelerden beklentilerine de işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tarım arazileri ve mera alanları korunmalı, her ne gerekçeyle olursa olsun bu alanların imara açılmasına izin verilmemeli. Kırsalda genç nüfusu tutabilmek için sosyal alanlar artırılmalı. Belediyeler ve ziraat odaları birlikte hareket etmeli. Pazarlama kooperatiflerinin kurulmasına destek olunmalı. Girdi, alet, fide, fidan gibi desteler düzenli verilmeli. Kırsal alanlarda altyapı hizmetleri artırılmalı. Tarımsal ürün işleme tesisleri kurulmalı."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.