Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TYB İstanbul’dan kaçırılmayacak ''Safer Dal'' Programı!

 Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi “İrfan Öncüleri” program serisi kapsamında, “Gönül Cerrahı Safer Dal Efendi” programı gerçekleşecek. Ömer Tuğrul İnançer’in konuşmacı olduğu program, 11 Şubat Pazartesi günü (bugün) saat 18.00’de başlayacak.
TYB İstanbul’dan kaçırılmayacak ''Safer Dal'' Programı!
11 Şubat 2019 14:50:00
 Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi “İrfan Öncüleri” program serisi kapsamında, “Gönül Cerrahı Safer Dal Efendi” programı gerçekleşecek. Ömer Tuğrul İnançer’in konuşmacı olduğu program, 11 Şubat Pazartesi günü (bugün) saat 18.00’de başlayacak.

EMİN Grup desteğiyle gerçekleştirilen “İrfan Öncüleri” program serisi devam ediyor. İstanbul’un irfani bereketinin önde gelen şahsiyetlerinden olan Safer Efendi, Türk Edebiyatı Vakfı konferans salonunda Ömer Tuğrul İnançer tarafından anlatılacak. Söyleşi, 11 Şubat Pazartesi günü saat 18.00’de gerçekleşecek.

GÜZELLİK ORDUSUNDAN BİR NEFER

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, programa dair şunları söyledi:

“Bu toprakları mayalayan İrfan Öncüleri’ni konuşmaya, yeni nesillere anlatmaya devam ediyoruz. Onlar geçmişten günümüz değin milletimize ufuk açmış, gönüllerine dokunmuş güzellik ordularıdır. Millet olarak her bakımdan zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Başka güzele de güzelliğe de ihtiyacımız yok. Çünkü bu vatan bize nice güzeller sunmuş, güzellikler göstermiştir. Yunuslar, Mevlânalar, Hacı Bektaşlar, bu toprağın güzeli olmuşlar, bize bitimsiz örneklikler sunmuşlardır. Son yüzyılımızda da onların misyonu devam ettiren muhabbet erenleri, vazifelerini hakkıyla yapmış, iyiliğin doğruluğun hâkim olması için mücadelelerini yürütmüşlerdir. İşte onlardan birisi de ‘Gönül Cerrahı Safer Dal Efendi’dir. Bu program vesilesiyle merhumun hayatındaki incelikleri muhterem Tuğrul İnançer’den dinleyeceğiz. Bütün dostlarımızı bekliyoruz.”

SAFER DAL EFENDİ KİMDİR?

İstanbul Eğrikapı’da doğdu. II. Dünya Savaşı’nın olumsuz şartları yüzünden ortaokulu tamamlayamadı. Gençlik yıllarında babasından öğrendiği helvacılıkta ve muhtelif işlerde çalıştı. 1950’de askerden dönünce Haliç’teki Câmialtı Tersanesi’nde işe başladı. Sonraki yıllarda Beyazıt’ta pastanecilik ve düğün salonu işletmeciliği yaptı. 1950’de Tophane’deki Kādirîhâne şeyhi Gavsi Efendi ve Kasımpaşa’daki Ayni Ali Baba Dergâhı Kādirî-Rifâî şeyhi Muhyiddin Ensârî Efendi’nin sohbetlerine katıldı. Osmanlı İstanbul’unun sosyal hayatını ve görgüsünü Cumhuriyet Türkiyesi’ne taşıyan köprülerden biri olan Fahreddin Efendi’ye intisabı Safer Dal’ın hayatında bir dönüm noktası oldu. Onun vefatına kadar (1966) hizmetinde bulundu. Daha sonraki yılları Fahreddin Efendi’nin halifesi Muzaffer Ozak’ın yanında geçti.

1985’te Muzaffer Ozak’ın vefatı üzerine Nûreddin Cerrâhî Tekkesi’nin yirminci türbedarı ve postnişini olarak irşad görevine başladı. Türk Tasavvuf Mûsikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı’nın başkanlığını üstlendi. Pazartesi ve perşembe akşamları meşk ve zikir icra eden, cumartesi akşamlarını sadece sohbete ayıran Safer Dal, âyet ve hadislerin yorumu diye nitelediği evliya sözleri, nutukları ve menkıbelerinden örneklerle zenginleştirdiği sohbetlerinde tasavvufun en ince meselelerini sade bir dille anlattı. Tekke mûsikisini çok iyi bilen Fahreddin Efendi’ye intisabının ardından mûsikiyle de ilgilenmeye başladı. Cerrâhî Âsitânesi zâkirbaşılarından sertarik Ali Haydar Efendi, Albay Selâhattin Gürer, Hopçuzâde Şakir Efendi (Çetiner), Hüseyin Sebilci (Okurlar), Selâhattin Demirtaş, Yarbay Zühtü Bey, Necati Bey, Hâfız Hüseyin Tolan, Hâfız Yaşar Okur, Hâfız Asım Bey gibi bestekâr ve mûsikişinaslarla tanıştı. Bunların bestelerini kendi seslerinden makara teyplere kaydederek pek çok eseri kaybolmaktan kurtardı. Günümüzde eser ve icra bakımından hayli zengin durumda olan tekke mûsikisi kültürü bunu büyük ölçüde Safer Dal’ın gayretlerine borçludur. Safer Dal tekke kültürü hakkında da geniş bilgi sahibiydi. Bu konularla ilgili araştırmacı ve akademisyenlere cömertçe yardımlarda bulundu, hayatını kaybolan tasavvuf kültürünü canlandırma yoluna adadı. Ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki evliya türbelerine tarikatı belirten tâc-ı şerif koyarak ve sandukaları yenileyerek hizmette bulunan Safer Dal, 21 Şubat 1999 tarihinde vefat etti ve Nûreddin Cerrâhî Dergâhı Türbesi’ne defnedildi.

Eserleri: Istılâhât-ı Sofiyye fî Vatan-ı Asliyye: Tasavvuf Terimleri (İstanbul 1998, 2013); Muhibbî Dîvânı (haz. Adalet Çakır, İstanbul 1999); İlmihal: İman-İslam-İhsan (Prizren 2000); Safer Dal’ın 1996-1997 yıllarında yaptığı sohbetler de Geydim Hırkayı adıyla bir araya getirilerek neşredilmiştir (haz. Adalet Çakır, İstanbul 2013).

Tarih : 11 Şubat 2019 Pazartesi

Saat : 18.00

İrtibat : 0 212 527 75 17 – 18

Program, aşağıdaki sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanacaktır:

Twitter: @tybistanbul

Facebook: @istanbultyb

Instagram: @tybistanbul

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin