Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2505.98
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tuz Gölü'nü bu 'liste' koruyacak

Tuz Gölü, UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları listesine girmesiyle daha iyi korunacak. Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işık:- 'Gölün listeye girmesi, Tuz Gölü'nün uluslararası boyutta medyatik anlamda değerini artıracaktır. Böylece kirlilik ve kuraklık riski altında olan gölü etkin şekilde koruyabileceğiz'
Tuz Gölü'nü bu 'liste' koruyacak
09 Haziran 2013 00:00:00
Tuz Gölü, UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları listesine girmesiyle daha iyi korunacak. Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işık:- 'Gölün listeye girmesi, Tuz Gölü'nün uluslararası boyutta medyatik anlamda değerini artıracaktır. Böylece kirlilik ve kuraklık riski altında olan gölü etkin şekilde koruyabileceğiz'

UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları geçici listesine kabul edilen Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin, asıl listeye girmesiyle daha iyi korunacağı ve Tuz Gölü'nün Kapadokya'ya gelen turistlerin uğrak yeri haline geleceği bildirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Birleşmiş Milletlere yaptığı resmi başvuruda Tuz Gölü'nün Dünya Miras Listesi'ne alınması talep etti. Başvuruyu değerlendiren UNESCO Türkiye Sekreteryası da gölü, UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları geçici listesine kabul etti.Aksaray Üniversitesi Tuz Gölü Su ve Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki (ASUÇEM) Su, Tuz ve Çevre Araştırmaları Birimi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuz Gölü'nün UNESCO geçici listesine girmesinin, gölün uluslararası boyuta taşımasını sağlayacağını söyledi.

Birçok canlıya ev sahipliği yapıyor

Gölün, Türkiye'nin en önemli doğal değerlerinden biri olduğunu belirten Işık, ''Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, barındırdığı canlı türlerinin yanında ekonomik açıdan da büyük öneme sahip. Türkiye'nin tuz üretiminin yüzde 50-60'ı bu bölgeden sağlanıyor. Tuz Gölü aynı zamanda birçok türde canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu bölgede 85 kuş türü barınıyor. Bunların 4'ü endemik, yani sadece bu bölgede yaşayabilen kuş türleri. 129 böcek, 15 memeli ve 38 endemik bitki türü, bu bölgede yaşamını sürdürmektedir" dedi.

Göl yok olma tehlikesiyle baş başa

Türkiye ve dünya için önemli bir yaşam alanı olan Tuz Gölü'nün kirlilik ve kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu da vurgulayan Işık, şunları kaydetti: ''Bölgede 90 adet yerleşim birimi var. Bunların atık suları ve atıkları ile bölgedeki endüstriyel faaliyetler, gölün günden güne kirlenmesine neden oluyor. Ayrıca nüfusu 100 bini geçen Aksaray'ın atık suları Uluırmak'a, oradan da Tuz Gölü'ne akmaktadır. Konya'nın da atık sularının da bir kısmı, arıtma tesisinin tam randımanlı çalışmamasından dolayı göle akmaktadır. Bilinçsiz açılan kuyular nedeniyle yer altı sularının azalması, küresel ısınma nedeniyle azalan yağışlar ve tuz üretim havzalarının yaygınlaşması da göldeki su seviyesinin yıldan yıla azalmasına neden oluyor. Eğer önlem alınmazsa göl, kısa süre içinde yok olma tehlikesiyle baş başa kalabilir.

Kapadokya'dan turistlerinin uğrak yeri

Tuz Gölü'nün doğal güzelliği ve büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirten Yılmaz, "Tesisimize gelenler, Tuz Gölü'nün içinde, tuzun üzerinde yürüyüş yapıyor. Kapadokya'ya giden bazı turistler burada mola veriyor. Gölün, UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları listesine girmesi, göle gelen turist sayısında önemli artış sağlayacak. Tuz Gölü'nün, Kapadokya giden turistlerin büyük çoğunluğunun uğrak yeri olacağını öngörüyoruz. Turistlerin göle girişini kolaylaştırmak için, bölünmüş yolun bu kısımlarında yeni kavşak düzenlemesine ihtiyaç var'' diye konuştu.