Tuz Gölü'nü bu 'liste' koruyacak
UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları geçici listesine kabul edilen Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin, asıl listeye girmesiyle daha iyi korunacağı ve Tuz Gölü'nün Kapadokya'ya gelen turistlerin uğrak yeri haline geleceği bildirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Birleşmiş Milletlere yaptığı resmi başvuruda Tuz Gölü'nün Dünya Miras Listesi'ne alınması talep etti. Başvuruyu değerlendiren UNESCO Türkiye Sekreteryası da gölü, UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları geçici listesine kabul etti.Aksaray Üniversitesi Tuz Gölü Su ve Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki (ASUÇEM) Su, Tuz ve Çevre Araştırmaları Birimi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuz Gölü'nün UNESCO geçici listesine girmesinin, gölün uluslararası boyuta taşımasını sağlayacağını söyledi.
Birçok canlıya ev sahipliği yapıyor
Gölün, Türkiye'nin en önemli doğal değerlerinden biri olduğunu belirten Işık, ''Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, barındırdığı canlı türlerinin yanında ekonomik açıdan da büyük öneme sahip. Türkiye'nin tuz üretiminin yüzde 50-60'ı bu bölgeden sağlanıyor. Tuz Gölü aynı zamanda birçok türde canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu bölgede 85 kuş türü barınıyor. Bunların 4'ü endemik, yani sadece bu bölgede yaşayabilen kuş türleri. 129 böcek, 15 memeli ve 38 endemik bitki türü, bu bölgede yaşamını sürdürmektedir" dedi.
Göl yok olma tehlikesiyle baş başa
Türkiye ve dünya için önemli bir yaşam alanı olan Tuz Gölü'nün kirlilik ve kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu da vurgulayan Işık, şunları kaydetti: ''Bölgede 90 adet yerleşim birimi var. Bunların atık suları ve atıkları ile bölgedeki endüstriyel faaliyetler, gölün günden güne kirlenmesine neden oluyor. Ayrıca nüfusu 100 bini geçen Aksaray'ın atık suları Uluırmak'a, oradan da Tuz Gölü'ne akmaktadır. Konya'nın da atık sularının da bir kısmı, arıtma tesisinin tam randımanlı çalışmamasından dolayı göle akmaktadır. Bilinçsiz açılan kuyular nedeniyle yer altı sularının azalması, küresel ısınma nedeniyle azalan yağışlar ve tuz üretim havzalarının yaygınlaşması da göldeki su seviyesinin yıldan yıla azalmasına neden oluyor. Eğer önlem alınmazsa göl, kısa süre içinde yok olma tehlikesiyle baş başa kalabilir.
Kapadokya'dan turistlerinin uğrak yeri
Tuz Gölü'nün doğal güzelliği ve büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirten Yılmaz, "Tesisimize gelenler, Tuz Gölü'nün içinde, tuzun üzerinde yürüyüş yapıyor. Kapadokya'ya giden bazı turistler burada mola veriyor. Gölün, UNESCO Dünya Doğal Miras Alanları listesine girmesi, göle gelen turist sayısında önemli artış sağlayacak. Tuz Gölü'nün, Kapadokya giden turistlerin büyük çoğunluğunun uğrak yeri olacağını öngörüyoruz. Turistlerin göle girişini kolaylaştırmak için, bölünmüş yolun bu kısımlarında yeni kavşak düzenlemesine ihtiyaç var'' diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.