Alpay: Genç işsizliği çözmenin yolu mesleki eğitim
TUSİM (Türkiye Sivil Toplum İnisiyatif Merkezi) Başkanı Mustafa Alpay, yazılı bir basın açıklaması yaparak ülkemizde yaşanan genç işsizliği ve çözümü hakkında açıklamada bulundu.
Alpay, açıklamasında şunları kaydetti: “Gençlerin meslek edinmelerinin önünü açmak için, şüphesiz meslek liselerinin ve yüksek okullarının artırılması ilk etapta önem arz ediyor. Tabi ki; meslek liselerinde verilecek temel meslek eğitimlerinin yanı sıra, okullarda çocukların seçeceği bölümlere göre pratik yapabilecekleri sahalar açılmalı ve saha eğitimleri ile teorik eğitimler eş zamanlı bir şekilde yürütülmeli. Ayrıca; çocuklarımızın mesleki donanımların artırılması için mesleki gezilerin tertip edilmesi ve zorunlu stajların yapılması sağlanmalı. Stajların, kağıt üstünde kalmasının önüne geçilmeli. Kağıt üstünde kalan stajlar, çocuklara teorik bilgilerini pratiğe dökmelerine izin vermez. Dolayısıyla, sıkı denetimlerle gençlerin saha tecrübesi almalarını sağlamak gerekir. Tabi bu noktada kaliteli ve gerçek bir mesleki eğitim için, öğretmenlerimizi ve eğitimcilerimizi en iyi şekilde yetiştirmemiz gerek. Adeta bir usta çırak ilişkisi ile çocuklarımızı liseden mezun etmemiz gerek. Gelişmiş ülkelerde nispeten uygulanan bu sistem, üniversiteye girme zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor. Çünkü; gençlerimiz, çocuklarımız liseden meslek sahibi olarak mezun oldukları için ve ellerinde hali hazırda yapabilecekleri bir iş olduğu için bu durum gençlerin üniversiteye girme oranlarını da düşürecek. Dolayısıyla, gençlerin istemedikleri bölümlere girmelerinin ve üniversitedeki yığılmalarının önüne geçecek. Devam etmek isteyenlerin ise yeteneklerine göre bölümlere girmesi gerekiyor. Türkiye’de nitelikli iş gücünü artırmamız, ülkemizin ekonomisi geliştirmesi açısından son derece faydalı olacak. Gençlerimizin, iş hayatına katılım yaşları hem düşecek hemde katılım oranları yükselecek.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.