Turşu nasıl yapılır? Turşu çeşitleri nelerdir
Kış mevsimi yaklaşırken turşu severler bidonlarını hazırlayıp turşuluk malzemeleriyle kaç kilo yapsam diye düşünmeye başlamıştır. Turşu kurmak çok da kolay bir şey değil. Hem ekşisi hem tuzu hem de sertliği tam kıvamında olmalı. Üstelik tek bir çeşit turşu da yok,çeşit çeşit turşu tariflerine bakmak isterseniz buyrun.
Öncelikle turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve meyveler taze, sert, diri olmalı. Ayrıca kabukları parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmalı.
Turşu yapımında iri taneli kaya tuzu kullanılmalı.
İyi bir turşunun en önemli püf noktası tuz ayarının iyi olması gerekir. Eğer tuz az ise turşu yumuşak olur ve içerisinde zararlı bakteriler oluşur. Tuzu fazla olursa yemekte zorlanabilirsiniz.
Turşu için kesin bir tuz ölçüsü isterseniz, genel kural sebzeler %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılmalı. Sebzelerin üzerine tuzlu su eklendiğinde tuzun bir kısmı sebzeye geçeceği için tuzlu sudaki tuz oranı azalır. Bu nedenle hazırlama aşamasında turşunun tuz oranı fazla olmalı. % 8 tuz oranı turşu için uygundur. Bunun için suyun her bir litresi için 80 gr kaya tuzu eritilir.
Turşuya kullanacağınız su, kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalı.
Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı.
Yıkanan sebze ya da meyvelere iğne ile birkaç yerinden batırırsanız, sebzelerin içine turşu suyu girecek ve turşular daha iri olacaktır.
Turşu kurarken cam kavanoz tercih edilmeli. Cam kavanoz yerine pet kavanozları da tercih edebilirsiniz.
Turşunuzun kısa sürede olmasını istiyorsanız fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut ekleyin.
5 litre tuzlu su için 1 şişe (500 ml) üzüm sirkesi kullanın.
5 litre su için 1 çay bardağı toz şeker ekleyin. (isteğe bağlı)
5 litre su için 1,5 baş sarımsak kullanın.
Turşu kurduğunuz kaba, sebzeleri sık yerleştirirseniz ve aralarına sarımsak koyarsanız görüntü ve tadı daha güzel olacaktır.
Tuzlu suyu turşunun üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin. Suyu döktükten sonra kavanozun ağzı 6-8 saat açık bekletilirse, sebzeler dibe çöker kavanozda hava boşaldığı için su seviyesi düşer. Kapağını kapatmadan bir miktar daha tuz ilave edin.
Turşuya tane karabiber ya da taze defne yaprağı eklerseniz turşunuzda hoş bir aroma tadı olacaktır.
Turşunun en üst kısmına maydanoz, asma yaprağı ya da kereviz yaprağı koyarsanız, turşunun hava almasını engelleyecek ve güzel bir tat verecektir.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın daha sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde her gün kavanozu sallayın. 1-2 hafta içinde turşunuz olacaktır.
Turşuyu kavanozdan çıkarırken elinize eldiven takın ya da bir maşa yardımıyla turşularınızı çıkarın.
Kırmızı Soğan Turşusu Tarifi Bir turşu düşünün, hamburgerden tutun da bulgur pilavına, ızgara köfteden tutun da salatalara, her türlü yemeğe yakışsın.
İşte aradığınız lezzet tam burada: Kırmızı soğan turşusu tarifi
Aromasıyla cezbeder: Pancar turşusu
Pancar Turşusu Tarifi İçinde sadece pancar değil kırmızı soğan, kişniş tohumu, karabiber gibi tatlar bulunan bu turşunun aroması, yiyen herkesi kendine hayran bırakıyor.
Herkes size tarifini soracak: Pancar turşusu tarifi
Sadece rengi için bile yapılır: Pancarlı karnabahar turşusu
Pancarlı Karnabahar Turşusu Karnabahar kışın en sevdiğimiz getirilerinden. Öyle çok seviyoruz ki onu kızartmasından sulu yemeğine, her halini bol bol yapıp yiyoruz. Şöyle pespembe turşusunu neden yapmayalım ki?
Rengi doğadan: Pancarlı karnabahar turşusu tarifi
Beyaz lahanayı unutturur: Mor lahana turşusu
Mor Lahana Turşusu Tarifi Beyaz lahana turşusunun lezzeti çok bizden, çok tanıdık bir lezzet zaten, biliyorsunuz. Kış sofralarımızdan eksik etmediklerimizin başında geliyor kendisi. Peki, bir de mor lahanadan turşu kurmayı denemesek mi?
Biz denedik ve onu çok sevdik: Mor lahana turşusu tarifi
Bu minikleri de unutmadık: Brüksel lahanası turşusu
Brüksel Lahanası Turşusu Tarifi Lahananın en minnoş, en sevimli hali Brüksel lahanası. Ne yazık ki öyle her eve giren, sık sık tüketilen bir lezzet değil kendisi. Ama bu turşuyu bir kez denedikten sonra onu evinize sık sık misafir etmek isteyeceksiniz, eminiz.
Sadece kışın değil her mevsim yenir ki bu: Brüksel lahanası turşusu tarifi
Çok uzaklardan geldi: Sauerkraut
Sauerkraut Tarifi Sauerkraut aslında bildiğimiz beyaz lahanadan hazırlanan bir turşu. Ama kendi kendine fermente olması nedeniyle ayrılıveriyor bizimkinden. Alman ve Avusturya mutfağının vazgeçilmezlerinden sayılıyor.
Biz de evimize, soframıza buyur edelim istiyoruz onu: Sauerkraut tarifi
Yaz bonusu: Fasulye turşusu
Fasulye Turşusu Tarifi Taze fasulyenin en taze olduğu zamanlarda hazırlandığında daha bir enfes olan fasulye turşusu, sirkeyle hazırlanarak lezzetine lezzet katan, aromasını zenginleştiren turşulardan.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.