Dolar (USD)
34.61
Euro (EUR)
36.42
Gram Altın
2934.53
BIST 100
9659.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkşeker açıkladı! Eylül'de şekere bir zam daha

Türkşeker, Mayıs ayının başından itibaren yavaşça artan bir tempo ile yüzde 30 oranında zam yaptığı şeker ürünü için şimdi bir kez daha peş peşe iki zam daha gerçekleştiriyor.
Türkşeker açıkladı! Eylül'de şekere bir zam daha
21 Ağustos 2023 12:43:59
Türkşeker, Mayıs ayının başından itibaren yavaşça artan bir tempo ile yüzde 30 oranında zam yaptığı şeker ürünü için şimdi bir kez daha peş peşe iki zam daha gerçekleştiriyor.

Türkşeker, KDV hariç 24 TL'lik satış fiyatını önce 25 TL'ye çıkardı, ardından 1 Eylül'den itibaren fiyatı 27 TL'ye yükseltecek. Bu şekilde, 8 Mayıs'ta 18.5 TL olan şeker fiyatını Eylül başında 27 TL'ye çıkaran Türkşeker, son 4 ayda şeker ürününe yaklaşık yüzde 46 oranında zam yapmış olacak.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), şekere uyguladığı kademeli zamları süratle artırarak devam ettiriyor. Mayıs ayından beri toplamda 9 kez zam uygulayan Türkşeker, KDV hariç kilogram başına 24 TL olan toptan şeker satış fiyatını yüzde 4.2 oranında bir artışla 25 TL'ye yükseltti.

Son gün 31 Ağustos

Kampanya dahilinde indirimli şeker satışlarının 31 Ağustos 2023'te sona ereceğini duyuran Türkşeker, yüzde 4.2 zamlı şekilde müşterilerinden ara sipariş ile talep toplamaya başladığını duyurdu. Ancak talebin ne kadarının karşılık bulacağı bilinmiyor.

Şeker zammı gelmeye devam edecek

Türkşeker'in açıklamasına göre, indirim süresinin 31 Ağustos'ta sona ermesinin ardından 1 Eylül itibariyle toptan şekerin kilogram fiyatının KDV hariç 27 TL olarak satılacağı ortaya çıkıyor. Bu durum, aslında sadece 10 gün içerisinde şeker fiyatına yüzde 8 oranında yeni bir zam yapılacağını gösteriyor.

4 ayda şekere 11 kez zam

Başka bir ifadeyle, 8 Mayıs'ta 18.5 TL aralığındaki şeker fiyatını Eylül başında 27 TL'ye çıkaran Türkşeker, son 4 ay içinde şeker fiyatını yaklaşık yüzde 46 oranında artırmış olacak.

eker_bacb0341f60e8ebfa21b59f637ec5cb9.jpg

Türkşeker’in üretim potansiyeli

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. kısaca Türkşeker), ana faaliyet alanı kristal şeker üretimi olan ve bünyesinde 15 şeker fabrikası, 2 makine fabrikası, 2 alkol fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 1 emaf, 1 araştırma enstitüsü barındıran büyük bir KİT'tir. Ortadoğu şeker pazarının %65'ine hakim olan Türkşeker, şekeri şeker pancarından elde etmektedir. Yan ürün küspe hayvancılığın gelişmesini teşvik eder. Diğer yan ürün melas ise maya, yem ve alkol sanayisinin en temel hammaddesidir.

Ne zaman kuruldu?

Türkiye’de şeker üretimi ile ilgili çalışmaları 19. yüzyılın başlarına kadar geri götürmek mümkündür. Bu konuda ilk teşebbüs 1839’da Necip Paşa’nın bizzat ilgilenmesi neticesinde bir fabrika kurulması için Almanya’dan makine ve teçhizat getirtmesiyle yapılmış, ancak kendisinin ölümüyle bu faaliyet gerçekleşememiştir. 1840 yılında Arnavutköylü Dimitri Efendi tarafından bir diğer teşebbüste bulunulmuştur. Bundan sonra sırasıyla 1867 yılında Davutoğlu Karabet’in, 1879 yılında Fenerler İdaresi Müdürü Michel Paşa’nın, 1890 tarihinde Yusuf Bey’in, asrın sonlarına doğru da Rauf Paşa’nın teşebbüsleri vardır. Bu teşebbüslerden sonra, bazı müteşebbislerin Akşehir civarlarında, I. Dünya Savaşı sıralarında da yabancılar tarafından Adapazarı ve Karacabey havalisinde fabrika etütleri yaptığı görülmüştür. Ankara, Kastamonu, Bursa, Çanakkale, Sivas ve Elazığ'da yapılan etütler ve nihayet 1917 yılında kurulan Zenit Şirketi’nin teşebbüsleri de diğerleri gibi neticesiz kalmıştır.

Türkiye, gerek Birinci Dünya Savaşı, gerekse Kurtuluş Savaşı sırasında çok büyük şeker sıkıntısı çekmiştir. Bu sıkıntıyı gidermek amacıyla Türkiye’de ulusal nitelikte şeker sanayiini kurma girişimleri Cumhuriyet döneminde olmuştur. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması’nın getirdiği geniş olanaklar şeker sanayiin kurulmasına yol açan ilk hareketlere zemin hazırlamıştır. Birçok müteşebbisin katılımıyla 19 Nisan 1923 yılında "Uşak Terakkii Ziraat T.A.Ş." kurulmuştur.

Hangi kanunla çıkarıldı?

1925 yılında çıkarılan 601 numaralı kanunla; şeker fabrikası kurulması teşvik edilmiş, şeker fabrikası kurmak isteyen özel girişimcilere ayrıcalıklar tanınmış, şeker ithalatı zorlaştırılmıştır. Böylece Lozan Antlaşması'nın hükümleri, devletin gümrük tarifeleri serbestisini kullanmasını ve dolayısıyla şeker ithalat vergisini artırmasını beş yıl için kısıtlarken çıkarılan bu kanunla şeker üretimini desteklemek için çeşitli ayrıcalıklar getirmiştir. Ulaştırma ve tarım sektörlerini de canlandıracak olan şeker üretiminin devlet tarafından bu şekilde desteklenmesi şüphesiz ki tesadüf değildir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin