Dolar (USD)
34.33
Euro (EUR)
37.32
Gram Altın
3037.33
BIST 100
8868.51
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türksat'ın ardından Roketsan'da IAF'a üye oldu

Türksat'ın Uluslararası Uzay Federasyonu'na (IAF) üyelerin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından bir açıklama da Roketsan'dan geldi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Roketsan'ında IAF'a üyeliği onaylandı.
Türksat'ın ardından Roketsan'da IAF'a üye oldu
05 Ekim 2023 15:12:42
Türksat'ın Uluslararası Uzay Federasyonu'na (IAF) üyelerin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından bir açıklama da Roketsan'dan geldi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Roketsan'ında IAF'a üyeliği onaylandı.

Geliştirdiği roket, füze ve mühimmatlarla global savunma sanayisi oyuncusu haline gelen Roketsan, uzay alanındaki çalışmalarında yeni bir başarıya imza attı.

Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli görevler üstlenen Roketsan'ın, IAF'a üyeliği onaylandı.

Roketsan, IAF Başkanı Clay Mowry imzalı üyelik sertifikasını Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 74. Uluslararası Uzay Kongresi'nde teslim aldı.

Dünyanın en önemli ve en büyük uzay yapılanması olan IAF, her yıl düzenlediği Uluslararası Uzay Kongresi ile sektördeki güncel gelişmelerin ele alınmasına platform sağlıyor.

Uzay sınırı milli roketle aşıldı

Savunma Sanayii İcra Kurulunda 2012 yılında alınan "uzaya bağımsız erişimle" ilgili karar doğrultusunda Türkiye'yi uzay ligine taşıma görevi Roketsan'a verildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında 4 yılda uzaya erişme hedefine 1 sene erken ulaşıldı. 2017 yılında milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli sonda roketi ile 126 kilometre irtifaya çıkıldı. Roketsan'ın bu başarısıyla uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 kilometre çizgisi ilk kez milli bir roketle aşıldı.

Yeni sonda roketleriyle yapılan fırlatma testlerinde 2020'de 136 kilometre irtifaya ulaşıldı. Bu önemli dönüm noktasıyla hem sıvı yakıtlı roket motorlarının geliştirilmesi yolunda önemli bir adım atıldı hem de sonda roketiyle taşınan faydalı yükler sayesinde Türkiye'nin uzaydaki bilimsel çalışmaları başladı.

roketsan-iaf_eaf8a07dccc09f457d33f5ca087d3c47.jpg

Yeni hedef, 300 kilometrenin üzeri

Roketsan, uzay çalışmalarına katkı sağlayacak faydalı yükler barındıran, 100 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip yeni sonda roketi ile yakın zamanda 300 kilometrenin üzerinde irtifada bir yörünge-altı uçuş gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Bu hedeften sonra 400 kilogram ağırlığında bir uyduyu 550 kilometre irtifaya yerleştirebilecek ve tamamen sıvı yakıtlı itki sistemlerini kullanan Şimşek-1 Uzay Fırlatma Sistemi'nin, İğneada'da kurulumu sürdürülen Uzay Fırlatma Merkezi'nden fırlatılması amaçlanıyor. Böylece Türkiye, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ile üs kurma yeteneğine kavuşacak.

Gelecekte Göktürk sınıfı uyduları uzaya taşıyacak ve Ay'a yumuşak iniş gibi hedefleri gerçekleştirecek daha yüksek kapasiteli uzay fırlatma araçlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Bu çalışmalar sonunda Türkiye, derin uzay ve uzayın keşfi için dünya dışı gezegenlere erişim, uzay madenciliği gibi birçok gelişmekte olan alanda önemli bir güce sahip olacak.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
202410 - Ziraat Bank - Kadın Çiftçi
202410 - Ziraat Bank - Basınçlı Sulama
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme