Dolar (USD)
34.24
Euro (EUR)
37.19
Gram Altın
2985.79
BIST 100
8939.1
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türksat 6A için geri sayım başladı

Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki göz bebeklerinden biri olan ve büyük bir heyecanla beklenen Türksat 6A uydusunun fırlatılma tarihi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından Haziran 2024 olarak duyuruldu.
Türksat 6A için geri sayım başladı
17 Eylül 2023 09:14:53
Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki göz bebeklerinden biri olan ve büyük bir heyecanla beklenen Türksat 6A uydusunun fırlatılma tarihi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından Haziran 2024 olarak duyuruldu.

Türkiye, savunma sanayisindeki sağlam adımlarının yanı sıra uzay alanında da etkili çalışmalarını sürdürerek önemli başarılar elde ediyor.

Ülkenin uydu yayıncılığı serüveni, ilk yerli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A ile zirveye ulaştı.

TÜRKSAT 6A'nın ne zaman uzaya fırlatılacağı ise merak konusu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, "16 Haziran 2024 tarihinde uzaya fırlatılmasını planlıyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Uraloğlu ayrıca, TÜRKSAT 6A'nın 31 Mart 2024 tarihinde nakliyeye hazır hale gelmesini hedeflediklerini belirtti.

Bakanı Uraloğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Tüm bu testlerin tamamlanmasıyla uydumuz, fırlatma sahasına sevk için hazır hale gelecek. Bugünkü ziyaretimizde bizim bütün çözüm ortaklarımızla beraber yaptığımız değerlendirmelerde Türksat 6A uydumuzun mart ayı içinde yerde teslimini planlıyoruz. Sonrasında bu uydunun fırlatılmak üzere Space X firmasıyla yapılan anlaşma gereği fırlatma alanına gönderilerek muhtemelen haziran ayı içinde gerekli fırlatma işlemlerini yapmayı planlıyoruz. Bulunduğumuz alan gerçekten Türk mühendisliğinin uzay sanayisinde ne seviyeye geldiğini gösteren önemli yapılardan bir tanesidir. Gerçekten burada bir emek, gayret var. Biz de onu gururla, takdirle yerinde görmüş olduk."

1_f8eb70d3dd14e44ed296cad8e29df35b.jpg

Türksat 6A 15 yıl görev yapacak

Türksat 6A, 42 doğu boylamında hizmet verecek ve yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta bulunacak. Bu yerli ve milli haberleşme uydusu, 7,5 kW güce sahiptir ve 20 aktarıcı ile donatılmıştır. TÜRKSAT 6A, Ku bant frekansında hizmet sunacak ve önceki uyduların erişemediği bölgelere, özellikle Güney-Doğu Asya gibi alanlara iletişim sağlayacak.

Bakan Uraloğlu, uydunun görev süresinin 15 yıl olacağını vurgulayarak, uçuş bilgisayarı, güç dağıtım birimi, elektrikli itki motoru, yakıt tankı, güç işleme ve kontrol birimi gibi önemli bileşenlerin yerli kaynaklarla üretildiğini belirtti. Bu yerlilik oranının, uydu ve uzay sektöründe dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Türksat 6A'da tamamlanan çalışmalar

Türksat 6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testlerinin, Türksat, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve TUSAŞ işbirliğiyle devam ettiğini anlatan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda 'Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli', 'Mühendislik Modeli' ve 'Uçuş Modeli' olmak üzere 3 ayrı model üretimi planlanan Türksat 6A uydu projesinde, Isıl Yapısal ve Mühendislik Modelleri'nin üretim, entegrasyon, testleri tamamlanmıştır. 'Mühendislik Modeli' entegrasyon faaliyetleri tamamlanmış olup, sistem seviyesi, ilk fonksiyonel testleri, termal vakum testi, titreşim testi ve akustik testi ile elektromanyetik uyumluluk testleri bitmiştir."

Uraloğlu, son test aşaması olan sistem seviyesi kompakt alan anten testi (CATR) hazırlıklarına başlandığını ifade ederek, anten ve güneş panellerinin açılma testlerinin ekimde, fırlatıcı uyum ve piro testleri ile son hizalama testlerinin de kasımda başlayacağını bildirdi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme