Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
3060.11
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkmenistan ‘Tarafsızlığın’ meyvelerini topluyor

Orta Asya’nın enerji zengini ülkesi Türkmenistan 25 yıl önce BM tarafından verilen ‘Daimi Tarafsız Ülke’ statüsünü kutluyor.
Türkmenistan ‘Tarafsızlığın’  meyvelerini topluyor
15 Ocak 2020 11:49:00
Orta Asya’nın enerji zengini ülkesi Türkmenistan 25 yıl önce BM tarafından verilen ‘Daimi Tarafsız Ülke’ statüsünü kutluyor.

İsmail Zelvi

Dünya barışı ve istikrarına önemli katkılarda bulunan Türkmenistan, BM tarafından Tarafsız ülke seçilmesinin 25. Yılını törenlerle kutluyor. 2 Mart 1992 yılında BM üyesi olan Türkmenistan dünya devletleriyle stratejik ilişkiler geliştirdi. BM ile yüksek düzeyde ilişki kuran Türkmenistan Devlet Başkanlığı, 2015 yılının Tarafsızlık ve Barış yılı, 2017 yılının Uluslararası Tarafsızlık Günü, 3 Haziran 2018’i Dünya Bisiklet Günü, 2021 yılının ise Uluslararası Barış ve Güven yılı olarak kutlanmasına öncülük etti.

Uluslararası siyasette aktif tarafsızlık ve açık kapılar politikası uygulayan Türkmenistan, BM, AGİT, BDT, ŞİÖ gibi birçok uluslararası ve bölgesel örgütle çalışıyor. 148 ülke ile diplomatik ilişki kuran Türkmenistan 47 uluslararası örgüte üye oldu. 150 uluslararası sözleşme ve anlaşmaya da imza attı. 2017-2019 yılları arasında Aral’ı Kurtarma Fonu (İFAS) başkanlığı yapan Türkmenistan’ın teklifiyle Ekim 2019’da Aşkabat’ta BDT Devlet ve Hükümet Zirvesinde Stratejik Ekonomik İşbirliği Deklarasyonu kabul edildi. Hazar Denizi kıyısındaki ülkelerle işbirliğine önem veren Türkmenistan jeopolitik ve jeostratejik işbirliği açısından önemli olan Hazar Ekonomik Forumu’nu Avaza Turizm Bölgesi’nde gerçekleştirdi.

EKONOMİK BÜYÜMEDE İSTİKRAR

Türkmenistan’da ekonomik büyüme rakamları Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası gibi birçok uluslararası finans kuruluşları tarafından olumlu not aldı. . Türkmenistan’da son yıllarda ekonomik büyüme yüzde 6,3 oranına ulaştı.

2019 yılı itibariyle ülkenin önümüzdeki dönemlerde hızlı büyüme rakamlarına ulaşması için önemli programlar kabul edildi. 2019-2025 Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı ve 2019-2025 Dijital Ekonomik Kalkınma Programı gelecek 7 yıl içerisinde Türkmenistan’ın ekonomik büyüme rakamlarının yüzde 8,2 seviyelerine ulaşılması sağlanacak. Bu dönemde ekonomik büyümede sanayi sektörünün payı yüzde 33,8 oranına, tarım sektörünün payı yüzde 8,9 oranına, inşaat sektörünün payı yüzde 11,5 oranına ve hizmet sektörünün payının 45,8 oranına ulaşması öngörülmektedir. Önümüzdeki 7 yıllık Kalkınma Programı çerçevesinde 229,3 Milyar Manatlık yatırım öngörülmektedir ve bu yatırım yüzde 91,3 oranı veya 209,2 Milyar Manatı üretim sektörüne yönlendirilecektir.

2 bin tesis yapılıyor

Türkmenistan genelinde 5 milyar dolarlık 66 dev proje hizmete açıldı. 35 milyar dolar değerinde 2 bin adet üretim ve sosyal amaçlı tesislerin inşası devam ediyor. Enerji güvenliği ve enerji kanyaklarının ihracat rotalarının çeşitlendirilmesi açısından önemli olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesi başarıyla devam etmektedir.

DEVLET-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Türkmenistan’da son yıllarda ülke ekonomisin istikrarlı büyümesi için geniş kapsamlı reform çalışmaları çerçevesinde devlet-özel sektör işbirliği ön plana çıkmıştır. Devletin desteğiyle özel sektör önemli ölçüde büyüdü. Hâlihazırda, Türkmenistan ekonomisinde özel sektörün payı yüzde 65,4 oranına ulaştı.

2008 yılında kurulan Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği 2020 yılına geldiğine büyük bir mesafe kat etti. Bu birliğin himayesinde faaliyet gösteren firmalar, inşaattan ticarete, tarımdan sanayiye kadar pek çok alanda faaliyet göstermektedir. Ülkede ulusal ekonominin güçlendirilmesi ve ihracat kaynaklı ürün üretim yelpazesinin arttırılması için yurtdışından getirilmekte olan ürünlerin azaltılması ve bunun yerini dolduracak ürün üretim tesislerinin kurulması hedeflendi.

Bu hedef doğrultusunda Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği tarafından önemli çalışmalar yapıldı. Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği işletmeleri tarafından 2019 yılında sanayi üretiminde yüzde 16,3, tarım ve gıda ürünleri üretiminde yüzde 16,4 oranında büyüme yaşandı. Tarım ve gıda ürünlerinin ihracatını arttırdılar. Yurtdışına domates ve salatalık yanı sıra çeşitli şekerleme ürünlerini ihraç etmektedir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin