Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkler İçin Vizesiz Avrupa Süreci İmzalarla Resmen Başladı

AB'nin Türkiye'ye şart koştuğu üçüncü ülkelerden gelen kaçakların kabulüne ilişkin 'Geri kabul anlaşması' Ankara'da imzalandı.
Türkler İçin Vizesiz Avrupa Süreci İmzalarla Resmen Başladı
16 Aralık 2013 12:10:00
AB'nin Türkiye'ye şart koştuğu üçüncü ülkelerden gelen kaçakların kabulüne ilişkin 'Geri kabul anlaşması' Ankara'da imzalandı.

Türkiye ile AB arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan biri olan vize muafiyeti için diyalog süreci bugün Ankara'da resmen başladı. AB'nin Türkiye'ye şart koştuğu üçüncü ülkelerden gelen kaçakların kabulüne ilişkin "Geri kabul anlaşması"nda imzalar atıldı.

Anlaşma onay için TBMM'ye gönderilecek.

GÜLER VE DAVUTOĞLU İMZALADI

Törende, Geri Kabul Anlaşması'nı İçişleri Bakanı Muammer Güler, vize muafiyetine ilişkin protokolü ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzaladı.

"BUGÜN BİR MİLAT"

Ankara Palas'taki imza törenine Başbakan Tayyip Erdoğan da katıldı. Başbakan Erdoğan, bugünün bir milat olduğunu belirterek, "3-3,5 yıllık sürecin sonunda vizesizAvrupa seyahati başlamış olacak'' dedi.

Başbakan'ın konuşmasından satır başları:

Değerli konuklar sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyor, hoşgeldiniz diyorum. Bugün 16 Aralık 2013, bir tarih yazılıyor. Türkiye vatandaşlarına vizesiz Avrupa'nın kapıları açılıyor. Tabi bunun da bir süreci var.

"69 ÜLKEDE VİZELER SERBEST, BİR SORUN YOK"

Göreve geldiğimizde vizesiz gidilen ülke sayısı 42 idi. Şimdi 69 oldu. En son Rusya vizeleri kaldırdık, hiç bir sorun yaşamadık. Hiçbir sorun yaşamıyoruz.

"AB İLE DE SORUN YAŞAMAYACAĞIZ"

AB ile vizeler kalktığında da hiçbir sorun yaşamayacağız. Şüphe olmasın. Benim her zaman söyleiğim bir lafım var: Yük olmaya değil yük almaya geliyoruz.

"VİZE ENGELİ BİZDEN ÇOK AB'YE ZARAR VERDİ"

Türkiye ile AB arasındaki vize engeli çok daha önce kaldırılmalıydı. Bugüne kadar vizelerin kalkmaması Türkiye'den çok AB'ye ekonomik olarak zarar vermiştir.

Geri Kabul Anlaşması'nda Türkiye yükümlülüklerini fazlasıyla yerine getirecek.

DAVUTOĞLU: Avrupa'DA DA TÜRKİYE'DE DE BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞECEK

İmza töreninden sonra bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise şunları söyledi:

İlk vize diyaloğu sürecini başlatan toplantıyı tamamladık. Biraz önce huzurlarınızda imzaladık. Her şey değişebilir. Ancak iki şey değişmez: Tarih ve coğrafya. Türk halkı tarihi ve coğrafi olarak Avrupa'nın bir parçasıdır. Türkiye AB Entegrasyon süreci sürerken, halklarımızın arasında böyle bir vize serbestliği anlaşmasına ihtiyaç vardı.

Üç aşama var. Birincisi psikolojik devrim. Avrupa'da Türkiye, Türkiye'de de Avrupa bakışı değişecek. Önümüzdeki üç üç buçuk yıl içinde kurumlarımız arasında, muhatap kurumlar arasında yoğun bir iş birliği oluşacak. En önemlisi uzun dönemde Türkiye veAvrupa halkları gelecekte de beraber olmak üzere iletişime geçecekler.

AB İÇİŞLERİ KOMİSERİ: SCHENGEN'İN TÜRK VATANDAŞLARINA KALDIRILMASINI ÖNGÖRÜYORUZ

AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ise anlaşma sonrası yaptığı konuşmada şunlara dikkat çekti:

Bugün karşılıklı güveni artıyoruz. Gelecekteki ilişkilerimiz için iki önemli etkisi olacak, vatandaşlarımız pozitif gelecekte görecekler. Çok yakın geçmişte Geri Kabul Anlaşması'nı imzaladık. Bu aynı zamanda yeni bir işbirliği süreci de başlatıyor. Düzensiz göç ile ilgili Avrupa ile Türkiye'yi bir araya geliyor. Anlaşmaların onaylanmasını kısa sürede bekliyoruz.

Buna ek olarak vize serbestisi diyaloğunu başlattık. Schengen vizesinin Türk vatandaşlarına kaldırılmasını ön görüyor.

Geri kabul anlaşmasının uygulanması yol haritasındaki ön görülen gereksinimlerden bir tanesi. Bugün bu belgeyi Davutoğlu'na sundum. Hep birlikte çalışmalarımızı başlatacağız. Sayın bakanın ve farklı mercilerinin, yol haritasındaki koşullarla ilgili endişeleri var. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Bunlara çözüm bulmaya çalışacağız. Bugün bu diyaloğun ne kadar uzun süreceğini kestiremiyoruz. Her iki tarafın da bundan avantaj sağlamasını ön görüyoruz.

ANLAŞMA NE GETİRECEK?

GKA'nın imzalanmasıyla Türkiye ile AB Komisyonu arasında vize muafiyetine giden vize diyalog süreci başlatılmış olacak. Sürecin ilk aşaması, vize kolaylığı anlamında liberalizasyon ile başlayacak.

Sürecin sonunda Türk vatandaşlarına AB ülkeleri için vize muafiyeti öngörülüyor. Ankara'da imzalanacak olan vize muafiyeti protokolü ile AB ilk etapta sanatçı, iş adamı ve sporcu gibi belirli meslek erbabına Schengen vizesi başvurularında kolaylık gösterecek.

Yaklaşık 3,5 yıl sürmesi beklenen vize muafiyet müzakereleri sürecinde ise Türkiye, AB'ye Türkiye üzerinden illegal şekillerde giriş yapan üçüncü ülke vatandaşlarını kabul edip geldikleri ülkelere gönderecek ya da oluşturulacak kamplara yerleştirecek.