Dolar (USD)
35.17
Euro (EUR)
36.58
Gram Altın
2978.44
BIST 100
9949.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'ye füze ambargosu! Yunanistan ve ABD arasında anlaşma

ABD'ye ait Raytheon şirketi, Yunan savunma firması INTRACOM DEFENSE (IDE)'e RAM Hava ve Füze Savunma Sistemi için 4.16 milyon dolarlık bir sipariş verdi.
Türkiye'ye füze ambargosu! Yunanistan ve ABD arasında anlaşma
20 Eylül 2023 09:56:12
ABD'ye ait Raytheon şirketi, Yunan savunma firması INTRACOM DEFENSE (IDE)'e RAM Hava ve Füze Savunma Sistemi için 4.16 milyon dolarlık bir sipariş verdi.

Deniz platformlarının hava ve füze saldırılarına karşı korunmasını amaçlayan Rolling Airframe Missile (RAM) Sistemi için Raytheon, INTRACOM DEFENSE şirketine 4.16 milyon dolarlık bir sipariş verdi. Sipariş, RAM sisteminin desteklenmesi ve idamesi için elektronik modüllerin üretimini kapsıyor.

11 ülke donanmasında 160’tan fazla gemide hizmet veriyor

1992 yılında hizmete giren RAM Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, 11 ülke donanmasında 160’tan fazla gemi üzerinde hizmet veriyor. Hücumbotlardan uçak gemilerine kadar her türlü tonajda platformu; seyir füzelerine, helikopterlere, insansız hava araçlarına ve küçük deniz hedeflerine karşı koruyor.

Yayılan RF dalgalarını tespit ediyor

Pasif RF ve kızılötesi arayıcı başlığa sahip olan RAM; lançerden atıldıktan sonra üzerindeki pasif RF arayıcı başlık ile yaklaşan gemisavar füzenin, radar arayıcı başlığından yayılan RF dalgaları tespit ediyor.

RF dalgalara yöneldikten sonra ise terminal aşamada üstündeki kızılötesi arayıcı başlık ile hedefine güdümlenip önlemeyi gerçekleştiriyor. Çift modlu güdüm sistemiyle beraber RAM füzesi maksimum 10 kilometre menzilde %95 başarı yüzdesine ulaşmakta.

abd-yunan_b12fd6cb4f1efea7281144ee72d80eb7.jpg

ABD’den Türkiye’ye ambargo

RAM yakın hava savunma sistemini Türk Donanması’da kullanmakta. Türkiye, MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler ile birlikte ilk kez ABD üretimi RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) Yakın Hava Savunma Sistemi’ni envantere aldı.

Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen dört MİLGEM ADA Sınıfı Korvet, RAM sistemleriyle teçhiz edilmiş durumda. RAM sisteminin lançerleri Almanya’dan tedarik edilirken, füzeler ise ABD’den tedarik ediliyor.

ABD, uzun süredir Türkiye’ye RAM Füzeleri konusunda ambargo uyguluyor. Roketsan tarafından geliştirilme faaliyetleri devam eden LEVENT ile birlikte bu alandaki ambargonun, milli imkanlarla giderilmesi amaçlanıyor.

Füzede güdüm sistemi

Füze güdümü için en yaygın kullanılan yöntem hedeften yayılan bir radyasyonu takip etmektir. Bu radyasyon kızılötesi, laser veya radyo dalgası olabilir. füze arayıcı başlığı hedef uçağın motorundan çıkan ısı, gövdesinden yansıyan görünür veya kızılötesi ışık veya radyo dalgalarını takip ederek güdüm sistemine sinyalleri gönderir. Bu radyasyonu füze bir dalga üreteci ile kendisi de üretebilir. özetle füze hedefi belirlemek için bir radar teknolojisi kullanır. ek olarak bu radyasyon bazı tür füzeler için 3. bir bölgeden hedefe yansıtılarak da gönderilebilir. Bu yöntem anti tank füzeleri için yaygın olarak kullanılmaktadır

bu anlatılanlar kapsamında füze güdüm sistemlerini arayıcı tiplerine göre 3 temel kategoriye ayırabiliriz. Bunlar;

Aktif güdüm: füze kendi ürettiği radar sinyallerinin hedeften yansıması ile hedefini takip eder.

Yarı aktif güdüm: füze 3. bir noktadan hedefn işaretlenmesine ihtiyaç duyar. 3. nokta bir geminin, hava savunma sisteminin ya da uçağın yerleşik radarı olabilir. füze hedeften yansıyan sinyalleri tespit ederek hedefi bulur.

Pasif güdüm: füze güneş ışığı gibi hedefin doğal yollardan yaptığı ışımaları takip eder. motor ısısı, hedef gövdesinin görüntü işleme ile takibi, kızılötesi kamera ile hedef takibi bu güdüm çeşidine örnek olarak verilebilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin