Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2456.52
BIST 100
9877.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiyesiz başarılı olamazlar

Diplomasiyi bir kenara bırakıp ittifaklara önem vermeyen ABD'nin oluşan güç boşluğundan dolayı elindeki kozları kaptırdığını ifade eden uzmanlar: "Amerika AB ile, AB de Türkiye ile düzgün bir ittifak yapmalı. Çünkü Türkiyesiz güç boşluklarını doldurmaları mümkün değil. Avrupasız Amerika, Türkiyesiz de Avrupa olmaz."
Türkiyesiz başarılı olamazlar
22 Ocak 2021 03:01:54
Diplomasiyi bir kenara bırakıp ittifaklara önem vermeyen ABD'nin oluşan güç boşluğundan dolayı elindeki kozları kaptırdığını ifade eden uzmanlar: "Amerika AB ile, AB de Türkiye ile düzgün bir ittifak yapmalı. Çünkü Türkiyesiz güç boşluklarını doldurmaları mümkün değil. Avrupasız Amerika, Türkiyesiz de Avrupa olmaz."

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Trump gitti, ABD’nin yeni başkanı yemin ederek görevine başladı. Başta Ortadoğu olmak üzere birçok ülkede yaşanan kaosun arkasında yer alan ABD’de yeni bir dönem başlıyor. Arkadaşlarının kendisine Bidenopulos dediğini ifade eden Joe Biden’ın ABD Başkanı ve California Eyalet Savcısı görevini yürütürken 1915 olaylarını 'soykırım olarak tanıyan tasarıyı' imzalayan Kamala Harris’in başkan yardımcısı olduğu ABD’nin yeni politikaları nasıl olacak, diğer ülkelere nasıl yansıyacak? Hava Kuvvetleri Eski İstihbarat Daire Başkanı Stratejist Gürsel Tokmakoğlu ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Özgür Tör, ABD’nin yeni yönetimini Milat’a değerlendirdi.

ABD yeni bir sınav verecek

ABD’deki demokrasi ve liberalizmin bütün dünyaya aynı şekilde uygulanması gibi bir fikir olduğunu ifade eden Gürsel Tokmakoğlu, “Bu fikir, Amerikan iç siyasetinde Trump’a karşı yöneltildiği ve Trump’ın da buna mukavemet gösterdiği gibi başta Çin, Rusya olmak üzere diğer ülkeler bu konuda ABD ile çatışacak. Bu ideolojik konuda çifte standartlar var. ABD yine çıkarları ölçeğinde Körfez ülkelerinin, Suudi Arabistan’ın ya da demokrasiyi yok sayarak işbaşına gelen Mısır’ın politikalarına demokratik ve liberal ölçüde mi yaklaşacak yoksa yine demokrasi ve liberalizmi bir silah olarak mı kullanacak, bu çifte standart bakış açısı İsrail için de geçerli. ABD kendi kendine bir sınav verecek, izleyeceğiz” dedi.

6765756_e0e57a6c59069b368b1571825534af51.JPG

ABD elindeki kozları kaptırdı

Jeopolitik açıdan Obama döneminden başlayarak ABD’nin son dönemde yaptığı hatalara dikkate çeken Tokmakoğlu, “ABD diplomasiyi bir kenara bıraktı, ittifaklara önem vermedi, bu durum Trump’ta iyice arttı. Bu güç boşluğunu dolduran başta Çin olmak üzere Rusya ile birlikte dolduran yeni aktörler var. ABD’nin hegemon gücünün çok büyük bir ölçüde olmadığını biliyorduk. Küresel liderlikte yarım hegemon gücünü artırma çabası içinde olan ABD, bu güç boşluğundan dolayı elindeki kozları kaptırdı. Avrupa’da değişim oldu; AB’den ayrılan İngiltere’yle birlikte Avrupa’da da bir kayıp söz konusu oldu. Tüm bunlar güç boşluğu meydana getirdi” ifadelerini kullandı.

Çatışmacı davranırsa kaybeder

Biden’ın güç boşluğunu onarmak için ‘ittifaklarla birlikte hareket edeceğiz’ lafının altını doldurması gerektiğini kaydeden Tokmakoğlu sözlerini şöyle noktaladı: “ABD’nin AB ile düzgün bir ittifak kurması gerekiyor, AB’nin de Türkiye ile bu bölgedeki sorunları çözmek için daha geniş perspektifte olaylara bakma vizyonunu görmek istiyoruz. Böylece NATO da işlevini sürdürür, ABD de Avrupa da. Çünkü Türkiyesiz bu güç boşluklarını doldurmaları mümkün değil. Avrupasız Amerika, Türkiyesiz Avrupa olmayacağı için bu bağlamda bir aritmetik olması gerekiyor. Biden ve ekibi bölgeyi biliyor ve tanıyor. Konuları stratejik ölçekte doğru bir aritmetikle yönetmek yerine çatışmacı ve ikiyüzlü davranarak değerlendirir ve davranırlarsa ABD’nin kaybı olur.”

ZGÜR TÖR_e4a6891dff78080d316df24ce77d0650.jpg

Ortadoğu’ya daha çok ilgi gösterecekler

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın otuz altı yıl senatörlük, iki dönem de başkan yardımcılığı yapmış biri olarak içinde bulunduğumuz coğrafyayı iyi bildiğini belirten Dr. Özgür Tör,” Biden, Kıbrıs Barış Harekâtı ve 1980 öncesinde de Türkiye’ye gelmiş deneyimli bir politikacı. Ulusal Güvenlik danışmanı Jake Sullivan ve onun Ortadoğu, Kuzey Afrika koordinatörü Brett McGurk de Türkiye'nin etrafını bilen kişiler. Özellikle bu iki isim, yeni ABD yönetiminin Uzakdoğu’da tehdit olarak gördükleri Çin'le farklı şekillerde mücadele ederken Ortadoğu coğrafyasına da yakın şekilde ilgi göstereceklerinin göstergesidir” şeklinde konuştu.