Türkiye'nin yüzde 57'si çözümü destekliyor
18 Eylül 2014 09:25:00
2 bin 300 kişi ile yapılan araştırmaya göre, Halkın yarısından fazlası çözüme destek veriyor!
2 bin 300 kişi ile yapılan araştırmaya göre, çözüm sürecine destek kendini Kürt olarak tanımlayanlarda yüzde 83, BDP'ye oy verenlerde yüzde 91, Türkiye genelinde ise yüzde 57 oldu. Sürecin Kürt sorununu çözeceğine olan inanç ise yüzde 47'ye çıktı.
Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Vakfı desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ve ekibinin, Türkiye çapında 2 bin 300 kişi ile görüşerek yaptığı "Çözüm Süreci: Kim Ne İstiyor?" başlıklı araştırma, Türkler ve Kürtlerin çözüm sürecine ilişkin düşünce ve beklentilerini ortaya koydu.
Çözüme destek yüzde 57
2014 Nisan-Temmuz aylarında, Türkiye çapında 2 bin 300 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırma kapsamında, 100 kişi ile derinlemesine görüşüldü. Araştırmaya göre, kendini Kürt olarak tanımlayanların çözüm sürecine desteği yüzde 83 olurken, BDP'ye oy verenlerde bu oran yüzde 91'e ulaştı. Türkiye genelinde ise çözüm sürecine verilen destek yüzde 57 oldu. Çözüm sürecinin sorunları bitireceğine ilişkin beklentiler ise Kürt kökenli nüfusta yüzde 61, Türkiye genelinde ise yüzde 47 olarak hesaplandı.
MHP ve CHP'den destek
Çözüm süresine destek en çok BDP tabanından geldi. BDP'lilerin yüzde 91'i, AK Partililerin de yüzde 75'i süreci desteklediğini söyledi. CHP yüzde 29, MHP ise yüzde 28 oranla sürece destek verdiği ortaya çıktı. "Çözüm Süreci"nin sorunları bitireceğine ilişkin beklentiler ise Kürt kökenli nüfusta %61 ve Türkiye genelinde ise %47 olarak hesaplandı.
Etnik dil ve kültürü olanlar
Araştırmaya katılanların yüzde 30'u bir etnik dil ve kültürü olduğunu belirtirken, bu grubun da yaklaşık yarısı, yani Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 16'sına işaret eden kesimi, etnik dil ve kültürünün Türk dil ve kültürüne göre ön planda yer aldığını kaydetti. Görüşülen kişiler arasında Kürtçe'nin anadili olduğunu söyleyenlerin oranı da yüzde15 çıktı.
Kürt sorunu yok terör sorunu var
KÜRT sorununun nasıl çözüleceğine ilişkin seçeneklerin başında "Kürt sorunu yoktur, Terör sorunu vardır; çözüm de terörle mücadeledir" görüşü destek gördü. Türkiye nüfusunun yüzde 30'unun, Kürtlerin de yüzde 20'si kendisine bu seçeneği yakın gördü. Yüzde 23'lük bir kesim ise "ekonomik kalkınma çözümdür" görüşünü destekledi. "Bağımsızlık, özerklik, federasyon" talep edenlerin oranı ise yüzde 22'de kaldı. Kürtler arasında ayrışmacı-ayrılıkçı pozisyonu destekleyenlerin oranı yaklaşık yüzde 30 olarak belirlendi.
Ayrımcılığa uğruyoruz diyenler
ARAŞTIRMADA, katılımcılara hastane, üniversite, devlet kurumu, lüks mağaza, iş başvurusu gibi alanlarda kimlikleri nedeniyle ayrımcılık görüp görmedikleri soruldu. Kürtlerin yaklaşık yüzde 20-30'u, hayatın çeşitli alanlarında ayrımcı davranışlara maruz kaldıklarını dile getirdi. Ayrımcılıktan en yüksek şikayeti olan ikinci grup ise yüzde 10-20 ile Atatürkçü-laik kesim olurken, grup aidiyetini "dindar-muhafazakar ve Türk" olarak seçenler yüzde 0-10 oranı ile ayrımcı muamele gördüklerini ifade ederek, en az şikayetçi kesim olarak araştırmadaki yerini aldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.