Türkiye'nin turunçgil ihracatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 12 arttı
AA muhabirinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ocak-mart döneminde 603 bin 488 ton turunçgil ihraç edildi.
Geçen yılın ilk çeyreğinde 791 bin 936 ton ürün karşılığında 313 milyon 544 bin dolar olan turunçgil ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 12,22'lik artışla 351 milyon 855 bin dolara ulaştı.
Bu dönemde en fazla ihraç edilen turunçgil ürünleri sırasıyla mandarin, limon, greyfurt ve portakal oldu.
Ülke bazındaki ihracatta ise Rusya zirvede yer aldı. 149 milyon dolarlık dış satımın yapıldığı Rusya'yı, 33 milyon dolarla Ukrayna, 25 milyon dolarla Polonya, 15 milyonla Romanya, 12 milyonla Bulgaristan takip etti.
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, turunçgilin yaş meyve ve sebze ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.
Turunçgil üretiminin bu yıl istenilen seviyede olmadığını dile getiren Kaçmaz, üretim miktarındaki azalışa rağmen ilk çeyrekte elde edilen ihracat rakamının sevindirici olduğunu belirtti.
Turunçgilin bölgenin lokomotif sektörü olduğunu aktaran Kaçmaz, şöyle devam etti:
"Yılın ilk çeyreğindeki rakamlara baktığımızda miktarda yüzde 24 düşüş yaşamamıza rağmen, değerde yüzde 12'lik artış gerçekleşmiştir. Yaşanılan süreçte Rusya-Ukrayna savaşının olması, daha sonra en çok turunçgil ihracat faaliyeti olan firmaların asrın felaketine yakalanması miktarda düşüşe sebep olmuştur. Depremden etkilenen firmaların yaralarının sarılmasının ardından önümüzdeki süreçte ihracat rakamlarının artmasını bekliyoruz. Depremden oluşan mağduriyetler için hükümetimiz, devletimiz gerekli hassasiyeti göstermektedir. Yeni tedbirlerin alınması noktasında da gayret sarf edilmektedir."
Turunçgil ürünleri dış pazarda tercih ediliyor
Kaçmaz, turunçgil ihracatçılarının ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğini, yaşanan olumsuzluklardan etkilenmemek için var güçleriyle çalışacaklarını dile getirdi.
Dış satımda pazarların genişlemesi doğrultusunda bir dizi çalışma yaptıklarına değinen Kaçmaz, "Ürünlerimizi sofralık olarak ihraç ediyoruz ve pazarlarda tercih ediliyor. Etrafımızda yaşadığımız sorunlar, çevre ülkelerde yaşanan sorunlar bir an önce sona ererse, bu ihracat rakamları istediğimiz seviyelere gelir." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.