Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Tamer: 'insanlık için bir sınav'
Tamer, 'Korea JoongAng Daily' gazetesine verdiği röportajda, depremlerin ardından Güney Kore hükümeti ve halkının desteğini değerlendirdi.
Güney Kore hükümeti ve halkına ilk günden bu yana verdikleri destek için teşekkür eden Tamer, "Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'dan, sokakta yürüyen normal Korelilere kadar herkesin kalbinin bizim için ve bizimle beraber attığını hissettik." ifadesini kullandı.
Tamer, söz konusu depremin yol açtığı yıkıma ilişkin, "Yıkım, yaklaşık 132 nükleer bombanın yol açacağı yıkıma eşit. Depremden etkilenen bölge, Güney Kore'den daha büyük. 10 kentteki 13,5 milyon insanı etkiledi. Bu birçok ülkeden daha büyük bir alan." değerlendirmesinde bulundu.
Depremin, insanların yatağında uyuduğu bir saatte olduğuna dikkati çeken Tamer, "İnsanlar, ayaklarında çorap olmadan, buz gibi havada pijamalarıyla sokağa çıktı. Bu çok büyük bir yıkım. Devasa bir deprem. Hiçbir ülke kendi başına bu şiddetteki bir doğal afet ile başa çıkamaz. Bu, insanlık için bir sınav." görüşünü paylaştı.
Büyükelçi Tamer'den Güney Koreli arama kurtarma ekibine övgü
Tamer, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'un ilk günden Türkiye'ye gerekli yardımların yapılması talimatı vermesinden dolayı müteşekkir olduklarını kaydederek ilk günden bu yana barış yapmak isteyen insanların Büyükelçiliğe telefon ve e-posta yağdırdığını vurguladı.
Güney Kore halkının "Türkiye'deki kardeşlerine el uzatmak" istemesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Tamer, "Depremin ikinci günü Güney Kore hükümeti, Türkiye'ye 120 arama kurtarma personelinden oluşan bir ekip yolladı. Bu ekip müthiş bir iş çıkarıyor." dedi.
Tamer, Türkiye'ye giden ekiple sürekli temas halinde olduklarını ifade ederek "İlk öncelik sizin güvenliğiniz. Lütfen evinize güvenle dönün. Döndüğünüzde hepinizi Güney Kore'deki Incheon Havalimanında güvenle karşılamak istiyorum." çağrısı yaptı.
Güney Koreli arama kurtarma ekibinin çok sayıda kişiyi kurtardığını vurgulayan Tamer, "Bizim kültürümüzde bir canı kurtarmanın tüm insanlığı kurtarmak olduğunu onlara da söyledim." ifadesini kullandı.
'Önümüzde çok büyük bir görev var'
Tamer, arama kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra da uzun bir iyileşme süreci olacağını vurgulayarak "Evleri, hastaneleri, hükümet binalarını, camileri, kiliseleri, okulları her şeyi inşa etmemiz lazım. Çünkü birçok şehir şu anda yaşanamaz halde, bu şehirlerin yıkılıp yeniden inşa edilmesi lazım. Bunun için de ciddi miktarda fon gerekecek. Bu arada da insanlara barınacak yer, yemek, ilaç, kıyafet, geçici okul, geçici klinik, hastane sağlamamız gerekecek. Yani önümüzde çok büyük bir görev var." değerlendirmesinde bulundu.
Şu andaki en acil ihtiyaçların kışlık çadır, ısıtıcı, battaniye ve uyku tulumu olduğuna işaret eden Tamer, Koreli yetkililere, bebek bezleri, hijyenik ped, umumi tuvalet ve duşlar, kışlık botlar ve giyeceklere ihtiyaç duyulduğunu ilettiğini söyledi.
Tamer, Türk halkı için dua eden, para ve yardım gönderen herkese teşekkür ettiğini belirterek geçen hafta Büyükelçiliğe gelerek taziye defterini imzalayan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon hakkında, "Çok kibar bir insan. Gözlerine baktığımda onun acı çektiğini görebiliyordum, derinden etkilenmişti. Bana 'Lütfen taziye dileklerimi Türk halkına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletin, biz sizin için buradayız.' dedi." ifadesini kullandı.
'Deprem öldürmez, bina öldürür'
Türkiye ve Güney Kore'nin kardeş olmasının ötesinde "kan kardeşi" olduğunu vurgulayan Tamer, "1950'de Koreli kardeşlerimize, özgürlükleri, demokrasileri ve hayatları için zor zamanlarında yardımcı olmak için geldik. Ülkemden 1000 Türk askeri, Koreli kardeşleriyle can verdi." ifadesini kulandı.
Tamer, Türk hükümetinin kurallara uymayan inşaatların sorumlularını da bulacağını belirterek "Deprem öldürmez, bina öldürür. Açgözlülük kötü bir hastalık. Bina inşa kodlarımız var. Bu kodlara uymazsanız ya da uygulamazsanız, suçlular her zaman ortaya çıkar. Bu enkazı ve her şeyi temizledikten sonra, teknik kurallara uymayan kişilere yönelik cezai işlem olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Zor zamanlarda bile fırsatçılık yapanlar olduğuna da işaret eden Tamer, bağış yapmak isteyenlerin paralarının doğru yerlere gitmesi için Büyükelçiliğin resmi sitesini ziyaret etmesi gerektiğini vurguladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.