Türkiye'nin obruk haritası güncellendi! 16 il büyük risk altında
Haber: Yunus Akseki
Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, obrukların iklim ve çevre koşullarının yanı sıra insan faaliyetleriyle de oluştuğunu belirtti. Geçen yıl, AFAD ile birlikte obruk tehlikesi taşıyan il sayısını 16 olarak tespit ettiklerini açıklayan Arık, "Bu illerin büyük çoğunluğunda da bu yıl obruklar görüldü" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin obruk tehlike ve risk haritası, artan ihtiyaç ve gündem doğrultusunda güncelleniyor. Obruklar, yer altında zamanla eriyen kireç taşlarının oluşturduğu boşlukların zemin çökmesiyle meydana geliyor ve bölgenin jeolojik, yapısal ve hidrojeolojik özelliklerinden etkileniyor. Yer altı sularının kontrolsüz kullanımı ve bölgesel jeolojik yapı da obrukların sayısının artmasına neden oluyor.
Obruklar nasıl oluşuyor?
Kireç taşlarının zamanla erimesiyle yer altında boşluklar oluşur ve zemin çöker.
Bölgenin jeolojik, yapısal ve hidrojeolojik yapısına bağlıdır.
Yer altı sularının kontrolsüz kullanımı ve bölgesel jeolojik yapı obrukların sayısını artırır.
Obrukların oluşum sebepleri
Karstlaşmaya uygun kayaçların varlığı
Kuraklık
İklim değişikliği
Aşırı yer altı suyu kullanımı
Obruk tehlikesi bulunan iller
- Manisa
- Denizli
- Eskişehir
- Afyonkarahisar
- Çankırı
- Ankara
- Konya
- Aksaray
- Karaman
- Çorum
- Nevşehir
- Sivas
- Şanlıurfa
- Diyarbakır
- Batman
- Bitlis
Haritalar oluşturulmaya devam ediyor
Yürütülen çalışmalar kapsamında, obruk oluşma potansiyeline göre bir duyarlılık haritası çıkarılacak. Potansiyeli yüksek bölgelerden başlayarak, daha düşük riskli alanlar için de haritalar hazırlanacak. Bu haritalar, obrukların yerleşim yerlerine, tarım alanlarına ve bölgesel yatırımlara olan etkilerini belirlemeye yardımcı olacak.
Prof. Dr. Fetullah Arık, Türkiye'nin karstlaşmaya uygun kayaçlarla kaplı olduğunu belirterek, Konya Kapalı Havzası'ndaki obrukların uzun süredir var olduğunu, Anadolu'nun farklı bölgelerinde obruk oluşumlarının arttığını ifade etti. Son haftalarda Konya dışında da birçok ilden obruk oluşumu haberleri aldıklarını söyleyen Arık, Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Sivas, Diyarbakır, Bitlis, Batman, Erzurum ve Şanlıurfa'da da obruklar görüldüğünü belirtti.
Geçmişten beri var olan obruklarla birlikte, geçtiğimiz yıl AFAD ile belirlenen obruk tehlikesi taşıyan 16 ilde bu yıl obrukların görüldüğünü kaydeden Arık, bu illeri Konya, Aksaray, Karaman, Nevşehir, Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Sivas, Diyarbakır, Bitlis, Batman, Şanlıurfa ve Manisa olarak sıraladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.