Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'nin makine ihracatı 7 ayda 15,8 milyar dolar oldu

Türkiye ekonomisinde ihracat, önemli bir rol oynuyor ve bu kapsamda makine ihracatı da dikkat çekici gelişmeler gösteriyor.
Türkiye'nin makine ihracatı 7 ayda 15,8 milyar dolar oldu
19 Ağustos 2024 11:51:48
Türkiye ekonomisinde ihracat, önemli bir rol oynuyor ve bu kapsamda makine ihracatı da dikkat çekici gelişmeler gösteriyor.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin makine ihracatı, 2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde serbest bölgeler dahil olmak üzere 15,8 milyar dolara ulaştı. Ancak, geçen yılın aynı dönemine göre makine ihracatında %2,2 oranında bir düşüş yaşandı. Son 12 aylık dönemde ise bu düşüş %0,9 olarak hesaplandı.

Temmuz ayında makine ihracatında %10,4 oranında bir artış gözlendi ve bu artış, Haziran ayında yaşanan gerilemenin etkilerini telafi etti. Makine sektörünün kilogram başına ortalama ihracat değeri, 7,4 dolara çıkarak Türkiye genel ortalamasının beş katına ulaştı.

ABD pazarında ise makine ihracatında %11,1 oranında bir artış kaydedildi. Almanya ve Rusya'nın ardından ABD, Türkiye'nin en büyük makine ihracat pazarlarından biri haline geldi.

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, küresel maliyetlerin arttığı ve kâr marjlarının düştüğü bir ortamda, makine sektörünün uluslararası rekabet gücünün önemli bir gösterge olduğunu belirtti. Ancak, Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle bu ülkedeki makine ihracatının 240 milyon dolar eksi yazması, ihracat rakamlarını olumsuz etkiledi. Karavelioğlu, Rusya ile sivil amaçlı ticaretin devamı için bir ödeme koridoru açılması gerektiğini ifade etti.

Karavelioğlu ayrıca, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın, katma değerli üretimi artırma amacı doğrultusunda sağlanan desteklerle önemli sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Programın 13 Eylül'e kadar başvuruların alınacağı Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı'na yoğun bir katılım bekleniyor.

Yabancı yatırımların artması için kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin önemine de dikkat çeken Karavelioğlu, Türkiye'de makine sektöründeki kayıt dışı oranının %23,7 olduğunu belirtti. Kayıt dışı faaliyetlerin, istihdam piyasasında sorunları artırdığını ve rekabetçiliği olumsuz etkilediğini ifade etti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme