Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Gezeravcı ve Atasever, gençlerin sorularını yanıtladı
TÜBİTAK Bilim Genç'in Yayın Yönetmeni Kübra Bal Çetinkaya moderatörlüğünde online olarak gerçekleşen söyleşide, uzay yolculuğu öncesinde Amerika'da eğitimleri devam eden Gezeravcı ve Atasever, kendileri, eğitimleri ve hayalleri hakkında bilgi verdi. Ardından uydu ve uzay alanına merak duyan gençlerin, daha önceden ilettiği sorular, Gezeravcı ve Atasever tarafından yanıtlandı.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak seçilen Gezeravcı, tesadüfen uzay yolculuğu ilanlarına denk geldiğini ve gerekli kriterleri taşıdığını gördükten sonra başvuru yaptığını söyledi. Seçildiğini öğrendikten sonra duyduğu mutluluğu dile getiren Gezeravcı, ABD'de 3 farklı kurumda alacakları eğitimin detaylarını aktardı. Teorik eğitimlerin sürdüğünü bildiren Gezeravcı, bir taraftan da uzay yolculuğu esnasında kullanacakları uzay kıyafetlerinin ölçümlerinin alındığını belirtti. Test aşamalarını ve teknik gereksinimleri tamamladıktan sonra karantinaya alınacaklarına değinen Gezeravcı, "2 haftalık izolasyon sürecini tamamladıktan sonra, fırlatma planlı tarihinde icra edilecek. Sanayi Bakanımız Mustafa Varank, daha önce ifade etmişti bu yılın son çeyreğinde uzay yolculuğunun gerçekleştirilmesi planlanıyor." diye konuştu.
Gezeravcı, kendilerinin başlatacağı uzay yolculuğunun, gelecek süreçte de devam edeceğini, bunun bir başlangıç olduğunun altını çizerek, "Ülkemizin attığı bu önemli ilk adımın ardından, ciddi bir tecrübe birikimini Türkiye'ye getiriyor olacağız. Bu birikimimizi, rol model ve eğitici konumunda gelecek nesillere aktarmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.
Uzay yolculuğunda bilimsel deneyler yapılacak
Atasever de küçük yaşlardan bu yana Ay'a gitmeyi hedeflediğini ve uzay yolculuğu ilanlarını duyunca çok heyecanlanarak, başvuru yaptığını söyledi. Başvuruların ardından, uzay yolcusu olarak seçilmeden önce 6-7 aylık süreçte online ve fiziksel testler yapıldığını anlatan Atasever, sonrasında birebir mülakatlar gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Uluslararası Uzay İstasyonu'na 7-39 saat arasında ulaşılabileceğini kaydeden Atasever, fırlatma günü detayları hakkında bilgi verdi. Uzay yolculuğu kapsamında, çok sayıda farklı konuda bilimsel deney yapılacağına dikkati çeken Atasever, bunların ülkeye önemli kazanımlar sağlayacağını vurguladı.
Atasever, uzaydaki beslenme programına da değinerek, suyu çekilmiş ve özel işlemlerden geçilerek kurutulmuş gıdalar tüketeceklerini kaydetti.
Astronot olmak isteyen gençlerin, hedef koyup, dirayetle o amaca koşmaları gerektiğine işaret eden Atasever, bunun için ülkenin teknik zekaya ve mali kuvvette sahip olduğunu vurguladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.