Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2494.89
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'nin her türlü desteğini arkasına alan Çobanbey huzura kavuştu

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla terör örgütleri YPG/PKK ve DEAŞ'tan temizlenen bölgelerde günlük yaşam, Türkiye'nin de desteğiyle oluşturulan yerel yönetimler sayesinde normalleşiyor.
Türkiye'nin her türlü desteğini arkasına alan Çobanbey huzura kavuştu
09 Şubat 2021 01:07:33
Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla terör örgütleri YPG/PKK ve DEAŞ'tan temizlenen bölgelerde günlük yaşam, Türkiye'nin de desteğiyle oluşturulan yerel yönetimler sayesinde normalleşiyor.

Mehmet GÜNGÖRDÜ/SURİYE

Suriye'de iç savaş ve terör örgütlerinin işgalleri sonrası şehir hayatının bitme noktasına geldiği bölge, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) desteğiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından terörden temizlenmesinin ardından huzur ve güvenin vazgeçilmez adresi oldu. Fırat Kalkanı Harekâtı sonrası hayatın normale döndüğü ilk yerleşim yerlerinden Çobanbey bölgesinin Yerel Meclis üyesi Başkan yardımcısı Emadeddin İssa Milat’a yaptığı açıklamada, Türkiye ile kardeşliğimizi ve faaliyetlerimiz geliştirerek çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Biz bu coğrafyanın çocuklarıyız ve akrabayız. Bin küsür yıldır beraber yaşıyoruz. Geçmişimiz bir olduğu gibi geleceğimiz de bir. Dolayısıyla bütün gayemiz bu kardeşlerimize hizmet etmektir dedi.

680686._7d58f71f9de9b9ec33efb09accfa808d.JPG

Çobanbey Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin İsa, “Türkiye Cumhuriyeti sayesinde Çobanbey bölgesinde sınır kapısı ticarete açıldı. Bölgedeki şartları göz önüne alarak bizim bölgenin OSB’ye ihtiyacı olduğunu gördük ve onun inşaatına başladık.

Güvenliği ön planda tutuyoruz

Çobanbey Meclis Başkan yardımcısı İssa, Meclis olarak 12 üye olduklarını her üyemizden biri Milli Eğitime Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na bağlı. Koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Tarım bakımından tek sıkıntımız sulama onu da ileri seviyeye taşıdık, sonuçta hepimiz birlikte çalışıyoruz ve bütün kurumlarla işbirliği içerisindeyiz” dedi. Güvenliğe karşı fazla mülteci kabul edemediklerini belirten İsa, “ Burası orta nokta, güvenlik önlemlerimizi sağlam tutmaya çalışıyoruz. Çobanbey’in nüfusunun 50 bine yakın olması da güvenliği artırma şartlarından biridir” dedi.

15 Temmuz bir destandır

Türk milletinin omurgalı duruşuyla darbe teşebbüsünü, tarih boyunca konuşulacak bir destana dönüştüğünü dile getiren İssa, “Türkiye Cumhuriyeti büyük badireler atlattı. 15 Temmuz’da büyük zafer kazanarak Suriye’ye sahip çıktı. Sahip çıkması hem Türkiye hem de bizim için çok iyi oldu. Çünkü bazı ülkeler DEAŞ’A destek oldu, biz son nefesimize kadar direndik. Başka ülkelerin amacı Türkiye’nin sınırlarını PYD’ye teslim etmekti. Biz DEAŞ ile savaşırken katil Esad kendi halkına kendi vatandaşına bomba yağdırdı.

Davamız çizgimiz birdir

obanbey6_be5281817e8a96befca9d0c187c9229d.jpg

Emadeddin İssa, “Elhamdulillah hepimiz Müslümanız davamız çizgimiz bir. Türkiye dünyanın her yerinde mazlumun yanında duruyor. Afrin en başta olmak üzere Çobanbey bölgesi için bütün bölgelere destek veriyor. Herkes kendi bölgesine yatırım yapıyor. Bu bölge Türkmen bölgesine yakın olduğundan ve Türkiye bu bölgeyi desteklediği için BM bize yardım etmiyor. Zaten bizde Çobanbey’de her şeyi yerli kaynaklarımızla yaptık. Sayın valimiz de çok destek oldu kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Çobanbey’de OSB kuruldu

obanbey Sanayi ve Ticaret Başkanı-Hüseyin isa_aeb67adee8ddb70104ada6d4e8fa8be6.jpg

Çobanbey Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin İsa, Fırat Kalkanı Operasyonu’ndan sonra bölgemiz temizlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu birlikte kan verdiler. Bu vesileyle de şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu operasyondan sonra hayat normalleşmeye başladı ve sağ olsun Türkiye Cumhuriyeti sayesinde Çobanbey bölgesi ticari özellik kazandı. Sınır kapısı ticarete açıldı. Bölgedeki şartları göz önüne alarak bizim bölgenin OSB’ye ihtiyacı olduğunu gördük ve onun inşaatına başladık.

Yeni OSB ile 15 bin kişiye istihdam

Yerel meclisin öncülüğünde ve tamamen kendi öz kaynaklarıyla bir Organize Sanayi Projesi (OSB) hayata geçirdiklerinin altını çizen Hüseyin İsa, “Ticaret Ve Sanayi Odamızın, yerel meclisimizle öz kaynaklarımızı kullanarak, OSB projemizle 205 bin metrekarelik alanda 850 imalathane açmayı planlıyoruz. Projemizin hayata geçmesiyle doğrudan 15 bin kişiye istihdam sağlayıp yaklaşık 75 bin kişiye gelir kapısı olmayı hedefliyoruz. Temelini attığımız OSB projesiyle bölgeyi, Ortadoğu’nun en hızlı gelişen sanayi bölgelerinden biri olarak konumlayacağız” diye konuştu.

İş olan yerde terör olmaz

obanbey4_bea456d0859e52857d49ffa76f39b30c.jpg

Bu projenin satış sürecinin umulduğundan erken bittiğini belirten İsa, “ Altı aylık tahmini bir süreci Türkiye’deki yatırımcılarımızla 2 ayda bitirdik. Şimdi 1. Etapta toplam 775 bin çeşitli çaplı imalathane de üretim yapıyoruz. İş olan yerde olaylar az olur. Çobanbey’de DAEŞ kontrolünden bugüne hayat oldukça değişti. Bugün 60 binin üzerinde insan yaşıyor. Bölge üretim üssü haline geldi. Türkiye sayesinde Ortadoğu pazarlarına kolaylıkla ulaşıyoruz. Geçen yıl 4 milyon çift ayakkabı üreterek Ortadoğu pazarında yer aldık” dedi.

Türk üreticilerini destekliyoruz

obanbey OSB_d713ce99cffbae749e6f6b10bcd084d3.jpg

Çobanbey’de yer alan 450 ayakkabı imalathanesinin tamamının Türkiye ile çalıştığını belirten Hüseyin İsa, “Üretimde hammaddemizi Türkiye’den sağlıyoruz. Türk ürünleri kalitesi ve fiyat avantajıyla Ortadoğu pazarında daha kolay yer buluyor, Gapshoes gibi fuarlar ile de hem iş ortaklarımızla hem de Ortadoğulu tüccarlarla bir araya gelebiliyoruz” şeklinde konuştu.