Türkiye'nin hamlesi Çinlileri kızdırdı!
Haber: Marina Mussa
Küresel otomobil piyasasında Çin menşeli markalar, son dönemde büyük bir atılım yaparken piyasadaki muadillerine göre oldukça ucuza satışa çıkartılan otomobiller tüm piyasayı altüst etti.
Bu duruma karşı kendi markalarını korumak isteyen ülkeler art arda yüksek vergi getirmeye başladı.
Türkiye de yüzde 40 ek vergi getirdi
Türkiye'ye fabrika kuracağız diyerek piyasaya hızlı giriş yapan Çinli otomobil üreticileri piyasada geniş bir satış ağına ulaştıktan sonra fabrika kurmaktan vaz geçtiklerini açıklamıştı. Çinli markaların bu hamlesi büyük tepkiye yol açarken Türkiye'den dikkat çeken bir hamle geldi.
Resmi Gazete'de yayınlanan yeni karara göre, 7 Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle, Çin'den ithal edilen tüm araçlara yüzde 40 ek vergi getirilecek.
Bu ek gümrük vergisi, 7 bin dolar/adet seçeneğinden yüksek olanı seçilerek uygulanacak.
Yeni düzenleme, tüm yakıt türlerindeki araçlar için geçerli olacak ve daha önce sadece elektrikli otomobillere uygulanan yüzde 40'lık vergiyi kapsayacak şekilde genişletildi.
"Türkiye'nin kararına şiddetle karşıyız"
AB ve Türkiye'den gelen bu ek vergi uygulamalarına Çin'den tepkiler yükseliyor.
Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin Çin menşeli araçlara getirdiği ek vergiye ilişkin açıklamada bulundu.
Bloomberg News'un aktardığı habere göre Türkiye'ye ayrımcı tarifelere son vermesi çağrısının yer aldığı açıklamada, "Türkiye'nin elektrikli otomobil tarifesine dair aldığı karara şiddetle karşıyız. Firmalarımızın haklarını savunmak için gerekeni yapacağız." ifadeleri kullanıldı.
'DTÖ'de dava açma hakkımızı saklı tutuyoruz'
Çin, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Çinli otomobil üreticileri hakkında başlattığı sübvansiyon soruşturması sonucunda ithal elektrikli araçlara ek gümrük vergileri getirmesine tepki gösterdi ve bu karar nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) dava açabileceği uyarısında bulundu.
Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Hı Yadong, yaptığı açıklamada planlanan vergi artışına karşı DTÖ'de dava açma opsiyonlarını değerlendirdiklerini belirtti.
AB Komisyonu'nun Çinli elektrikli araç üreticilerine yönelik aldığı kararı eleştiren Hı, bu adımın Çinli şirketlerin haklarına ve çıkarlarına zarar vereceğini savundu. Ayrıca, bu kararın otomotiv üretim ve tedarik zincirlerini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Hı, AB'nin sübvansiyon soruşturmasının korumacı bir yaklaşım olduğunu ve DTÖ kurallarını ihlal edebileceğini öne sürerek, Çin şirketlerinin meşru haklarını korumak için DTÖ'de dava açma hakkını saklı tuttuklarını ifade etti.
AB Komisyonu ise geçici olarak Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara ek gümrük vergisi uygulama kararı almıştı. Bu karara göre, BYD ve Geely gibi işbirliği yapan şirketlere yüzde 17,4 ile yüzde 20 arasında ek vergi getirilirken, işbirliği yapmayan SAIC Motor'a ise yüzde 38,1 ek gümrük tarifesi uygulanacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.