Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'nin güncel deprem haritası 2025 yılı sonunda hazır

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için 22 üniversite, 100 araştırmacı ve 90 öğrenciyle yürütülen çalışmaların 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.
Türkiye'nin güncel deprem haritası 2025 yılı sonunda hazır
23 Temmuz 2024 12:45:17
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için 22 üniversite, 100 araştırmacı ve 90 öğrenciyle yürütülen çalışmaların 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu kapsamda, 22 üniversite, 100 araştırmacı ve 90 öğrencinin katkılarıyla 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarının kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

TÜBİTAK'ın yöneticiliğinde Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversitenin işbirliğiyle "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncelleme çalışmaları kapsamında Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu.

Platform, 100 bilim insanı, araştırmacı ve 90 bursiyerden oluşan bir ekip tarafından 19 ayrı noktada 128 diri fayda "Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi" (P/SISMOTÜRK) çerçevesinde yaklaşık 10 aydır çalışmalarını sürdürüyor.

TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023'teki 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin merkez üssü Pazarcık ilçesindeki çalışmaları inceledi.

Mandal, 6 Şubat 2023'te yaşanan depremin ardından Pazarcık'ta paleosismolojik araştırmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, yaşanan felaketin acısını halen unutmadıklarını ve geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Diri faylar üzerinde paleosismoloji temelli yürütülen çalışmalarla "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın güncelleneceğini belirten Mandal, "2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarının paleosismolojik haritalarını çıkarmış olacağız ve bu haritaları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır başkanlığında yapılan bir toplantıda, AFAD ve MTA yetkililerinin de katılımıyla, kamunun karar vericileriyle bilim insanlarının ilk kez bir araya geldiğini vurguladı. Mandal, "Bilimsel anlamda ders aldık. Bu durum, iklim değişikliğiyle daha fazla tetiklenecek. Deprem sonrası AFAD'ın güçlü çalışmaları biliniyor, ancak bilimsel temellere dayalı önlemlerle bu tür ihtiyaçları minimize etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise proje kapsamında Narlı fayında başlattıkları çalışmalarda yeni bir fay hattı tespit ettiklerini belirtti. 6 Şubat 2023'teki depremlerde Narlı fayının kırılmadığını, ancak yeni bir fay hattının oluştuğunu keşfettiklerini söyledi.

Fırat Üniversitesi'nden Ercan Aksoy, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarının bu proje ile bir araya gelmesinin sevindirici olduğunu ifade etti. Doktora bursiyeri Büşra Yerli de projeye dahil olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, arazide önemli çalışmalara imza attıklarını belirtti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin