Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'nin göç karnesi açıklandı

Türkiye'nin Göç karnesi açıklandı: En çok göç alan ve göç veren iller belli oldu.
Türkiye'nin göç karnesi açıklandı
14 Ağustos 2023 12:43:40
Türkiye'nin Göç karnesi açıklandı: En çok göç alan ve göç veren iller belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "İç Göç İstatistikleri" bültenini yayımlayarak 2022 yılına ilişkin göç verilerini paylaştı. Buna göre, Türkiye içinde iller arasında gerçekleşen göç hareketleri incelendi.

TÜİK verilerine göre, 2007-2008 döneminden günümüze iller arası göç eden nüfus oranı yüzde 3,18'den yüzde 3,27'ye yükseldi. Geçen yıl toplam 2 milyon 791 bin 156 kişi iller arası göç etti. Bu göç hareketinin yüzde 47,9'unu erkekler, yüzde 52,1'ini ise kadınlar oluşturdu.

En fazla göç alan il İstanbul

Göç alan iller incelendiğinde, İstanbul 385 bin 294 kişi ile en fazla göç alan il olarak öne çıktı. İstanbul'u sırasıyla 189 bin 104 kişi ile Ankara ve 132 bin 426 kişi ile İzmir takip etti.

En az göç alan iller ise sırasıyla 5 bin 391 kişi ile Ardahan, 7 bin 31 kişi ile Bayburt ve 8 bin 8 kişi ile Kilis olarak belirlendi. En fazla göç alan iller olan İstanbul, Ankara ve İzmir aynı zamanda en fazla göç veren iller olarak da görüldü. İstanbul, 418 bin 82 kişi ile en fazla göç veren il oldu. İstanbul'u 161 bin 912 kişi ile Ankara ve 107 bin 312 kişi ile İzmir izledi.

Göç hareketliliği yaş gruplarına göre incelendiğinde, en fazla göç 20-24 yaş grubunda görüldü. Bu yaş grubunda 643 bin 998 kişi göç etti. Bu grupta göç edenlerin yüzde 42,5'i erkeklerden, yüzde 57,5'i ise kadınlardan oluştu.

İç göçte eğitim öne çıktı

Göçün nedenlerine bakıldığında, 591 bin 790 kişi hanedeki bir fertlerine bağımlı olarak göç etti. Diğer önemli nedenler arasında ise eğitim (526 bin 8 kişi) ve daha iyi konut ve yaşam koşulları (479 bin 250 kişi) yer aldı.

Cinsiyete göre göç nedenleri incelendiğinde, hem erkeklerde hem de kadınlarda en yaygın neden hanedeki fertlere bağımlı olma oldu. 20-24 yaş grubunda göç edenlerin yüzde 42,5'i erkek, yüzde 57,5'i ise kadınların oluşturdu.

Türkiye'nin iç göç dinamikleri 2022 verileriyle analiz edildiğinde, göçün en fazla İstanbul'a yoğunlaştığı görüldü. Göçün yaş grupları ve nedenlere göre dağılımı da dikkat çeken bulgular arasında yer aldı.

İç göç nedir?

İç göç, bir ülke ya da bölge içindeki nüfusun, farklı yerler arasında yerleşim değiştirmesi anlamına gelir. Bu göç, genellikle coğrafi, ekonomik, sosyal veya kültürel nedenlerle gerçekleşebilir. İç göç, nüfusun belirli bölgelerden diğer bölgelere taşınmasıyla oluşur ve ülkede veya bölgede yerel demografik dinamiklerin değişmesine neden olabilir.

İç göçün temel nedenleri şunlar olabilir:

Ekonomik Nedenler: İş fırsatları ve ekonomik gelişim farklı bölgeler arasında değişebilir. İnsanlar daha iyi iş imkanları, yüksek ücretler veya daha iyi yaşam standartları nedeniyle göç edebilirler.

Eğitim ve Kariyer Fırsatları: Yüksek öğrenim veya daha iyi eğitim imkanları sunan bölgelere olan göç, insanların eğitim veya kariyer hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla gerçekleşebilir.

Kültürel ve Sosyal Nedenler: Farklı kültürel deneyimler yaşamak, aile veya sosyal çevre nedeniyle başka bölgelere taşınmaya yol açabilir.

Sağlık Hizmetleri: İyi sağlık hizmetlerine erişim veya özel sağlık sorunlarının tedavisi için insanlar farklı bölgelere göç edebilir.

Doğal Afetler ve Çevresel Faktörler: Doğal afetler, iklim değişikliği ve çevresel sorunlar bazen insanların yaşadıkları bölgeleri terk etmelerine neden olabilir.

Kentleşme ve Endüstrileşme: Kırsal bölgelerden kentlere olan göç, endüstrileşme ve kentleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Güvenlik ve Siyasi Nedenler: Savaşlar, çatışmalar veya siyasi istikrarsızlık nedeniyle insanlar güvenli bölgelere taşınabilirler.

İç göç, bir ülkenin demografik yapısını etkileyebilir. Göç eden insanlar, hedef bölgelerde nüfus artışına ve yerel kaynakların talebine katkıda bulunabilirler. Aynı zamanda, göçün kaynak bölgelerinde nüfus azalmasına ve ekonomik veya sosyal dengelerin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle, iç göçün etkileri ve yönetimi önemlidir ve planlamalarla dengeli bir şekilde ele alınması gereken bir konudur.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin