Türkiye'nin girişimiyle "İslamofobi" terimi, UNESCO'da yer alacak
Büyükelçi Aybet, UNESCO'nun 216. Yürütme Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İslam karşıtlığı (İslamofobi) teriminin Türkiye’nin girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edildiğini hatırlattı.
Buna karşın, UNESCO Yürütme Kurulundaki birçok ülkenin, bu terimin örgütün ayrımcılık ve ırkçılıkla ilgili bir karar tasarısında yer almasına karşı çıktığını belirten Aybet, Türkiye'nin girişimleriyle İslam karşıtlığı teriminin söz konusu karar tasarısında da yer alacağını kaydetti.
Aybet, konuşmasında, tüm dinlere ve hiçbir şeye inanmamayı seçenlere karşı da ayrımcılıktan kaçınılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
"Ancak bugün İslamofobi konusunda bir aciliyet mefhumu var. Kutsal kitabın alenen yakıldığı başka hiçbir yapı sistemine ya da dine karşı bu tür saldırılar görmüyoruz. Dolayısıyla bir dine karşı işlenen spesifik nefret suçunun çok somut örneklerini görüyoruz ve bunun gerçekleştiğini inkar edemezsiniz. Dolayısıyla bu konuyu, BM tarafından tanınan bir terim altında bir dine karşı spesifik bir nefret suçu olarak ayrımcılıkla ilgilenen bu organın dikkatine sunmak için bir aciliyet mefhumu da var çünkü bildiğimiz gibi ırkçılığın büyümesinin ve yayılmasının bir yolu olarak tarih bize ‘Bugün kitabını yakan yarın seni yakar’ anlayışının olduğunu gösterdi. Bu yüzden, bu aslında çok çok önemli bir nokta. Bu nedenle İslamofobi teriminin, (Ayrımcılık Yol Haritası) belgesinde yer almasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.