Dolar (USD)
35.48
Euro (EUR)
36.48
Gram Altın
3073.29
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'nin Fırat Kalkanı'ndan sonraki hamlesi merak ediliyor

Fırat Kalkanı'nın son bulmasının ardından bir sonraki hamle merak konusu. Yetkililer, sınır ötesinde PKK/YPG terör örgütünün statü sağlamasına izin verilmeyeceğini dile getiriyor.
Türkiye'nin Fırat Kalkanı'ndan sonraki hamlesi merak ediliyor
31 Mart 2017 09:56:00
Fırat Kalkanı'nın son bulmasının ardından bir sonraki hamle merak konusu. Yetkililer, sınır ötesinde PKK/YPG terör örgütünün statü sağlamasına izin verilmeyeceğini dile getiriyor.

Suriye'de El Bab'ın tamamen kontrol altına alınmasıyla Fırat Kalkanı Harekatı'nın bittiğini açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, ihtiyaç doğarsa yapılabilecek başka harekatların başka isimlerle anılacağını söyledi. MGK toplantısında da Fırat Kalkanı'nın başarıyla sonuçlandığı teyit edildi.

Peki bundan sonra ne olacak? Türkiye, El Bab'dan çekilecek mi? Burası kime bırakılacak? Sonraki hedef neresi? PKK/ YPG ve taktik müttefikleri konusunda hangi adımlar atılacak? Hem MGK'da hem de güvenlik birimlerince yapılan tespit ve değerlendirmelere göre;

Türkiye'nin Suriye, Irak, terörle mücadele, PKK/YPG konusunda atacağı adımlar ve izleyeceği strateji şöyle:

TERÖRE STATÜ KAZANDIRILMAYACAK

Sınır ötesinde PKK/YPG terör örgütü merkezli defacto bir statü tesis edilmesine izin verilmeyecek. Türkiye karşıtı bir terör kuşağının bölge ve dünya için bir istikrarsızlık kaynağı olacağına vurgu yapılacak.

YENİ OPERASYONLAR

Türkiye, terörle mücadele ve Türkiye'ye yönelebilecek tehditleri bertaraf etmede asla geri adım atmayacak. Fırat Kalkanı sonrası gerek görüldüğünde Irak'a, Sincar'a yönelik operasyon ve müdahale gündemdeki yerini koruyor.

BÖLGE HALKININ DURUMU

Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki yerleşik Kürt halkın, PKK/YPG terör örgütünün etkisi altına girmesi önlenecek. Bunlara yönelik politikalar inşa edilecek. Yerel halkın, Türkiye karşıtlığında konsolide edilmesi engellenecek.

SINIRDAN BASKI ÖNLENECEK

Irak ve Suriye'deki terör örgütlerinin yasal statüye kavuşma gayretlerinin akabinde Türkiye'deki Kürt kökenli nüfusa yönelik baskı uygulaması ve Türkiye'yi tehdit etmesinin önüne geçilecek. İçeride devlet otoritesini kalıcı hale getirecek; vatandaş devlet bağını, aidiyet duygusunu güçlendirecek adımlar atılacak.

İÇERİDE ARINDIRMA

Terör örgütüne karşı Türkiye içindeki operasyonlar hız kesmeden devam edecek ve bu arada sınırları sıkılaştırmaya yönelik uygulamalar aralıksız sürecek. İçeride atılacak adımlara karşı terör örgütü ile yurttaş arasına kalıcı olarak set çekilmesi amaçlanıyor.

ENTEGRE STRATEJİ

Türkiye, siyasi, diplomasi kanallarını da işleterek, bölgedeki yeni güç unsurları ve yerel aktörlerle etkileşimini artırarak entegre bir stratejiyi devreye sokacak. Sahadaki gelişmelere göre yeni ataklar başlatılacak. Yeni etkileşim sahaları kurulacak. PKK'ya dışarıda da çeşitli kanallarla baskı uygulanacak.

KUZEY IRAK BÖLGESEL YÖNETİMİ

Barzani'nin Türkiye ile yakın ilişkileri sebebiyle baskı görmesi, Türkiye karşıtlığına yönelmesi gibi kışkırtmaların önüne geçilecek. İran'ın ve Bağdat'ın etkileme hamlelerine müdahale edilecek. PKK'nın Sincar, Mahmur, Kerkük, Rabiya'da üslenme ve gücünü tahkim etme çabalarını bertaraf etmeye yönelik adımlar atılabilir.

AFRİN-MÜNBİÇ-MUSUL-RAKKA

Türkiye devam eden Musul operasyonu, Rakka operasyonu, Münbiç ve Afrin'deki gelişmeleri yakından takip ederek, olumsuz gelişmelere anında müdahale edebilecek bir mekanizmanın yollarını arayacak.

16 NİSAN'DAN SONRA

Türkiye jeopolitik riskleri ve fırsatları gözeterek yeni istikametler belirleyecek. Dış politikada mevcut durum gözden geçirilerek, radikal bazı adımların atılması da söz konusu. Kurumsal kapasitelerin artırılması ve etkin idari mekanizmaların tesis edilmesine yönelik bazı çalışmalar da halihazırda sürüyor. Bölgede mevcut ittifakların bozulabileceği, yeni ittifakların kurulabileceği bir döneme giriliyor.

ÇEKİLME NASIL OLACAK?

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarıyla tamamlandığını açıklayınca dikkatler Suriye'de 7 aydır görev yapan askerlerin ne zaman ve nasıl geri çekileceğine çevrildi.

Hükümetin yakın gelecekte TSK'ya "Suriye'den çekilin" direktifi vermesi bekleniyor.

Askeri birliklerin bulundukları yabancı ülke topraklarından çekilmesi başlı başına bir "operasyon" olarak nitelendiriliyor. Zira yabancı ülke toprağına girmek kadar bu ülkenin topraklarından çıkmak da güvenlik risklerini beraberinde getiriyor.

TSK, 2008 yılında Kuzey Irak'a Güneş Harekatı ile bir gecede girmiş ve ne kadar süreceği tahmin edilemeyen harekatı 8 günde sonuçlandırarak bir gecede çekilmişti. Fırat Kalkanı Harekatı'nda 3 seçenek üzerinde duruluyor:

Birincisi, askerlerin süratle geri çekilmesi.

İkinci seçenek askerlerin geri dönüşünün kademeli olarak gerçekleştirilmesi.

Üçüncü seçenek olaraksa, yürütülecek faaliyetin güvenlik riskleri dikkate alınarak, bazı birliklerin Suriye'de oluşturulacak üs bölgelerinde görevlerine devam etmesinin gündeme gelebileceği kaydediliyor.

Halen 3 bine yakın asker Suriye topraklarında bulunuyor.

HABERTÜRK

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin