Türkiye'nin çehresini değişiyor
Türkiye çapında yürütülen projelerle adeta Türkiye'ye yeni bir yüz kandıran TOKİ, yatırımlara devam ediyor. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, "2012-2023 yılları arasında 12 yıllık dönem için 7 milyon aşkın konut üretileceği öngörülüyor" dedi. TOKİ'nin konut sektörüne sunduğu katkı hakkında bilgi veren Karabel, 1924'te yaşanan depremler sonrasında konut sorununa çözüm bulmak için Emlak ve Eytam Bankası'nın kurulduğunu ve kamunun yapı sektörüne ve imar faaliyetlerine fiilen destek olmaya başladığını söyledi.
Kamunun desteği büyüyor
Karabel, 1984'te Toplu Konut Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra Emlak Bankası ve TOKİ tarafından Ankara, İstanbul, İzmir gibi ülkenin çeşitli bölgelerinde devlet eliyle başlatılan konut yapımının, 2002'de 58'inci hükümetle birlikte "Konut Seferberliğine" dönüştürüldüğünü, son 10 yıl içinde konut sektörüne kamunun desteğinin en üst seviyeye çıktığını kaydetti.
Nüfusla ihtiyaç doğru orantılı
Artan gecekondulaşma yığınlarının ıslahı, nüfus artışı, konut ve kira fiyatlarının yükselmesinin konut seferberliğinde etkin bir rol oynadığını vurgulayan Karabel, yaklaşık 15 milyon vatandaşın kiracı statüsünde bulunmasının konut seferberliğinin büyümesine, 81 il ve 900 ilçeden "çığ gibi" konut yapım taleplerinin gelmesine neden olduğunu ifade etti.
İstikrar çok önemli
Karabel, Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrarla birlikte bankaların 20 yıla kadar konut kredisi kullandırmalarının bu stratejinin olumlu bir parçası olduğunu, 2012'de Türkiye genelinde kullandırılan konut kredisinin büyüklüğünün yaklaşık 86 milyar lira olduğunu belirterek, 2023'e kadar bu rakamın, yüzde 5 büyüme gerçekleşmesi halinde 166,8 milyara çıkmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Afet bölgelerine anında müdahale
Kamunun, afetler sonrasında konut yapımında da etkin bir rol üstlenerek, kısa sürede afetzedelerin mağduriyetini gidermeyi başardığını anlatan Karabel, özellikle Van ve Erciş'te 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen deprem sonrasında 300 günde 15 bin 341 kalıcı konutun teslim edildiğini söyledi. Afet kapsamında 10 yıl içinde 37 bin 688 afet konut üretildiğini, bunun da TOKİ'nin toplam konut üretimi içinde yüzde 6,47'sine tekabül ettiğini ifade eden Karabel, kamunun sorumluluk hissettiği bir başka alanın da yıpranmış tarihi eserlerin iyileştirilmesi ve yeniden kazandırılması olduğunu söyledi.
Tarihi doku'ya TOKİ eli
Karabel, bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ arasında geliştirilen işbirliğiyle bakıma muhtaç tescilli binaların restorasyonuna 2013'e kadar toplamda 40 milyon lira kredi açıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: "500'e yakın tarihi eser tekrar kazanıldı. TOKİ, 2013 itibariyle her tescilli binanın restorasyonu için 115 bin liraya kadar kredi vermeye başladı. Kamunun konut üretiminde dikkate alınmayan, fakat önemli bir unsur olarak geliştirdiği bir başka model de şehirlerin çevrelerinde yeni şehir adacıkları oluşturularak, çevreyle uyumlu yerleşim alanları inşa etmek. Böylece büyükşehirlerin nefes almasına imkan sağlandı. İstanbul'da Kayabaşı, Ankara'da Turkuaz, Yapracık ve Gölbaşı konutları gibi..."
2023'te Türkiye bambaşka olacak
Hükümetin önünde 2023'e kadar büyük inşaat yatırımları bulunduğunu belirten Karabel, "Bunlar; İstanbul Kanal projesi, İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında 500'er bin konutluk iki şehir, Ankara'ya 500 bin konutluk yeni bir şehir ve İstanbul 2020 Olimpiyatlarının Türkiye'ye verilmesi halinde yapılması öngörülen olimpiyat köyüne ilişkin yatırımlar. Sadece olimpiyatlar için öngörülen yatırım miktarı genel altyapı da dahil 19,4 milyar dolar" şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.