Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2303.35
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'nin büyümesi neden yavaşladı?

Eski Borsa İstanbul Başkanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı İbrahim Turhan, son dönemde Türkiye ekonomisinin yavaşlama nedenini anlattı
Türkiye'nin büyümesi neden yavaşladı?
30 Nisan 2015 10:24:00
Eski Borsa İstanbul Başkanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı İbrahim Turhan, son dönemde Türkiye ekonomisinin yavaşlama nedenini anlattı
Yatırımcılarda artan Fed faiz artırımı ve siyasi belirsizlik endişeleriyle kurda ve tahvil piyasalarında büyük sıkıntı yaşayan Türkiye üzerinde düşük büyüme baskısı da gittikçe artıyor.
Ancak Eski Borsa İstanbul Başkanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı İbrahim Turhan'a göre bu "Türkiye'ye özgü bir durum değil."
AK Parti'nin önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarının kilit isimlerinden biri olması beklenen Turhan, "Tüm gelişmekte olan ülkelerde, Çin de dahil olmak üzere, bütün dünyada büyümeyle ilgili bir problem var. Zaten bunun farkında olduğumuz için biz politikalarımızın eksenine büyümeyi koyacağız dedik" diyor.
Buna benzer dönemlerin 1970'li yılların başında ve 1930'lu yılların sonunda da yaşandığına değinen eski BIST başkanı, iki sürecin de teknolojik sıçramalarla aşıldığını ve yeni büyüme dönemlerine geçildiğini söyledi.
Turhan, "Ben burada da benzerinin olacağını düşünüyorum. Onun için de bütün politikalarımızı o yaşanacak sıçramanın gerisinde kalmamak, onu yakalamak, ve yeni düzen kurulurken Türkiye'yi birkaç basamak yukarı taşıyacak bir avantaj elde etmeye dayandırıyoruz" dedi.
Turhan, plandıkları politikaların Türkiye'ye has sorunlar olduğu için değil, küresel trendi yakalama hedefli olacağını vurgulayarak, "Küresel bir değişiklik olacak ve ona en çabuk bizim uyum sağlayacağız" diyor.
'SİYASİ BELİRSİZLİK YOK'
Fed'in faiz artırımı planlarıyla gelişmekte olan ülkeler üzerinde artan risklere ek olarak, Türkiye'nin kronikleşmiş sorunlarını çözememesi ve siyasi gerginlikler ekonominin sağlığına ilşkin endişeleri artıyor.
Hükümet, geçen yıl yüzde 2.9 büyüyen ekonominin bu yıl yüzde 4 civarına büyümesini bekliyor, ancak uluslararası kuruluşların tahminleri yüzde 3 civarında.
Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni Matthew A. Winkler da dün kaleme aldığı bir yazıda yatırımcıların artık Türkiye ekonomisine güvenmediğini söyledi.
Liradaki zayıflamanın, tahvil piyasasındaki bozulmanın, CDS'lerdeki hızlı artışın ve özellikle de büyümedeki yavaşlığın Türkiye'yi yatırımcı gözünde belirsizliğe düşürdüğünü söylüyor.
Fakat Turhan'a göre yatırımcı algısı açısından da endişe verici bir durum yok.
Turhan, "Seçimden önce bir belirsizlik ortamı var gibi bir izlenim oluşmaması gerekir. Çünkü gerçekte bir belirsizlik ortamı yok. Bu seçimin nasıl şekilleneceği de, seçimden sonra gelen siyasi iktidarın nasıl politikalar izleyeceği de belli. Dolayısıyla bu anlamda bir endişeye mahal yok" diyor.
Kaynak : habertürk
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan