Türkiye'nin AKKA hamlesi komşuda gündem oldu
Türkiye'nin 'Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekildiğini duyurması Yunanistan'da geniş yankı buldu.
Yunan basınında yer alan analizde Türkiye'nin AKKA anlaşmasının uygulanmasını askıya alma yönündeki ani kararının ulusal politikasında büyük bir değişimi işaret ettiği ifade edildi.
Yunan medyası yazdığı makalede, şimdiye kadar diğer üye ülkeleri konvansiyonel silahlarının konuşlandırılması ve yerleri konusunda bilgilendirmek zorunda olduğunu vurgulayarak Türkiye'nin aldığı kararla artık hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın ve diğer devletlerin bilgisine ihtiyaç duymadan, topraklarının herhangi bir yerine ve istediği miktarda konuşlandırma olanağına kavuştuğunu bildirdi.
Devletlerin askeri dengelerinde meydana gelecek herhangi bir değişikliğin Yunanistan ve Türkiye arasındaki güç dengesini etkileyebileceği vurgulandı.
'Türkiye gibi yapalım'
Rusya'nın AKKA'dan ayrılması nedeniyle anlaşmanın anlamını yitirdiği değerlendirmelerinin tatmin edici olmadığı kaydedilen yazıda, "Türkiye'nin Antlaşma'ya katılımının askıya alınmasının nedenlerinin bu kadar basit olmadığı tahmin ediliyor. Görünen o ki Türkiye'nin hedefi askeri gücünü artırırken aynı zamanda silah sistemlerini de artırmak. Türkiye, şu anda NATO'nun en büyük ikinci, Avrupa'nın ise birinci ordusuna sahip. Durum değerlendirildiğinde, geçici bir durgunluk dönemi yaşıyor olsak bile, komşumuzun silahlanma maceralarını takip etmeliyiz ki, gerektiğinde hazır olmaya hazır, kararlı olalım. Sürekli bilinçli, kararlı ve gerekirse hazır olmalıyız. Ve bunu başarmak için biz de aynısını yapalım. Biz de katılımımızı askıya alalım ki, Türkiye'deki gelişmeleri takip eden, uygun görülen bir ordumuz olsun" denildi.
AKKA anlaşması nedir?
AKKA, imzacı ülkelerin topraklarında bulundurabilecekleri askeri ekipmanın miktarını ve konumunu belirleyen detaylı bir rejim içermektedir. Anlaşma, sınırlı sayıda askeri birimi ve teçhizatın belirli bölgelerde bulunmasına izin vermektedir. Böylelikle, aşırı askeri yığılmalardan kaynaklanabilecek gerilimlerin azaltılması ve savaş tehlikesinin azaltılması hedeflenmektedir.
Rusya Federasyonu, NATO genişlemesinden kaynaklanan güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, AKKA yükümlülüklerini, tek taraflı bir kararla 2007'de askıya almıştır. Antlaşma halen Rusya Federasyonu dışındaki 28 Taraf Devlet tarafından (Türkiye hariç) uygulanmaktadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.