Türkiye'nin acil ihtiyacı
04 Nisan 2013 00:00:00
Meclis iç tüzüğü değişiyor. Başörtülü milletvekili seçilmesine engel kalkıyor. Düzenlemeye MHP ve BDP'nin destek vermesi bekleniyor. Kamuoyu ve sivil toplum kuruluşları memnun
Başörtülü milletvekili seçilmesinin önündeki engel olarak gösterilen Meclis iç tüzüğünün değişmesi için yapılan çalışmalar kamuoyunda memnuniyet oluşturdu. Çalışmalara BDP ve MHP'nin destek vermesi bekleniyor. Başkent Kadın Platformu Başkanı Berrin Sönmez, kararın sevindirici olduğunu ancak başörtülü kadın adayların seçilebilecek sıradan aday olmaları gerektiğini ifade etti.
MERVE Kavakçı'nın 28 Şubat döneminde mecliste yemin etmesinin önündeki engel olarak gösterilen Meclis iç tüzüğünün değişmesi için çalışmalara başlandı. Uzun yıllardır bu konuda taleplerini dile getiren STK'lar gelişmeden memnun.
Başkent Kadın Platformu Başkanı Berrin Sönmez, başörtülü kadının milletvekili olamamasının hata olduğunu ifade etti. Sönmez, "Biz 2011 seçimleri öncesinde de 'Başörtülü vekil istiyoruz' derken bu sıkıntıların artık had safhaya geldiğini söylemiştik. Çok uzun zaman önce gerçekleşmiş olması gereken temsiliyet hakkının kazanılması Türkiye'nin acil ihtiyacıydı. Ancak karar vericiler o zaman buna ikna olmadılar. Gelinen noktada seçimin üzerinden sadece 2 sene geçmiş olmasına rağmen şimdi yapılan hatanın çok kişi farkında" dedi.
Başörtülü kadınların seçilebilecek sıralardan aday gösterilmesi durumunda bu değişikliğin anlam taşıyacağını belirten Berrin Sönmez, "Öyle gözüküyor ki bundan sonraki seçimlerde partiler başörtülü vekil aday adayı göstermekten çekinmeyecek.
Ama önemli olan seçilebilir sıralara yerleştirmeleridir. Seçilebilir sıradan olursa anlam ve değeri olur. Ayrıca başörtülülerin vekil seçilememesi yanı sıra siyasi temsilde kadın vekilin azlığı ülke içerisinde kadın sorunlarının yeteri kadar görünür olmasını engelliyor" şeklinde konuştu.
Genel seçimleri beklemeden ilk yerel seçimlerde başörtülü kadınların etkilerinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Sönmez, "Önümüzde yerel seçimler var. Bundan sonraki genel seçimleri beklemeksizin yerel seçimlerde kadın sayısının artması, temsil mekanizmasında etkilerinin arttırılması şeklinde bir yapı oluşturulmalıdır. Hem İl Genel Meclisi'nde ve Belediye Başkanlıklarında hem başörtülü sayısının arttırılması hem de kadının sayısının genel olarak arttırılmasını istiyoruz. Bu siyasi partilerin büyük bir sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.
İç tüzük değişikliğine CHP'nin destek vermemesinin şaşırtıcı olmadığını söyleyen Sönmez, "CHP'nin meclis iç tüzüğünün değişmesi ile ilgili gösterdiği tavır şaşılacak bir tavır değil. Aslında CHP, ülkemizin ihtiyaç duyduğu siyaseti gerçekleştirse, sol bakış açısından düşünebilse başörtüsünün yasaklanmasına karşı çıkmayan bir parti olurdu. Yazık ki CHP, bu tavrıyla da
statükocu tavrını sürdürmektedir" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.