Dolar (USD)
33.99
Euro (EUR)
38.03
Gram Altın
2830.04
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'den Suriye ile normalleşmeye hazırız mesajı

Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin açıklama yapan ve "Esad ile görüşmeye hazırız" diyen Hakan Fidan, görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak sürdüğünü söyledi.
Türkiye'den Suriye ile normalleşmeye hazırız mesajı
19 Eylül 2024 12:11:00
Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin açıklama yapan ve "Esad ile görüşmeye hazırız" diyen Hakan Fidan, görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak sürdüğünü söyledi.

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz'ün moderatörlüğünde Editör Masası programına konuk olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Fidan, Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, "Esad ile görüşebiliriz." dedi.

Fidan ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile görüşmeye hazır olduğuna yönelik açıklamalarını da hatırlattı.

Fidan, görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak devam ettiğini dile getirdi ve şunları ekledi:

"Suriye ile ilgili değerli arkadaşlar biliyorsunuz, Cumhurbaşkanımızın bir müddet önce yaptığı açıklama vardı. Burada tabii siyasi iradenin en üst düzeyde yaptığı açıklama. O da Esad'la görüşmeye hazır olduğumuzu ifade etmesi. Biz Esad yönetimi ile epey zamandır çeşitli formatlarda görüştük.

İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Ruslar ve İranlıların olduğu ortamlarda hep görüşüldü. Fakat şunu biz tekrar görmek istiyoruz. Özellikle 2017'den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde rejimle muhalefet arasında dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessizlik ortamı var. Herkes kendi bölgesinde duruyor. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözüme yönelik adımlar atılması gerektiğini düşündük."

Suriye ile masadaki konular

Bakan Fidan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Tabii burada tarafların bu adımları atması gerekiyor. Türkiye bu savaşta Suriye meselesinde Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye’nin daha rahat çözeceğine inanıyorum.

Türkiye ile ilgili konu mülteciler ve terörle mücadele gibi konular. Bunları konuştuk, yine konuşuruz. Bu konuda yoğun bir koordinasyon var. Geldiğimiz noktada önemli olan, sorunun daha fazla ileri gitmemesi, çatışmaların olmaması, daha fazla insanın mülteci olarak çıkmaması."