Türkiye'den BM'ye sert tepki: 'Açıklama gerçeği yansıtmıyor'
Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde;
BM'nin açıklamaları gerçekten kopuktur
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 21 Ağustos 2023 tarihinde yapılan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarında inşa edilmekte olan Pile-Yiğitler yoluna ilişkin basın açıklaması arazideki gerçeklerden tamamıyla kopuktur. Açıklama konuya herhangi bir olumlu katkı getirmemekte, süreci aksine zorlaştırmaktadır. 18 Ağustos tarihinde yaşanan hadiseler konusunda kullanılan ifadeler gerçekleri çarpıtmakta ve yaşananları yanıltıcı bir şekilde yansıtmaktadır. KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafındanbu konu hakkında yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz.
Pile-Yiğitler yolu insani bir projedir
Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan Pile-Yiğitler yolunun inşası insani bir projedir. Yol çalışmalarına ilişkin bildirim çok önceden yapılmıştır. Hal böyle iken yol inşaat çalışmalarına BM Barış Gücü (BMBG) askerlerince yapılan fiziki müdahale gerginliğin sebebi olmuştur. Bu hususun KKTC Dışişleri Bakanlığı ve Bakanlığımızca son günlerde yapılan açıklamalarda da vurgulandığı anımsanacaktır.
BMBG, 18 Ağustos'ta KKTC'nin toprak bütünlüğünü ihlal ederek yol projesini hakkaniyetsiz bir şekilde engellemeye çalışmış, bu esnada hem kendi personelini, hem de yol yapımında görev alan tüm çalışanları tehlikeye atmıştır. Nitekim BMBG'nin bu sorumsuz davranışı sonucunda dört BMGB personelinin, sekiz de KKTC vatandaşının yaralanmış olmasından üzüntü duyuyor, kendilerine acil şifalar diliyoruz.
BM çağrısı Kıbrıs Rum tarafını da ilgilendiriyor
BMBG, Kıbrıslı Rumların 1963 yılında ortaklık devletini gasp ederek Kıbrıs sorununa sebebiyet vermelerinin kısa süre ardından, 1964 yılında Kıbrıs Adası'nda konuşlandırılmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nin basın açıklamasındaki "tüm izinsiz inşaatların kaldırılmasına" yönelik çağrısının da, Ara Bölge ve Pile bölgesindeki Türk tapulu arazilerden geçen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yolunu, keza Ara Bölge'den geçen Pile-Voroklini yolunu, Pile'deki üniversite binasını ve Ara Bölge ihlali teşkil eden diğer çok sayıda inşaatı yıllar içerisinde gerçekleştirmiş olan Kıbrıs Rum tarafına yönelik olduğunu varsayıyoruz.
Tarafsız davranmakta mükelleftir
BMBG Ada'daki iki tarafa eşit muamele sergilemekle ve tarafsız davranmakla mükelleftir. Maalesef 18 Ağustos'ta yaşanan hadise gibi gelişmeler, BMBG'nin Kıbrıs Türklerinin güvenini yitirmekte ve Kıbrıs'ta meselenin bir parçası haline gelmekte olduğuna işaret etmektedir. Bu gidişatın önüne geçilmesi ve BMBG'nin, Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın barışı koruma misyonlarından beklenen tarafsızlığı ortaya koymasının sağlanması BM Güvenlik Konseyi'nin görevidir.
Pile-Yiğitler Yolu Projesi çalışmalarına devam ediyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkler ve Rumların karışık yaşadığı Pile Köyü’ne geçişi kolaylaştırmak için başlattığı yol yapım çalışmaları Birleşmiş Milletler engeline rağmen sürüyor.
BM Barış Gücü askerlerinin beton bloklar koyarak engellemeye çalıştığı proje Türk tarafının kararlı tutumu ile hafta sonunda da devam ediyor.
Pile köyündeki Kıbrıs Türklerine belediye hizmetleri vermekle sorumlu Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek bu proje için KKTC tarafının 22 yıldır beklediğini vurguladı.
Belediye Başkanı Bebek, cuma sabahı BM Barış Gücü askerlerinin 22 araç ve onlarca personelle bölgeye gelerek çalışmaları engellemeye çalıştığını hatırlattı.
Bebek, "Büyük bir baskıyla geldiler. Burasının Rum toprağı olduğunu bize bildirdiler. Asla böyle bir şey kabul etmeyiz dedik. Bu topraklar Türk toprakları ve burada yapılan yol tamamen insani bir yol. Pile halkının izolasyondan kurtulması, daha rahat hareket edebilmesi amacıyla yapılıyor bu yol." ifadelerini kullandı.
BM Barış Gücü'nün müdahalesinde 8 polis ve Yeşil Hat üzerinde arazisi bulunan 2 sivil yaralanmıştı.
Türkiye ve KKTC yönetimi BM müdahalesine sert tepki göstermişti.
Pile köyü, BM kontrolünde özel bir statüye sahip; ancak bazı konularda tartışmalı kabul ediliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.