Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.19
Gram Altın
2981.60
BIST 100
9045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'den 2023'te 151,6 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi

Türkiye'den 2023 yılında 96 ülkeye gerçekleştirilen fıstık ihracatından 151 milyon 568 bin dolar gelir elde edildi.
Türkiye'den 2023'te 151,6 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi
10 Ocak 2024 11:02:26
Türkiye'den 2023 yılında 96 ülkeye gerçekleştirilen fıstık ihracatından 151 milyon 568 bin dolar gelir elde edildi.

Tatlılardan yemeklere, çikolatadan çerezlere kadar birçok yiyecekte kullanılan fıstık, en fazla Şanlıurfa ve Gaziantep'te yetiştiriliyor.

AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, 2022 yılında 179 milyon 695 bin dolarlık fıstık ihraç edildi.

Almanya, İtalya, Irak, Kırgızistan, Çin, Tacikistan, İngiltere, Arnavutluk, Katar, Hindistan, Türkmenistan, İsviçre, İspanya, Polonya Malta, Gana, Japonya, Küba ve Romanya'nın da aralarında bulunduğu 96 ülkeye geçen yıl 10 bin 390 ton fıstık ihracatı karşılığında 151 milyon 568 bin dolar gelir elde edildi.

Türkiye'nin en çok fıstık ihracatı yaptığı ülkelerin başında Almanya bulunuyor. Türkiye, Almanya'ya geçen yıl 36 milyon 9 bin dolarlık fıstık sattı.

Almanya'yı 22 milyon 460 bin dolarla İtalya, 12 milyon 628 bin dolarla Irak izledi.

"2024 yılında ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkacağına inanıyoruz"

Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, fıstığın stratejik bir ürün olduğunu söyledi.

Başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere Güneydoğu çiftçisi için önemli bir tarımsal ürün olan fıstığın ekonomik getirisinin yüksekliği dolayısıyla üreticisine, sanayicisine ve ihracatçısına kazanç kapısı olduğunu anlatan Kızıldemir, şöyle konuştu:

"Fıstık kazandıran bir tarım ürünü olduğu için son yıllarda üreticilerimiz de bu bitkiye daha fazla önem vermeye başladı. Birçok çiftçi fıstık bahçelerine sulama sistemleri taktı ve bilimsel çalışmalar ışığında üretim gerçekleştiriyor. Ekonomik getirisinden dolayı Şanlıurfa'daki fıstık ağacı sayısında her yıl artış yaşanıyor. Mevsim şartlarının iyi seyrettiği dönemde çiftçilerimizin aldıkları ürün miktarı da artıyor. 2024 yılında fıstıkta 'var senesi' olacak, inşallah buradan alacağımız yüksek rekoltenin ihracat rakamlarımızı daha da yukarıya çıkaracağını inanıyoruz."

Ekonomi Haberleri

Ekonomi haberleri, bir ülkenin veya bölgenin ekonomisiyle ilgili önemli gelişmeleri, olayları ve verileri içeren haberlerdir. Bu tür haberler, ticaret, iş dünyası, finans, para politikaları, piyasalar, işsizlik, enflasyon, büyüme, yatırım fırsatları ve daha birçok ekonomik konuyu kapsar. Ekonomi haberleri, ekonomik açıdan önemli olan ve halkı etkileyen olayları izleyicilere iletmeyi amaçlar. Ekonomi haberlerinin içeriği çeşitlilik gösterebilir. İş dünyasındaki büyük şirketlerin karlarını veya zararlarını, devletlerin ekonomi politikalarını, merkez bankalarının faiz oranlarını, piyasa endekslerinin değerlerini ve uluslararası ticaretin durumunu içerebilir. Ekonomik veriler ve analizler, yatırımcılar, iş insanları, politika yapıcılar ve genel halk için büyük bir öneme sahiptir. Ekonomi haberleri, genellikle güncel ekonomik verilerin sunumu, analizi ve uzman yorumlarını içerir. Örneğin, işsizlik oranları, büyüme rakamları, cari hesap dengesi, döviz kurları ve faiz oranları gibi ekonomik göstergeler, ekonomi haberlerinin temelini oluşturur. Ekonomi haberleri, yatırımcıların, tüketicilerin ve iş sahiplerinin ekonomik kararlarını bilinçli bir şekilde alabilmeleri için önemlidir. Bu haberler, ekonomik dalgalanmaları tahmin etme, finansal piyasalarda yatırım yapma ve iş stratejilerini şekillendirme konularında rehberlik eder.

Ekonomideki Güncel Haberler

Ekonomi haberleri, iş dünyasındaki profesyoneller, yatırımcılar ve genel olarak ekonomiye ilgi duyan herkes için önemlidir. Güncel ekonomi haberlerinin takip edilmesi, ekonomik trendleri anlama, yatırım kararları verme ve finansal gelecek planlama konularında yardımcı olabilir. Bu tür haberler, dünya genelindeki ekonomik büyümeyi, döviz kurlarındaki dalgalanmaları, şirket karlarını, ticaret anlaşmalarını, enerji fiyatlarını, işsizlik oranlarını ve daha birçok ekonomik göstergeleri içerebilir. Ekonomideki güncel haberler, hükümet politikalarının ve merkez bankası kararlarının ekonomiye etkilerini de inceleyebilir. Özellikle iş dünyasında faaliyet gösterenler için bu tür haberler, iş stratejilerini belirleme ve rekabetçi bir avantaj elde etme konularında hayati bir rol oynar.

En Çarpıcı Ekonomi Haberleri Milat'ta

Ekomide yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip etmek hem yatırımcı hem de tüketici açısından oldukça önemlidir. Ancak ekonomi haberlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus haberlerin doğru kaynaktan elde dilmesidir. Ekonomide yaşanan tüm gelişmeleri eksiksiz ve doğru şekilde Milat gazetesi üzerinden takip edebilirsiniz.


En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme