Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'de yerli parmak izi tanıma sistemi geliştirildi

Kimlik tanıma ve doğrulama işlemlerini hızlandırmak ve güvenilirliğini artırmak amacıyla geliştirilen sistem yüzde 99,9 doğruluk oranıyla başarıyla çalışıyor.
Türkiye'de yerli parmak izi tanıma sistemi geliştirildi
01 Eylül 2023 15:49:54
Kimlik tanıma ve doğrulama işlemlerini hızlandırmak ve güvenilirliğini artırmak amacıyla geliştirilen sistem yüzde 99,9 doğruluk oranıyla başarıyla çalışıyor.

İçişleri Bakanlığınca tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen "yerli parmak izi tanıma sistemi" Türkiye'yi dünyada kendi yazılımı kullanan 7. ülke konumuna getirmeyi hedefliyor.

TEKNOFEST’te tanıtıldı

AA'nın 8. kez global iletişim ortağı olduğu Türkiye'nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST'te, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) standında yerli ve milli ürünler yerini aldı.

Bakanlık koordinasyonunda geliştirilen Biyometrik Veri Sistemi Projesi'nin ilk fazında nitelikli (temiz) parmak izi tanıma ürünü, ikinci fazında ise niteliksiz (olay yeri) parmak izi tanıma ürünü 2019'da hayata geçirildi.

Yüzde 99,9 başarı oranı

Adli inceleme, kimlik tanıma ve kimlik doğrulama işlemlerini hızlandırmak ve güvenilirliğini artırmak üzere geliştirilen sistem, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca kullanılıyor.

Türkiye'nin biyometrik verilerinin tek yerde toplandığı, sayısallaştırıldığı ve saklandığı sistemde, diğer kurumların sistemleriyle gerekli entegrasyonlar sağlanıyor, biyometrik bilgiler güvence altına alınıyor.

Yüzde 99,9 doğruluk payıyla kullanılan sistem, parmak izinin okutulmasıyla 8 saniyede eşkal belirliyor.

Geliştirilen sistemle Türkiye'nin kendi imkanlarıyla biyometrik veri sistemi geliştiren dünyadaki 7. ülke olması hedefleniyor.

iz_6247415d0cbe9161c6a42660f51a9f84.jpg

Parmak izinden nasıl faydalanılır?

Parmak izi, bugün suçlunun tespitinde oldukça önem kazanmıştır. Kesin delil teşkil etmektedir. Bilhassa silah, tabanca vs. kullanılarak işlenen suçlarda parmak izi çok önem kazanmıştır.

Parmak izini ilk bulanlar İngilizler olmakla beraber, bunu en modern hale getiren ABD olmuştur. Washington'da Federal Bureau of Investigation (FBI, Federal Araştırma Bürosu) kuruldu. FBI 49.000.000'dan fazla insanın parmak izini tespit edecek hacme ulaşmıştır. Her gün, FBI'nın 13.000 ajansından 20.000'den fazla parmak izi gelmektedir. 100'e yakın yabancı ülke FBI teşkilatında parmak izi tespiti yaptırmaktadır. İsteyen vatandaşlar da bu teşkilata müracaat ederek kendi parmak izini tespit ettirmektedir.

FBI teşkilatı sayesinde, bilhassa kitle halindeki ölüm, vakalarında ölülerin hüviyetinin tespiti de mümkün olabilmektedir. Hatta aylarca gömülü olan ölülerin hüviyetlerinin tespiti bile bu teşkilat sayesinde mümkün olabilmektedir.

Parmak izleri benzemezlik, değiştirilmezlik ve tasnif edilebilirlik yönleri olması itibarıyla tercih edilmektedir.AFİS(Automatic Fingerprint Identification System) sayesinde bilgisayar ortamında taranan izler adli görevlileri daha hızlı sonuca götürmektedir.

İlmi araştırmalar parmak izinin kimlik tespitinde kesin delil olduğunu göstermiştir. İnsanların parmak izleri birbirlerinin kesinlikle aynısı olmadığından, parmak izi suçlunun tespitinde çok önemli bir delil olmaktadır. Kişinin parmak kıvrımları yaşlanması ile değişmez ve kaybolmaz. Kolay ve ucuz bir metot olduğu için parmak izi bugün hüviyet tespitinde oldukça sık kullanılmaktadır.

Parmak izi, ayrıca imza atamayan kişilerin ve bilhassa kadın ve yaşlıların faydalandıkları bir usuldür. Hukuken aynen imza gibi geçerli olmaktadır. Parmak izinin imza olarak kullanılmasında mürekkepten istifade edilmektedir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin