Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye'de otel fiyatları Dubai ve Paris'i geçti

Her sene fahiş fiyatlarla gündeme gelen Bodrum şimdilerde boş sokaklar ile gündemde. Turizmin yoğun olduğu aylarda fahiş fiyatlar nedeniyle beklenen ilgiyi göremedi. Yabancı turistler bile yüksek otel fiyatlarından yakınıyor.
Türkiye'de otel fiyatları Dubai ve Paris'i geçti
04 Temmuz 2024 15:11:26
Her sene fahiş fiyatlarla gündeme gelen Bodrum şimdilerde boş sokaklar ile gündemde. Turizmin yoğun olduğu aylarda fahiş fiyatlar nedeniyle beklenen ilgiyi göremedi. Yabancı turistler bile yüksek otel fiyatlarından yakınıyor.

Son günlerde sosyal medyada boş Bodrum sokaklarının, restoranlarının görüntüleri paylaşılıyor. Turizmin en yoğun sezonu olan temmuz ve ağustos ayları beklenen talebi görmedi. Fiyatları yükselten konaklama sektörü, hem Avrupalı hem Rus hem de yerli turiste pahalı gelince otel dolulukları yüzde 70-80’de kaldı. Oteller son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yabancı turiste yönelik yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapmaya başladı.

Öyle ki Bodrum’da 1 hafta tatil için 902 bin lira isteyen otel bile var. Bodrum'da dudak uçuklatan otel paraları gündem olurken Dubai’nin 7 yıldızlı en pahalı oteli aynı hizmet için 290 bin TL, Paris Disneyland ise 335 bin lira istiyor.

Sadace Bodrum değil, Alanya, Çeşme, Kuşadası, Fethiye, Didim'de de bazı otellerde fiyatlar adeta turizme bile bile balta vuruyor, turistlerin Türkiye'den uzaklaşmasına neden oluyor.

Türkiye'de otel fiyatları geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Bugün 4 kişilik bir aile 7 gece her şey dâhil bir otele gitmeye kalksa ücreti 100 bin liranın üstüne çıkıyor. Bu rakama ulaşım ve alışveriş de eklendiğinde fatura ciddi boyutta artıyor. Sektörde yaşanan fırsatçılık ve fahiş fiyatlar 60 milyar dolarlık yıl sonu gelir hedefini de tehdit ediyor.

ÖNGÖRÜLEMEZ OLDU

Sosyal medyada hızla yayılan boş Bodrum görüntülerinin ardındaki neden ne? Turizmciler, ''Artık Bodrum’da tahmin edilebilir bir fiyat algısı yok'' yorumunu yaparak, ''Bodrum’da konaklama tesisiyle restoranlar paralel. Müşteri profili Bodrum’dan çekildiği zaman doğal olarak restoranlar da boş kalır'' dedi. Sektör temsilcileri, Bodrum’da fiyat ve kalite oranı yüksek olan işletmelerin dolu olduğunu, tatilcilerin 5 yıldızlı otelde yeme-içme aktivitesini gerçekleştirdiğinden restoranların ve sokakların boş olduğunu belirtti

otel_372316287ae98468f7e2b893435480b7.jpg

PAHALI ÜLKELER ARASINDAYIZ

TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, temmuz ve ağustos aylarının konaklama sektöründe en yüksek fiyatların olduğunu hatırlattı. Kuk, ''Oteller, fiyatları yüksek kaldığı için hem Avrupa pazarı hem Rus pazarına periyodik olarak indirim kampanyası başlattılar. Özellikle temmuz ayıyla ilgili son dakika satışlarında boş kalan odaları doldurmak için yüzde 10 ila 20 arasında indirim yapıldı. Şu an fiyatlar oldukça yüksek, geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla arttı. Bu da hem Avrupalı hem de Rus müşteriyi oldukça zorluyor. Avrupa’da pahalı ülkeler arasına girdik'' dedi.

Otellerin doluluk oranlarının bugünlerde yüzde 100 olması gerektiğini belirten Kuk, ''Doluluklar şu an yüzde 70-80 bandında. Yüzde 20’lik bir boşluk var. Sezonun en yoğun döneminde boşluk olması iyi bir sezon olmadığının göstergesidir. Geçen sene temmuz ve ağustos aylarında yüzde 100’lerdeydi'' değerlendirmesini yaptı.

YARI FİYATINA TATİL

Geceleme sayıları azalsa da yerli turistin tatil alışkanlığından vazgeçmediğini belirten sektör temsilcileri, bu yıl satışlarda erken rezervasyon payının yüzde 50’lere ulaştığını kaydetti. Yoğun yaz sezonu yerine düşük sezonu tercih edenler, aynı otele yüzde 50’e yakın daha az ödeyebiliyor.

Tatilin artık Türkiye’de vatandaşlar tarafından lüks değil, ihtiyaç olarak görüldüğünü ifade eden Ela Excellence Resort Belek Turizm Koordinatörü Korhan Alşan, geçen yıl sezonda maliyetten kaynaklanan yüksek fiyat artışları olunca, bu yıl erken rezervasyon alışkanlığının daha da yaygınlaştığını belirtti. Alşan, ''15 günlük gecelemeler kalmadı. 7-5 günlük gecelemeler var artık. Düşük sezona yöneliyor. Bütçesine uyduruyor ama talepten vazgeçmiyor'' dedi.

Yerli turistin artık tatilini 7 aya yaydığını belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da, ''Okula giden çocuğu olan aileler dışında artık farklı aylarda tatil yapma imkanı olanlar yüksek sezon yerine nisan-mayıs, eylül-ekim gibi ayları tercih ediyor. Konaklama süreleri azalıyor. Erken rezervasyon da gelişiyor, yurtiçi satışların yüzde 50’si erken rezervasyondan geliyor'' diye konuştu.

Otellerde yerli turiste ayrılan payın yüzde 17 ile yüzde 25 arasında değiştiğini, paylarda bir azalma olmadığını ifade eden Kavaloğlu, bu yıl bu payları doldurmakta zorlanmadıklarını da ekledi.

DUBAİ VE PARİS DAHA UCUZ

Bu oteller Dubai veya Paris ile karşılaştırıldığında arada ciddi bir uçurum var. Örneğin Dubai’deki 7 yıldızlı Burj Al Arab otelinde 7 gece oda-kahvaltı tatil yapmanın maliyeti 290 bin lira, Paris Disneyland Oteli’nde istenen ücret 335 bin lira iken, Bodrum’daki bazı otellerde aynı tip konaklamanın 902 bin lira olduğu görülüyor.

Gelinen noktada yabancı turistler de yüksek otel fiyatlarından yakınıyor. Türkiye’yi pahalı bulunan turistler rotalarını farklı ülkelere çeviriyor.

MISIR VE YUNANİSTAN’A GİDİYORLAR

Türkiye’den kaçan yabancı turist ağırlıklı olarak Yunanistan, Mısır ve Dubai’yi tercih ediyor. Bu ülkelere milyarlarca dolar para akıtıyor. ''Türkiye pahalı'' algısı yabancı medyada sıkça gündeme geliyor. Bugün Türkiye’de 1 hafta tatil yapmanın bedeliyle Mısır veya Yunanistan’da 15 gün tatil yapmak mümkün.