Türkiye'de çocuklar obezite tehdidi altında
Ülkemizde giderek artan çocuk obezitesi ve savaş mağduru mülteci çocukların psikolojik tedavilerine ilişkin çok sayıda çalışma yürüttüklerini söyleyen Kerem Hasanoğlu, rakamlarla Türkiye'nin çocuk sağlığı haritasını ortaya koydu.
En fazla çocuk nüfus Şanlıurfa'da
Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 24'ünü 0-14 yaş grubu çocukların oluşturduğunu belirten Hasanoğlu, bu oranın 1995 yılında yüzde 35 olduğunu, bu rakamların da çocuk nüfusunun azalmaya başladığını gösterdiğini ifade etti.
Kerem Hasanoğlu,1990 yılında yüzde 2.9 olan doğurganlık oranının 2015 verilerine göre yüzde 2.1'e düştüğünü, Türkiye'de 0-14 yaş çocukların nüfusa göre en yoğun olduğu ilin, yüzde 40.4 ile Şanlıurfa olduğunu söyledi.
Çocuklar gazlı içecekten vazgeçemiyor
Hasanoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı rapora da dikkat çekerek, çocukların beslenme alışkanlıkları hakkında önemli bilgiler verdi.
Ülkemizde 6-10 yaş arası çocukların yüzde yüzde 21'i hafif şişman veya şişman olarak karşımıza çıktığını belirten Hasanoğlu, çocukluk çağında görülen obezite eğiliminin en büyük nedeninin fast food tarzı beslenme biçimi olduğunu ifade etti.
Hazır gıdaların yoğun tüketimi özellikle büyük kentlerde artış gösterdiğini söyleyen Hasanoğlu, ilerleyen yıllarda bir çok sağlık sorununun yaşanacağını işaret eden obezite artışının, gün geçtikçe tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.
Ebeveynlere büyük görevler düştüğünü ifade eden Hasanoğlu, tencere yemekleri ile beslenme, dengeli sebze meyve tüketimi, bilgisayar oyunları yerine, hareket odaklı oyunlara çocukların teşvik edilmesi gerektiğini, hazır içeceklerin içerisindeki yüksek şeker miktarının da obeziteye zemin hazırldağını belirtti.
Çocukların en büyük sorunu ağız ve diş sağlığı
Hasanoğlu, 7-14 yaş çocuklarının son 6 ay içinde en sık yaşadıkları sağlık sorunlarının başında ağız ve diş sağlığı sorunlarının yüzde 24.6 geldiğini söyledi. Hasanoğlu, onu göz ile ilgili sorunlar yüzde 13.8, enfeksiyöz hastalıklar 9.4, cilt hastalıkları 4,9, beslenme ile ilgili sorunlar 3.5, işitmeyle ilgili sorunlar 2.9, ruh sağlığı sorunları 2.1 ve kas iskelet sistemi hastalıkları 2.2 takip ettiğini ifade etti.
KAYNAK : DHA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.