Türkiye'yi de etkileyecek Rusya tehlikesi
Ural Dağları üzerinde tespit edilen radyoaktif izotop rutenyum-106'nın yoğunluğunun 'yüksek tehlike' arz ettiği belirtilse de, tesis yetkilileri bu iddiayı yalanladı. Paylaşılan risk haritasında Türkiye de bulunuyor.
Rusya'nın Argayash bölgesinde yer alan Mayak nükleer tesisine dair flaş bir iddia ortalığı karıştırmıştı. Rusya Meteoroloji Servisi Rosgidromet ve Greenpeace yetkilileri, bölgede yüksek miktarda rutenyum-106'ya rastlandığını açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde bir rapor açıklayan Rosgidromet, söz konusu radyoaktif izotopun normalden çok daha yüksek olduğunu gözler önüne serdi. Sızıntının çoğunlukla Ural bölgesinde yoğunlaştığı ve radyasyon seviyesinin normalin 986 kat üstünde olduğu vurgulandı.
Yukarıdaki haritada da görüldüğü üzere, iddia edilen sızıntının yüzde 5 ila 20 arasında Türkiye'yi de etkilediği görülüyor.
GÜNLER SONRA İLK AÇIKLAMA GELDİ
Söz konusu iddiaların üzerine tesis yetkililerinden bir açıklama geldi. Mayak nükleer tesisinden yapılan basın açıklamasında iddialar yalanlandı ve 'Rosgidromet tarafından kaydedilen ruthenium-106 izotopu ile atmosferin kontaminasyonu Mayak'ın faaliyetiyle bağlantılı değil' ifadeleri kullanıldı.
Devamında yapılan açıklamalar, insanları rahatlatmaya devam etti; "Rosgidromet'in yaptığı ölçümler, insanların alabileceği dozun, izin verilen yıllık dozun 20.000 kat daha düşük olduğunu ve sağlık için hiç tehdit oluşturmadığını ortaya koyuyor".
Nükleer uzmanlar da sızıntının insan sağlığına veya çevreye önemli bir tehlike oluşturduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtti.
Greenpeace Rusya ise, Rosatom'u (Rusya Nükleer Ajansı) "Mayak olayları hakkında derinlemesine bir soruşturma açıp sonuçlarını yayınlamaya" çağırdı ve grup ayrıca, savcılardan bir nükleer kazanın potansiyel gizliliğine bakmasını isteyeceğini söyledi.
Rosatom, nükleer tesislerin herhangi birinde bildirilen bir kaza ya da rapor edilebilen olay olmadığını onayladı. Raporda yakında zamanda bildirilen ruthenium-106 izotopunun Rosatom bünyesindeki hiçbir tesisle bağlantısı bulunmadığı da doğrulandı.
Ayrıca Ural bölgesindeki yüksek okumaların, Bükreş'te olduğu gibi Avrupa'daki başka ülkelerdeki verilerden daha düşük olduğunu ve bu sorunun Rusya topraklarındaki bir nükleer tesisten kaynaklanmadığı da ifade edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.