Türkiye'ye AB hançeri
SETA Balkan Uzmanı Mehmet Uğur Ekinci, "Avrupalılar, Rusya ve Türkiye'nin Balkanlardaki etkisinin kırılması için Batı Balkan ülkelerinin mutlaka Avrupa Birliği'ne entegre edilmesi düşüncesi kullanılıyor. 'Buralar Avrupa Birliği'ne girmezse Türkiye ve Rusya gelir buraları Avrupa'dan koparır' şeklinde bir algı yapıyorlar. Bütün Balkanlarda Avrupa'ya yakın liberal çevrelerin bu tarz bir söylevi var. Avrupa ile entegrasyonun hızlandırılması açısından bu durum suni bir korku olarak kullanılıyor. Avrupa, bu konuda Yunanistan'ın üzerine iş düştüğünü söylüyor" dedi.
BALKANLARIN TÜRKİYE'YE BAĞLILIĞI
Avrupa'ya entegrasyon olsa bile hiçbir Batı Balkan ülkesinden Türkiye ile ilişkilerde bir geriye dönüş olmayacağının altını çizen Ekinci, "Ekonomik ilişkiler bakımından da Türkiye'nin Bulgaristan ile Romanya ile ekonomik ilişkileri bölgedeki bütün ülkelerden çok daha fazladır. Kültürel bakımdan Makedonya ile Türkiye zaten kopamaz. Siyasi olarak Avrupa Birliği içerisindeki ülkelere bakarsak başta Bulgaristan olmak üzere Romanya, Hırvatistan hatta ikili eski sorunları bırakırsak Yunanistan dahi Türkiye ile ilişkileri kuvvetli olan ülkeler" şeklinde konuştu.
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Makedonya ile Yunanistan arasında 27 yıldır süren isim krizinin çözümü için iki devlet yetkilileri geçtiğimiz gün bir anlaşmayla yeni bir süreç başlatmıştı. Birçok konuda maddesi olan anlaşmada dikkati çeken kısım, Makedonya'nın ismini "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirmesi, buna karşılık olarak Yunanistan'ın da NATO ve AB'ye girişteki vetoyu kaldırması olarak öne çıkmıştı. Anlaşma sonrasında iki ülkede muhalefetler tepki göstermeye ve gösteriler düzenlenmeye başladı. Konunun Türkiye boyutu da olduğunu ifade eden SETA Balkan Uzmanı Mehmet Uğur Ekinci, Balkanlardaki son dönem gelişmeler üzerine MİLAT'a özel analiz yaptı.
AB, MAKEDONYA'YI TEŞVİK EDİYOR
Anlaşmanın daha yürürlüğe girmediğini söyleyen Ekinci, Yunanistan'daki koalisyon hükümetinin küçük ortağının ve muhalefetin anlaşmayı reddettiği bilgisini paylaştı. Makedonya'da da muhalefetin çok sert tepkisi olduğunun altını çizen Ekinci şöyle konuştu: "Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için meclislerdeki onay süreci ve daha sonrasında da Makedonya'da anayasa değişikliği süreci var. Her ne kadar Avrupa'dan Makedonya'ya yönelik büyük bir teşvik varsa ve kamuoyu da istese bile siyasi aktörler henüz yapacak gibi görünmüyorlar. Bundan sonra iki ülkede de seçim süreçleri olabilir. Öncelikle kamuoylarının ikna olması gerekiyor. Anlaşma metninde yılsonuna kadar bir takvim var. Yılsonuna kadar Makedonya'nın gerekli anayasa değişikliklerini yapması isteniyor. Onu da yetiştirebilecekler mi bilmiyoruz."
TÜRKİYE'NİN ETKİSİNİ KIRMAK İSTİYORLAR
Yunanistan ile Makedonya'nın yeni bir yola girdiğini belirten Ekinci, iki ülkenin bugüne kadar ki temel tezlerinde esnekliğe gittiklerini söyledi. Ekinci, Yunanistan'ın Balkanlarda yeni bir misyonu olabileceğini ortaya koyarak şöyle konuştu: "Anlaşma iki ülkede onaylanıp yürürlüğe girerse Yunanistan, Makedonya önündeki engelleri kaldırıyor. Makedonya'da resmi olarak ismini değiştiriyor. Anlaşma metninde Yunanistan ve Makedonya arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesine yönelik birçok alanla ilgili çok uzun maddeler var. Yunanistan'da Balkanlarda yeniden Makedonya üzerinden daha aktif siyaset izlemeye başlayacak. Avrupalılar, Rusya ve Türkiye'nin Balkanlardaki etkisinin kırılması için Batı Balkan ülkelerinin mutlaka Avrupa Birliği'ne entegre edilmesi düşüncesi kullanılıyor. Avrupa, bu konuda Yunanistan'ın üzerine iş düştüğünü söylüyor. Kamuoylarına da sürekli bu şekilde söyleyerek bu sürecin tamamlanmasını isteyecekler."
TÜRKİYE İYİ NİYETLİ YAKLAŞIYOR
Ekinci, Türkiye'nin Balkan devletlerine karşı itibarsızlaştırılmasına rağmen bölgesel bir ihtilafın çözülmesine iyi baktığını dile getirerek şu değerlendirmelerde bulundu: "Makedonya'nın NATO ve AB'ye girmesinin Türkiye açısından bir sakıncası yok. Türkiye, bir korku aracı olarak kullanılıyor. 'Buralar Avrupa Birliği'ne girmezse Türkiye ve Rusya gelir buraları Avrupa'dan koparır' şeklinde bir algı yapıyorlar. Bütün Balkanlarda Avrupa'ya yakın liberal çevrelerin bu tarz bir söylevi var. Avrupa ile entegrasyonun hızlandırılması açısından bu durum suni bir korku olarak kullanılıyor. Balkanlarda siyaset genelde reel düzlemde gidiyor. Bir tek Yunanistan'ın Makedonya'daki gibi gerçek dışı korkuları uzun zamandan beri var. Zaten bu sorunun bu kadar sürmesinin nedeni de bu. Diğer ülkeler Türkiye ve Rusya ile olan ilişkilerinde daha çok pragmatizmi benimsiyorlar. Avrupa'ya entegrasyon olsa bile hiçbir Batı Balkan ülkesinden Türkiye ile ilişkilerde bir geriye dönüş olmaz. Ekonomik ilişkiler bakımından da Türkiye'nin Bulgaristan ile Romanya ile ekonomik ilişkileri bölgedeki bütün ülkelerden çok daha fazladır. Kültürel bakımdan Makedonya ile Türkiye zaten kopamaz. Siyasi olarak Avrupa Birliği içerisindeki ülkelere bakarsak başta Bulgaristan olmak üzere Romanya, Hırvatistan hatta ikili eski sorunları bırakırsak Yunanistan dahi Türkiye ile ilişkileri kuvvetli olan ülkeler."
BOSNA VE KOSOVA'NIN ÖNCELİĞİ YOK
Türkiye'nin AB kapısından bekletilmesine rağmen Balkan devletlerini aceleci tavırla AB'ye üye yapılmak istenmesi hakkında da konuşan Ekinci şu ifadeleri kullandı: "Türkiye, AB sürecindeki Balkan ülkelerine nazaran daha önce adaylığı aldı. Türkiye 99'da, Makedonya ise 2005'te adaylık statüsünü elde etti. Hepsinden erken almasına rağmen Türkiye'nin Avrupa'ya entegre edilmesi Balkan ülkelerine nazaran çok daha zor. Herkes bunun farkında. Bu ülkeler öncelikli olarak AB'ye eklenmek istenen ülkeler. Buradaki 6 ülke içerisinde ilk adaylığı almış ülke olan Makedonya. O nedenle isim sorunu çözüldükten sonra Makedonya'da reformların yapılıp Avrupa'ya entegrasyon süreci Bosna'ya ve Kosova'ya göre çok daha kolay ilerletilebilir. Türkiye'nin üyeliği şu an zaten kısa veya orta vadede düşünülen bir şey değil. Avrupa Birliği, Kıbrıs meselesinden ya da başka siyasi konulardan dolayı Türkiye'nin üyeliğini bugüne kadar top çevirerek geciktirdi. Avrupa, Makedonya'nın 2 milyonluk ülke olarak entegrasyonun çok daha kolay olacağı için öncelikli olarak onu gündeminde tutuyor."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.