Türkiye'nin ihracatını ikiye katlayacak
İş dünyası temsilcileri, ihracatta atılım için seferber olacak bin ticari ateşenin, Türkiye'nin dış ticaretini ikiye katlayacağını söyledi. Bütün elçiliklerin, misyon ve temsilciliklerin başarısı, bundan böyle ihracata katkısı üzerinden değerlendirilerek ölçülecek. İş dünyası, elçiliklerin ticaret ve ekonomi diplomasisi beklentilerini karşılayacak düzeye getirmesini istiyor.İhracatta yeni bir atılım için seferber olacak "bin ticari ataşe atansın" çağrısı, kanayan yaraya merhem oldu. Türkiye'nin sadece 109 ülkede ticaret ataşeliği bulunuyor. Bunu yetersiz bulan iş dünyası temsilcisi STK başkanları, ticari ataşelik olan ülke sayısının arttırılmasını ve Türkiye'nin yurt dışındaki misyonlarının "ticaret ve ekonomi diplomasisi" anlayışıyla dizayn edilmesini istiyor.
Yurt dışı misyonlarındaki bütün personelin başarı grafiğinin Türkiye'nin dış ticaretine verdikleri katkı ile ölçülmesi halinde, Türkiye'nin dış ticaretinin bu yolla katlanacağını kaydediliyor. Yeni Şafak'ın "Bin akıncı bütün dünyaya dağılsın" çağrısına destek veren iş adamları, büyükelçilik, konsolosluk, müşavirlik ve ataşeliklerde; ön önemli performans kriterinin bundan sonra ekonomiye ve ihracata verdikleri katkı ile ölçülmesi gereğinin altını çizen iş adamları, "Made in Turkey" algısının yükseltilmesi için bu anlayışın şart olduğunu vurguluyor.
KLASİK ANLAYIŞI TERKEDELİM
Nitelik kadar niceliğinde değişmesi STK'ların ortak isteği. Temsilcilerin daha aktif olması ve ticari olarak düşünmesi isteniyor. Türkiye'de sistem değişti artık her bir bürokrat daha hesap verebilir durumda. Ataşeliklerde de bir değişim dönüşüm gerekli. Yurt dışı misyonlarında görev yapan personelin iş dünyasından ürkmemesi ve klasik bürokrasi anlayışından vazgeçmeleri iş dünyasının diğer bir isteği.
Uluslararası bir platform kuralım
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle: İhracat öncüleri ve takipçileri büyükelçilerimiz, ticari ataşelerimiz. Yabancı pazardaki fırsatları hissedip yönlendirmeleri önemli. Yurtdışındaki alımlardan ve kamu ihalelerinden haberimizin olması önemli. Bu tür gelişmeleri takip edeceğimiz bir platforma ihtiyacımız var. Biz bu konuda bir başkan yardımcımızı görevlendirerek bir çalışma başlattık. İhracatçının dünyayı takip edip izlememiz gerekiyor. Bütün pazardaki gelişmeleri takip edecek bilgileri ulaştıracak bir Network'e ihtiyacımız var.
ş dünyası temsilcileri, ihracatta atılım için seferber olacak bin ticari ateşenin, Türkiye'nin dış ticaretini ikiye katlayacağını söyledi. Bütün elçiliklerin, misyon ve temsilciliklerin başarısı, bundan böyle ihracata katkısı üzerinden değerlendirilerek ölçülecek. İş dünyası, elçiliklerin ticaret ve ekonomi diplomasisi beklentilerini karşılayacak düzeye getirmesini istiyor.
Rehberlik istiyoruzYaşar Doğan TÜMSİAD Genel Başkanı:Çeşitli platformlarda sürekli vurguladığımız üzere ülkemizin ihracatını artırabilmesinin en önemli yollarından biri de pazar çeşitliliğidir. Pazar çeşitliliğini yakalayabilmemiz için yerli ürünlerimizi dünyanın her noktasındaki piyasalara arz etmemiz gerekmektedir. Dışişleri misyonlarımızın ihracatçılarımıza rehberlik eden ticari ataşelerimiz vasıtası ile güçlendirilmesini ülkemiz ihracatı açısından önemli olacağını değerlendirmekteyiz.
Çağrınız anlamlıTürkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Gürsoy: Yeni Şafak'ın çağrısını yerinde yapılmış bir beklenti olarak görüyorum. Ticaru00ee ataşeler sektörümüz adına çok önemli. İhracatçılarımızın yurtdışı bağlantılarında köprü görevi yürütüyorlar. Niteliklerinin ve niceliklerinin arttırılması gerekiyor. İhracatımızın büyümesi için çarkları döndürecek sisteminde büyümesi gerekiyor. Bu anlamada ticaret ataşeleri kritik önemde.
İhracatçıya yol açılmalıEVSİD Başkanı Burak Önder: Ticaret müşavirliklerimizin sayısını arttırmalı, halen boş olan pozisyonlar doldurmalı.Bizler tekstilden madenciliğe kadar çok geniş yelpazede bilgi bekliyoruz. Yerel uzmanlarca sektörel bazda uzmanlaşmış ticaret müşavirlikleri bu anlamda Türk ihracatçısına daha fazla destek olabilecektir. Türk ürünlerinin dış pazarlardaki büyük zincir mağazaların raflarına ulaşana kadar aktif rol alacak bir ticari ataşe ordusuna ihtiyacımız var.
Ekonomik diplomasi şartTÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik: Uzman ticari müşavir ve ateşe sayısı artabilir. Dijital çağda şirketlerin arz ve talepleri artık 20. Yüzyıl araçlarının dışında gelişiyor. Ekonomik olarak entegre olduğumuz Transatlantik ekonomi dışındaki ülkeler öncelik olmalı. AB ve Kuzey Amerika için artık gerek yok; bu bölgelerde şirketlerimizin ilişki kanalları çok çeşitli. Yatırım çekme ve yeni ihracat olasılıklarına odaklamak ekonomik müşavirliklerimizin öncelikleri olmalı. Diğer taraftan özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika'da ekonomik diplomasimiz güçlenmeli; her alanda Türk iş dünyasına geniş bir destek altyapısı gelişmeli.
Beklentiler karşılanamıyorASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur: Uluslararası pazarlara yönelik ciddi analizler yapacak ticari ataşe sayısının arttırılması ve bu akıncı kadrosunun nitelik olarak da güçlü olması lazım. Türk iş adamları yurtdışı pazarlara yönelebilmek ya da bu pazarlardaki payını arttırabilmek için sık sık seyahatlere çıkmak durumunda. Ataşeliklerimizden ciddi beklentilerimiz oluyor. Ancak çoğu zaman umduğumuzu bulamıyoruz. Bu eksikliğin giderilmesi için sayısı bir an önce arttırılmalı. İhracatçıya yurt dışında yol gösterecek ve Türkiye dış ticaretinin artması için canla başla çalışacak bir ataşe kadromuzun güçlendirilmesi lazım.
İş dünyasından ürkmesinlerİGİAD Başkanı Ayhan Karahan: Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkabilmesi için üretimi ve ihracatı arttırmamız gerekiyor. İhracatımıza rehberlik edecek ticari ataşelerimizdir. Yıllardır ataşelerimiz Türkiye'nin gelişimine gerekli katkıyı sağlayamadılar. Bürokrasiden gelen alışkanlıklar devam ediyor. Bürokrasi işadamından ürkmekte, rehberlik yapamamakta. İhracatımız bir çizgide takıldı. Yıllarca uyguladığımız enflasyonla mücadele için düşük kur politikası ve yüksek faiz politikası bizi üretimde ve ihracatta gelişmemizi engelledi. Bunu aşmamız için Yeni Şafak'ın yaptığı bin yeni ataşe atanması çağrısı çok yerinde.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.