Türkiye'nin balıkları yurt dışına uçuyor!
Türkiye'nin su ürünleri ihracatı ocak-haziran döneminde 485 milyon dolara ulaşırken bunun yüzde 10'u hava kargo ile gerçekleşti.
AA muhabirinin Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye, 2017'in ilk 6 ayına göre bu yıl yüzde 21 artışla 485 milyon dolarlık su ürünleri ihracatına imza attı.
48 milyon dolar döviz girdisi sağlandıSu ürünleri ihracatında ilk sırayı levrek alırken bunu çipura ve alabalık izledi.
Kara ve denizle ulaşımının yanında havayolu son yıllarda Türk su ürünleri ihracatçılarının vazgeçilmezleri arasında yer aldı. Hızlı olmasından dolayı tercih edilen hava kargo ile ihracatçılar 46 ülkeye Türk balığını uçakla gönderdi.
Hava kargoyla balık ihracatından 48 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Uçakla ihracatta da ilk sırayı 23 milyon dolarla levrek alırken bunu 9 milyon dolarla çipura ve 3 milyon dolarla orkinos takip etti.
"Hedefimiz her 10 balıktan 5'ini hava kargo yoluyla ihraç etmek"Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk balığını dünyanın her noktasına ulaştırmak için çalıştıklarını söyledi.
Hava kargo sayesinde Türk balığının sofralara daha hızlı ulaştığını dile getiren Kızıltan, "Son yıllarda hava kargo ile balık ihracatında ciddi bir artış var. Hali hazırda 10 balıktan birini hava yoluyla ihraç ediyoruz. İhracatçılar olarak hava kargonun toplam ihracatımızda payının artmasını istiyoruz. Hedefimiz her 10 balıktan 5'ini hava kargo yoluyla ihraç etmek." şeklinde konuştu.
Kızıltan, Türk balığının dünyada bir marka haline geldiğini ve büyük restoran zincirlerinde satıldığına dikkati çekerek, "Özellikle levrek ve çipura türünde dünyanın en iyileri arasındayız. Hem üreticilerin hem de ihracatçılarımız büyük bir başarısı söz konusu." dedi.
Son zamanlarda THY'nin artan talep yüzünden bazı destinasyonlarda hava kargo ücretlerine zam yaptığını aktaran Kızıltan, özellikle yavru balık taşıma ücretlerinin rakip havayollarıyla aynı fiyata çekilmesi halinde ihracatın katlanabileceğini kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.