Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.19
Gram Altın
2981.60
BIST 100
9045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkiye yarın sandık başına gidiyor! İşte 10 maddede oy kullanma rehberi

Yarın, 61.4 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidecek. Bu seçimlerde 1 milyon 32 bin 610 genç, ilk kez oy kullanacak. Toplamda 34 siyasi parti bu seçimlere katılacak.
Türkiye yarın sandık başına gidiyor! İşte 10 maddede oy kullanma rehberi
30 Mart 2024 10:03:23
Yarın, 61.4 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidecek. Bu seçimlerde 1 milyon 32 bin 610 genç, ilk kez oy kullanacak. Toplamda 34 siyasi parti bu seçimlere katılacak.

Yarın, Türkiye genelinde 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmen, yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gidecek. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı, 50 bin 336 muhtar, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri de seçilecek. Toplamda 34 siyasi parti seçimlere katılacak.

Seçmenlere, büyükşehir belediye başkanlığı, il genel meclisi üyeleri, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri için 4 ayrı oy pusulası verilecek. Oy pusulalarının renkleri şu şekilde: BEYAZ (Büyükşehir belediye başkanlığı), TURUNCU (İl genel meclisi üyeleri), MAVİ (Belediye başkanları), SARI (Belediye meclis üyeleri).

Seçim gününde içki satışı ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri kapalı kalacak ve silah taşımak yasak olacak. Seçim günü saat 18.00'e kadar radyo ve televizyonlarda seçimle ilgili her türlü yayın yasak olacak, ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tebliğleri yayınlanabilecek. İftar saatinde mola verilmeyecek ve oy sayımı aralıksız devam edecek.

10 maddede oy kullanma rehberi

Oy Kullanma Yeri ve Saatini Öğrenin: Oy kullanacağınız yeri ve hangi sandıkta oy kullanacağınızı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nın Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden öğrenebilirsiniz. Oy verme saatlerine dikkat edin.

Oy Verme Saatlerine Dikkat Edin:

Doğu'daki 32 ilde seçim saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Bunların dışında kalan illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. TC kimlik numaralı belge gereklidir.

TC Kimlik Numaralı Belge Şart:

Seçmenlerin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması gerekmektedir.

Cep Telefonu Yasak:

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girmek yasaktır.

Oy Pusulasına İşaret Koymayın:

Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması veya işaret konulmaması gerekmektedir. Yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek ve zarfa oy pusulası dışında bir şey konulmayacaktır.

Tüm Pusulalar Tek Zarf İçinde Olmalıdır:

Seçmenler, kullandıkları tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyarak sandığa atacaklardır.

Oy Pusulasını Katlarken Dikkat Edin:

Uzun oy pusulasını, mühürlü tarafın diğer tarafa bulaşmasını önlemek için dikkatlice katlayın. Aksi takdirde oylarının geçersiz sayılma ihtimali bulunmaktadır.

İmza Atmayı Unutmayın:

Seçmenler, oylarını kullanıp zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının bulunduğu yerin karşısına mutlaka imza atmaları gerekmektedir.

Önce Hangi Oylar Sayılıyor:

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde ise sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayımı ve dökümü yapılacaktır.

Yurtdışı Seçmen Oy Kullanmayacak:

Yurtdışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamazlar, ancak milletvekili, Cumhurbaşkanı ve halkoylamasında oy kullanabilirler.

Kaynak: Haber7

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme